Skip to content
Politică

PSD, fata in fata cu reforma

" "

Pentru prima data, social-democratii vor alege structura de conducere dupa ce si-au ales presedintele. In batalia interna, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile lui Liviu Dragnea, dar si ale mai marilor PSD, vedem o dorinta arzatoare pentru reformarea partidului. Mai exact, daca am crede in reformare la PSD, atunci ar trebui sa ne asteptam la o schimbare de trupe la sefia partidului.

Dupa cum s-a putut observa in aceasta saptamana, majoritatea actualilor vicepresedinti ai PSD nu au mai candidat pentru un nou mandat la Congres, multi fiind afectati de interdictia cumulului de functii. Acesta ar putea fi motivul pentru care ar urma sa apara nume noi. 

" "
" "

Este de vazut cum va arata noua echipa de vicepresedinti. Lista de candidati ne infatiseaza mai putini baroni si ceva mai multi tineri din partid, din pacate nume prea putin profilate in plan politic. Greu de crezut ca liderii vechi se vor impaca usor cu ideea pierderii partidului, ca vor accepta sa predea fara lupta functiile cheie din partid unor no-name.

Un post din conducerea PSD care a creat mare valva in spatiul public este cel de presedinte executiv. Functia ii este promisa de Liviu Dragnea lui Valeriu Zgonea, insa pe parcursul acestei saptamani Victor Ponta a incercat eliminarea acesteia din organigrama pesedista. Fara sorti de izbanda, ceea ce confirma ca in PSD a inceput domnia noului tandem, Dragnea – Zgonea. Insa, planul celor doi de la conducerea PSD ar putea sa fie dat de Constantin Nita, presedinte al PSD Brasov si vicepresedinte al PSD, care s-a inscris in cursa pentru presedinte executiv.

Va fi interesant de vazut daca-i va da greutate lui Zgonea actualul presedinte al PSD sau il va mentine doar pe postul de mana dreapta a sa in partid.

Totusi, Liviu Dragnea trebuie sa ia in calcul, odata cu aceste alegeri interne din PSD, dosarul pe care il are in justitie. Dragnea ar trebui sa pregateasca de pe acum un inlocuitor in cazul in care se pune problema unei abandonari a sefiei PSD. Asta daca gandeste pragmatic, altfel va lasa PSD-ul la fel cum l-a lasat Ponta – un partid fara leadership, un partid in criza.

Problema pe care trebuie sa si-o puna Dragnea este si cine vine din urma? Singurul pesedist vazut ca posibil inlocuitor la varf in caz de avarie ramane Valeriu Zgonea, dar in cazul sau exista o problema de acceptare. Chiar daca Dragnea incearca sa-l impuna, au aparut de-a lungul timpului mici revolte in unele filiale din tara impotriva presedintelui Camerei Deputatilor. La un moment dat se zvonea ca si-ar pregati o trecere la UNPR. Oricum, altul mai bun inca n-a aparut.

Pe de alta parte, riscul unor rupturi interne pare scazut in acest moment din cauza ca majoritatea pesedistilor din garda veche au in fruntea partidului unul de-al lor, care le intelege problemele – locale si din justitie. De aceea, marele pariu al lui Dragnea este reforma interna. In spatiul public a avut un discurs indreptat catre ideea de schimbare de oameni, de gandire, etc. Insa, in interiorul partidului va trebui sa multumeasca baronimea, cea care face parte din garda veche a PSD. Daca rateaza reforma PSD, atunci tot proiectul sau politic esueaza, la fel si viitorul politic.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *