Skip to content
Politică

PSD face lumină: cum se va comporta partidul cu Oprea premier interimar? Internarea lui Ponta în Turcia afectează încrederea în sistemul sanitar românesc?

PSD face lumină şi anunţă cum se va comporta cu Gabriel Oprea în funcţia de premier interimar, precum şi dacă internarea prim-ministrului Victor Ponta în Turcia afectează încrederea în sistemul sanitar românesc.

Într-o intervenţie telefonică la B1 TV, în emisiunea „Dosar de politician” (moderată de jurnalistul Silviu Mănăstire), purtătorul de cuvânt al partidului, Gabriela Firea, a vorbit despre ce s-ar întâmpla dacă prim-ministrul Victor Ponta nu se întoarce din Turcia: ar susţine PSD un guvern condus de Gabriel Oprea?

„M-aş afla într-o zonă a speculaţiei. Ca purtător de cuvânt, nu am voie să interpretez informaţii oficiale care vin de la PSD. Cred că, în acest moment, ar fi prematur să afirmăm, să facem calcule ce se va întâmpla peste aproximativ o lună, când premierul a garantat că se va afla la cârma cabinetului. este cam devreme – nu avem niciun motiv să facem analize, calcule, proiecte, presupuneri: ce am putea face, din punct de vedere politic şi strategic, în cazul în care premierul renunţă la activitatea sa politică şi guvernamentală. În momentul de faţă, nu avem motive să marşăm pe aceste speculaţii, chiar dacă în politică se poate întâmpla orice şi trebuie să fim pregătiţi”, a comentat Firea.

Pusă în faţa posibilităţii ca preşedintele Klaus Iohannis să refuze a-l desemna, prin decret prezidenţial, pe Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, Gabriela Firea a adus în discuţie articolul 107 din Constituţie, ce prevede că şeful statului poate să numească un premier interimar dintre membrii cabinetului.

„Sugestia a fost Gabriel Oprea, pentru că există deja o experienţă: este viceprim-ministru şi a coordonat deja activitatea Guvernului când premierul a fost la operaţie în Turcia, domnia sa, coordonând, în Executiv, ministerele care ţin de siguranţa naţională: Interne, Apărare, Justiţie. Dacă domnul preşedinte Iohannis va găsi de cuviinţă că un alt ministru va fi mai potrivit, este dreptul domniei sale. Nu cred că există, în acest moment, varianta a doua. Eu cred că mâine domnul preşedinte va fi de acord cu propunerea premierului, ca domnul Oprea să preia guvernarea pentru o lună de zile”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Întrebată dacă Victor Ponta i-a explicat de ce a trebuit să plece în Turcia şi nu a putut să se opereze în România, având în vedere că o asemenea mutare ar putea afecta încrederea oamenilor în sistemul sanitar autohton, Gabriela Firea a răspuns: „Suntem într-o ţară liberă. Orice persoană are dreptul să-şi facă propria opinie în legătură cu actorii politici. Şi domnul preşedinte are parte de criticile sale, şi prim-ministrul (cu vârf şi îndesat), şi noi ceilalţi. Din punct de vedere medical, este foarte greu să blamezi pe cineva dacă a luat o decizie personală. Eu consider că domnul Ponta a fost sfătuit de către medici să ia decizia cea mai bună. S-a sfătuit doar cu familia şi cu medicii, nu şi cu restul PSD. Sunt convinsă că a luat această decizie în cunoştinţă de cauză. Eu cred că aceste comentarii au fost stopate din momentul în care premierul nu a plecat la Istanbul pentru că nu a avut încredere în sistemul de sănătate din România. A plecat alături de un medic din România. Aici, ar fi fost vânat de mass media, de televiziuni, să fie filmat în ipostaze mai puţin plăcute pentru un pacient. A plecat să aibă linişte. Nu cred că se opreşte în vreun fel activitatea judiciară. 28 de zile nu reprezintă o întreagă viaţă sau un întreg mandat”.

„Eu aş îndemna la calm şi la înţelepciune pe toţi cei care se exprimă în legătură cu acest subiect. Nu propun o cenzură în legătură cu această temă, dar nu este cazul să hiperbolizăm. Să aşteptăm o lună, să vedem ce se întâmplă. (…) A spus că după 28 de zile se va afla în ţară. Nu văd motivele pentru care să nu se ţină de cuvânt”, a încheiat Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *