Skip to content
Puterea Știrilor Video

PSD îl taxează dur pe liberalul Pavel Popescu, după ultima ieșire pe tema Schengen. Gîdei: Afectează grav toate eforturile diplomației românești!

colaj PS News

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Viorel Gîdei, deputat PSD de Galaţi, a taxat dur ultima ieșire a deputatului PNL Pavel Popescu, pe tema intrării României în Spațiul Schengen. Gîdei susține că postarea liberalului are „o nuanță de discurs anti-european” și „este o altă încercare de a ieși din anonimat și obscuritate politică”.

„Mi se pare, până la urmă, o nuanță de discurs anti-european, dacă stăm să analizăm în profunzime. E același coleg deputat care era abordat și urmărit de nu știu cine pe la o ambasadă. A fi parlamentar îți conferă dreptul de a te exprima public și presa să îți preia ce zici, dar trebuie să faci declarații responsabile. Eu nu îmi permit să ies în spațiul public și să spun niște lucruri care afectează grav toate eforturile diplomației românești, ale europarlamentarilor pentru acest deziderat pe care îl avem: intrarea în Spațiul Schengen. Mi se pare o copilărie și o joacă a unui politician probabil euforic.

Cu siguranță, coaliția de guvernare nu va achiesa la doleanțele domniei sale de a modifica legislația împotriva unor firme. E, totuși, dincolo de tot ceea ce România, la acest moment, face pentru aderarea României la Spațiul Schengen, chiar dacă vedem că avem în continuare voci din Europa care par că nu sunt de acord cu intrarea noastră. Probabil că răspunsul diplomației românești, în cazul unui refuz, va fi unul pe măsură, dar în niciun caz nu vom prolifera amenințări directe, șantaj ieftin. Dacă în România ne permitem un amatorism, când treci granițele și faci politică trebuie să ai responsabilitate, expertiză, să fii extrem de cumpătat. Nu poți să duci în derizoriu ceea ce mulți europarlamentari români fac în Europa pentru a convinge toți europenii să ne primească în Spațiul Schengen(…). Regret această postare, probabil și dânsul o regretă, probabil este o altă încercare de a ieși din anonimat și obscuritate politică”, a declarat Viorel Gîdei, deputat PSD de Galaţi, la Puterea Știrilor.

 

Deputatul PNL Pavel Popescu spune că refuză să ia în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen până la sfârșitul anului și amenință, într-o postare pe Facebook, că își va „dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România”.

„Refuz să iau în considerare un eşec al aderării României la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. Sau scenariul amânării până la un alt moment «potrivit». Două ţări se opun momentan: Olanda şi Austria. Cu menţiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi şi mai mult clubul celor două ţări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc şi cocaină columbiană. Nu voi comenta înainte de 8 decembrie ce a făcut sau ce nu a făcut România de a ajuns în situaţia aceasta. Dar dacă (Doamne fereşte) România nu intră în Schengen până la sfârşitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislaţie şi activitate politică ce vor viza în mod direct firmele şi interesele austriece (ruseşti la bază) şi olandeze prezente în România”, a scris Pavel Popescu, duminică, pe Facebook.

Liberalul susține că „o bună parte din colegii de generația mea din Parlament sunt gata să mi se alăture”.

„Desigur, mulţi pot ironiza această postare. Au mai făcut-o şi în 2019, atunci când am anunţat în Reuters (şi PNL nu era la putere) că voi bloca investiţiile chineze în România pe domenii strategice. M-am ţinut de cuvânt. De data aceasta va fi puţin diferit pentru că nu sunt singur. O bună parte din colegii de generaţia mea din Parlament sunt gata să mi se alăture”, a mai adăugat Popescu.

El spune că este conștient că postarea lui va ajunge la reprezentanții celor două țări, dar că aceste afirmații nu sunt amenințări, ci „promisiuni”.

„Ştiu că ambasadorii celor două ţări vor trimite această postare „«acasă, în centrală». Şi bine fac. Pentru că nu e o vreo ameninţare politică, ci doar o promisiune fermă că unii dintre noi, care nu am bagat mâna în «borcanul cu miere» cu aceste firme pentru că ne iubim ţara, ne-am cam săturat. Nu accept sfaturi de diplomaţie până în 8 decembrie. Eu sunt votat politic, nu sunt diplomat”, a conchis Popescu.

Un vot asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), notează DPA. O decizie în acest sens necesită unanimitate. Până acum, Olanda s-a împotrivit aderării României la Schengen, iar ministrul de Interne al Austriei a declarat că se opune extinderii spațiului Schengen care este în acest moment „disfuncțional”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *