Skip to content
Editorial Opinii

PSD ignoră avertismentele privind o nouă criză economică în 2019-2020

În SUA, Germania și Anglia se vorbește de câteva luni despre o nouă criză economică, cel mai probabil la sfârșitul lui 2019 sau începutul lui 2020, care va afecta cel mai mult economia UE și a Chinei, mai puțin pe cea americană, după ce Donald Trump a reușit să-și protejeze interesele, iar UE a pierdut toate negocierile purtate și n-a obținut niciun avantaj. Dar nu mai e niciun secret pentru nimeni că Juncker este avocatul preferat al multinaționalelor și al băncilor.

Economia internațională arată tot mai multe semne că ne vom confrunta în curând cu o nouă criză, iar țările nu sunt pregătite să lupte, la fel cum erau în 2008-2009; doar că de data aceasta consecințele vor fi mai mici. Motivele de îngrijorare de pe piața internațională ar fi: investitorii aleg să investească în companii riscante, companiile își cresc nivelul de îndatorare, există riscul ca Italia să ceară ieșirea din UE și să arunce în aer toată economia, nordul Europei este prea bogat și sudul guvernat foarte prost, companiile reușesc cu greu să mai țină pasul cu împrumuturile solicitate, sistemul financiar este umbrit de un val de datorii, China a acumulat „munți de datorii” pe care este incapabilă să-i achite și, de asemenea, este amenințată cu un război economic de Donald Trump, lipsa unui acord UE-Marea Britanie privind Brexit. Noua criză economică nu va fi o consecință a lăcomiei și inconștienței politicienilor, ci, la fel ca în 2008, va veni din mediul corporatist și financiar și vor plăti cetățenii.  

În România, situația nu este deloc diferită, doar PSD ne transmite ideea că au dat peste un sac fără fund, de unde oricine poate să primească oricâți bani dorește. Așa s-a întâmplat cu medicii, cu profesorii, cu demnitarii, cu muncitorii din construcții, cu toți bugetarii etc. În ultimii trei ani, Guvernul PSD-ALDE a crescut nivelul datoriilor fără o estimare reală a impactului, fiind prins între jocurile sindicatelor și program de guvernare. Numai că datoriile acumulate de România nu sunt precum cele din China, unde comuniștii au investit în infrastructură și în dezvoltarea orașelor, ci PSD i-a aruncat pe măriri de salarii care ajută consumul.

Toate creșterile salariale adoptate de PSD au fost necesare și sunt în continuare necesare, dar ele nu reflectă adevărata putere economică a României, una mult mai mică. Dacă mediul privat se va prăbuși, va urma imediat prăbușirea rapidă a instituțiilor statului, care vor începe să nu mai fie funcționale. Iar un stat blocat de criză, după cum am văzut recent, nu ajută niciun cetățean, doar speculatorii de piață și creditorii internaționali.

Liviu Dragnea, alături de Teodorivici și Darius Vâlcov, ne arată că nu sunt conștienți de riscurile din economia internațională și națională, având alte interese pe termen scurt. Obiectivul PSD este acela de a-și menține promisiunile și de forța economia României să reziste până la alegerile prezidențiale, pentru a-și răsplăti electoratul. Dintre toate acestea, marea greșeală făcută de PSD e aceea că nu a consolidat economia națională prin atragerea investitorilor, prin investiții în infrasctură și prin ajutorarea companiilor naționale, care în ultimii zece ani au fost îngropate în taxe și impozite.

Pentru anul 2019, măsurile economice adoptate de PSD sunt disperate și reprezintă peticirea începutului de criză. Pesediștii încearcă forțarea ANAF, pe care l-au transformat în instrument politic. Au introdus o nouă taxă pentru bănci. Nici de BNR nu sunt mulțumiți pesediștii, înțelegând că cineva de acolo încearcă să controleze deciziile politice prin anumite manevre care îl irită pe Dragnea. De asemenea, în România vorbim de democrație, dar Mugur Isărescu conduce BNR de aproape 30 de ani, încă puțin și îl depășește pe Ceaușescu.

Marea miză pentru PSD este aceea ca economia țării să poată să susțină toate cheltuielile până la sfârșitul anului, când vom știi cine va fi noul președinte al României. Ulterior, poate să vină și criza. Pentru a-și atinge obiectivul, PSD va trebui să mai apeleze la un nou împrumut.

Și totuși, PSD poate să aibă norocul să scape de criza economică, dacă statele puternice din lume reușesc să-și rezolve singure problemele fără să afecteze sistemul internațional. Numai că instabilitatea economică, creșterea datoriilor și provocările geopolitice nu sunt deloc motive de relaxare, ci semnale că România trebuie să aibă un plan pentru o eventuală criză. Dar după celebrul model românesc – nu vom fi pregătiți și ne va lua prin surprindere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *