Skip to content
Politică

PSD greșește sprijinind demersul unui candidat care nu știe să piardă. Social-democrații vor plăti din nou la urne

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

De câteva zile asistăm la un spectacol tulburător în Capitală. PSD contestă rezultatul scrutinului și cere repetarea alegerilor, pe motiv că ele au fost fraudate. În fapt asistăm la un scenariu care afectează calitatea democrației din țară. Pe scurt, Daniel Tudorache și Gabriela Firea nu știu să piardă și nu sunt dispuși momentan să asigure o tranziție pașnică a puterii. În horă a intrat atât conducerea PSD, cât și suporterii și susținătorii PSD. Am arătat într-un alt articol de ce o astfel de strategie este contra-productivă atât pentru fostul edil, cât și pentru calitatea democrației autohtone.

Gabriela Firea nu își asumă înfrângerea

" "
" "

Acuzațiile de fraudă ale Gabrielei Firea au atras reacții din partea suporterilor PSD care au ieșit în stradă, contestând și ei rezultatul alegerilor. Mai mult decât atât, într-o mișcare complet neinspirată, PSD a intrat cu totul în această horă. Când se va fi așezat praful, lucrul acesta îi va costa scump pe social-democrați, care pare că nu au învățat nimic din epoca Liviu Dragnea, atunci când tot partidul s-a pus în slujba unui politician care avea să ajungă după gratii. Lucrul acesta i-a costat la vremea respectivă pe social-democrați din punct de vedere electoral, iar actualul scandal îi va costa din nou. PSD sprijină demersul unui candidat care nu știe să piardă. În loc să își asume înfrângerea și să asigure o tranziție pașnică a puterii, Firea pedalează pe o strategie care nu va duce nicăieri. Impulsionată acum de un întreg partid și de o propagandă puternică din partea mass-mediei, Firea speră că va obține ceea ce își dorește: repetarea alegerilor în Capitală. E un pariu de totul sau nimic. Firea nu înțelege cum a pierdut alegerile și nu își asumă această înfrângere, deși explicațiile sunt numeroase.

Din fericire, instituțiile statului nu au intrat în această horă. La Sectorul 1, BEC a refuzat renumărarea voturilor. Social-democrații nu au dezarmat și au venit cu înregistrări care chipurile dovedesc frauda. Sunt încercări disperate din partea unor politicieni care se agață de putere cu orice preț. Lucrurile acestea ar putea declanșa însă explozii sociale, ar putea adânci clivajele sociale și ar putea accentua lipsa deja cronică de încredere a populației în instituțiile statului, lucru care în final afectează calitatea democrației autohtone.

Legitimitatea votului

Contestarea legitimității votului în lipsa unor probe concludente reprezintă o strategie extrem de riscantă într-o societate în care democrația nu este pe deplin consolidată. Problema e că există deja numeroase precedente care pun votul sub semnul întrebării. Atunci când Gabriela Firea și Daniel Tudorache au contestat votul de la Primăria Generală a Capitalei și de la Primăria Sectorului 1, ei mergeau pe o cărare deja bătătorită. O bună parte a populației nu mai are deja încredere în legitimitatea scrutinelor.

„Din experienţele anterioare, spre dimineaţă vom şti exact care este rezultatul real al alegerilor”, spunea duminică seara primarul încă în exerciţiu al Capitalei. Să ne amintim episodul alegerilor prezidențiale din 2009, atunci când Băsescu a avut un mesaj asemănător. Seara, câștigătorul – la o distanța ceva mai mică ce-i drept  – era Mircea Geoană, spre dimineață era Traian Băsescu. Treptat încrederea unui segment al electoratului în vot s-a erodat, iar acesta a fost un rezultat previzibil. Dar dacă încrederea în vot dispare, atunci odată cu ea dispare și legitimitatea celui care se află în funcție în urma unui vot. Or lucrul acesta are repercusiuni grave pentru democrație. Gabriela Firea și cei din PSD care îi sprijină demersul ar trebui să își amintească faptul că este rău să pierzi alegerile, dar este dezastruos să pierzi democrația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *