Skip to content
Opinii & Analize

PSD îl salvează pe Florin Cîțu de votul pentru moțiunea de cenzură. Vor repeta PSD-iștii greșeala făcută cu guvernul Tăriceanu?

Premierul Florin Cîțu a avut nevoie doar de un motiv pentru a bloca moțiunea de cenzură. A încercat prima dată cu semnăturile pe moțiunea de cenzură, cerând o comisie de anchetă. PNL a pierdut la votul din ședința Birourilor Permanente Reunite (BPR). A urmat sesizare la Curtea Constituțională a României, acuzându-i pe cei doi președinți ai Camerelor, Ludovic Orban și Anca Dragu, că au anunțat prea târziu Guvernul de depunerea moțiunii.

Sesizarea la CCR a fost doar motivul perfect pentru amânarea moțiunii de cenzură, mai exact a votului. Chiar dacă moțiunea va fi citită în Parlament chiar azi, 9 septembrie, ea nu va avea niciun efect asupra Guvernului. UDMR a propus amânarea votului până la pronunțarea CCR, care ar putea veni abia peste o lună, ceea ce îi oferă suficient timp lui Florin Cîțu să se pregătească pentru Congresul PNL de pe 25 septembrie.

Premierul a fost salvat chiar de PSD, care s-a prezentat la ședința Birourilor Permanente Reunite, asigurându-le celor din UDMR și PNL cvorumul necesar pentru a-și impune deciziile ce blochează votul asupra moțiunii. PSD a votat solicitarea PNL-UDMR și oficial l-a ajutat pe Florin Cîțu să rămână premier.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a remarcat foarte bine situația în care se află PSD, precizând că aceștia nu blocau moțiunile nici măcar atunci când erau împotriva guvernelor controlate de PSD: „Știți ce mă surprinde? PSD nu a avut atâta cerbicie în boicotarea derulării procedurilor unei moţiuni de cenzură nici măcar când a fost vorba de guvernele PSD”, a spus președintele PNL, potrivit news.ro.

Cu cât PSD depune tot mai mult efort să amâne moțiunea de cenzură, cu atât demonstrează că în România funcționează un guvern minoritar, format de PNL și UDMR, dar susținut în Parlament de PSD. Chiar dacă această moțiune de cenzură nu va ajunge la vot, Florin Cîțu va trebui să se prezinte în Parlament pentru votul de încredere. PNL și UDMR au împreună doar 163 de voturi în Parlament. Dacă le obțin și pe cele ale minorităților, ajung la 181. Pentru a obține votul de încredere, are nevoie de 234 de voturi, deci momentan, lui Florin Cîțu îi lipsesc 53 de voturi.

În cazul în care USRPLUS nu mai votează un guvern condus de Cîțu, singurul partid care îl poate ajuta este PSD, cu cei 157 de parlamentari ai săi. AUR, chiar dacă ar vrea, nu ar putea să-l ajute pe Cîțu, având doar 43 de parlamentari.

Ipoteza că s-ar putea reface coaliția PNL-USRPLUS după Congresul liberalilor ar putea fi respinsă de useriști dacă Florin Cîțu va ajunge președintele partidului. Conflictul ar fi același, doar că Florin Cîțu îi va ataca printr-un premier controlat de el, de la sediul partidului. Coaliția de guvernare PNL-USRPLUS poate fi refăcută doar în cazul în care Florin Cîțu nu mai are nicio putere asupra guvernării.

Vor repeta PSD-iștii greșeala făcută cu guvernul Tăriceanu?

PSD se grăbește să sară în echipa lui Florin Cîțu, crezând că va funcționa strategia mai veche. Victoria la alegerile parlamentare din 2020 nu a fost rezultatul efortului PSD-iștilor, ci doar efectul pandemiei coronavirus. Până în 2024, PNL va fi abonat la toți banii statului și va avea cele mai importante instrumente: PNRR și PNDL 3. Vor urma ani de creștere economică și PNL va putea mări nivelul salariilor sau pensiilor, mai ales în apropierea alegerilor. În acea situație, opoziția PSD-ului va deveni invizibilă și nu vor mai avea credibilitate pe scena politică.

PSD a făcut greșeala de a susține în trecut și guvernul minoritar condus de Tăriceanu, chiar dacă nu făcea parte din acel executiv. În anul 2007, Tăriceanu s-a certat cu Băsescu și a dat afară din guvern toți membrii PDL. PNL a rămas la guvernare cu UDMR, dar neoficial era votat de PSD în Parlament. Acest lucru i-a costat pe PSD-iști foarte mult la alegerile parlamentare din 2008, când au pierdut aproape 1 milion de voturi, comparativ cu anul 2004.

În 2021, PSD e aproape să repete aceeași greșeală, însă pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Cei care vor crește în opoziție vor fi USRPLUS și AUR, care se vor promova ca fiind partide anti-sistem. De data aceasta, sistemul va fi reprezentat de PNL, PSD și UDMR. AUR va atrage pe oricine va fi dezamăgit de deciziile PSD-ului, iar USRPLUS pe oricine va fi dezamăgit de PNL. Deja pe rețelele de socializare, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu sunt unii dintre cei mai contestați politicieni români, având numeroase comentarii pline de critici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *