Skip to content
Politică

PSD face o opoziție inteligentă guvernului Cîțu. Cum arată planul pe termen lung al social-democraților

Inquam Photos/Octav Ganea

Legea bugetului pe 2021 dă ocazia social-democraților să puncteze din Opoziție. Marcel Ciolacu știe că oportunitățile PSD sunt rare și că social-democrații nu își permit să stea în Opoziție până în 2024.

PSD punctează pe erorile Guvernului

Strategia PSD este aceea de a sta cuminte în Opoziție și a aștepta momentele oportune pentru a ataca coaliția de guvernare. Spre norocul social-democraților și spre nenorocul puterii, aceste momente apar tot mai des în ultima vreme. PSD a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu pentru felul în care acesta a gestionat lucrurile din domeniul sănătății de aproape 3 luni de zile. Moțiunea nu a trecut însă pentru PSD important e să lase impresia că fac opoziție în mod activ. Legea bugetului pe 2021 și erorile neforțate ale guvernanților le oferă acum oportunitatea social-democraților să lanseze un nou atac frontal la adresa cabinetului condus de Florin Cîțu.

PSD face de altfel o opoziție eficientă și a în acest caz face ce ar trebui să facă un partid social-democrat. Mai întâi social-democrații au condamnat decizia guvernului de a tăia transportul gratuit pentru studenți pe calea ferată. Decizia a fost una gândită insuficientă pentru că impactul economic al acesteia este de fapt nesemnificativ. Totuși, impactul emoțional este unul mult mai mare. Alienarea acestei categorii din societate, în marea lor majoritate anti-PSD, s-ar putea să îi coste scump pe guvernanți pe termen lung. Iată că PSD și-a dat seama de eroare și a pozat în apărătorul drepturilor studenților. Mai departe, de curând social-democrații, prin vocea lui Marcel Ciolacu, iau apărarea minerilor din Valea Jiului în cazul grevei declanșate la mina Lupeni. Minerii și muncitorimea în general, ar trebui să reprezinte o categorie socială reprezentată în primul rând de un partid social-democrat. PSD nu este un partid social-democrat autentic însă știe să puncteze bine atunci când e nevoie. În concluzie, PSD face o opoziție inteligentă zilele acestea guvernului Cîțu. Dar ce vizează de fapt social-democrații pe termen lung?

Planul PSD

Cu siguranță social-democrații știu că nu își permit să rămână în opoziție până în 2024. Cel puțin nu complet în opoziție. Ciolacu nu ratează ocaziile pentru a câștiga la capitolul vizibilitate, iar PSD își pregătește minuțios pașii. Scopul îl reprezintă slăbirea coaliției de guvernare și în final destrămarea completă a acesteia. Social-democrații nu își doresc să preia acum frâiele puterii și să gestioneze o reconstrucție post-COVID dificilă. Pentru aceștia situația ideală ar fi cea în care se află cu un picior în Opoziție și cu altul la Putere. Cum pot face asta? Ei bine mai întâi trebuie să destrame coaliția, iar mai apoi să sprijine un guvern monocolor, minoritar. PSD nu pare a avea un partener de guvernare în acest moment cu care să formeze o majoritate în Parlament. Dar social-democrații nici nu par a-și dori lucrul acesta. Moțiunea de cenzură și moțiunile care vor veni sunt doar exerciții de imagine.

Sprijinirea tacită a unui guvern minoritar PNL le-a adus social-democraților o victorie importantă în alegerile parlamentare din 2020. Aceasta este probabil și formula gândită de Marcel Ciolacu & Co pentru a ataca la cele trei alegeri din anul 2024: locale, parlamentare și prezidențiale. Până acum calculele îi ies bine lui Ciolacu. Coaliția scârțăie chiar și fără ajutorul PSD, iar social-democrații au timp și așteaptă liniștiți erorile de parcurs ale Guvernului. Marcel Ciolacu se află exact în punctul în care își dorește să se afle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *