Skip to content
Politică

EXCLUSIV PSD în criză. Cine îi va lua locul lui Victor Ponta

Întoarcerea lui Victor Ponta din Turcia a fost așteptată de PSD precum cea a unui Mesia, în condițiile în care în partid s-a instaurat instabilitatea, iar votul UNPR în cazul lui MRU a stârnit o profundă îngrijorare. Speranța pesediștilor privind restaurarea ordinii s-a spulberat, însă, în momentul în care Ponta a anunțat că se auto-suspendă din fruntea PSD.

După câteva ore de dezorganizare totală, în care fiecare dintre membrii PSD a reacționat în felul său, fără să existe rigoarea și linia comună cu care ne-am obișnuit în ultimii 20 de ani, Dragnea a ieșit și a lansat bomba: PSD nu are președinte!

Coordonatorul politic al PSD a declarat că în momentul de față este nevoie ca CExN să fie organizat cât mai repede pentru a se decide cine va fi președinte interimar în locul lui Ponta și, foarte important, a lăsat să se înțeleagă că Rovana Plumb nu este tocmai favorită în această cursă.

În PSD există în prezent două direcții foarte clare, iar retragerea lui Ponta din fruntea partidului scoate din nou la suprafață conflictele interne între tabăra baronilor locali și cea  tinerilor reformiști reprezentați până acum de premier.

Posibili înlocuitori ai lui Ponta

1 Rovana Plumb  – aceasta este clar o apropiată a premierului Victor Ponta. De altfel ea a fost desemnată de acesta să conducă partidul în perioada în care el era la operație în Turcia. Președinte al organizației de femei din PSD, Plumb a dovedit că președinția partidului este o pălărie prea mare pentru ea.

Principalul atu pe care aceasta l-ar aduce odată cu un interimat este acela că va continua politica dusă de Victor Ponta și foarte posibil, premierul, va conduce în continuare partidul prin intermediul ei.

Totuși, timp de aproape o lună, cât a fost președinte interimar, Rovana Plumb a dovedit că nu are suficientă autoritate pentru a conduce un partid atât de mare. E drept că a avut ghinionul, ca în această perioadă UNPR să întoarcă armele la votul pentru MRU, dar nu a reușit să gestioneze această situație i-a adus destul de multă antipatie.

Cireașa de pe tort în ceea ce privește nemulțumirea față de aceasta a reprezentat-o declarațiile de luni ale lui Liviu Dragnea. Aceasta a făcut afirmații extrem de ambigue atunci când a fost întrebat de preluarea interimatului de către ministrul Muncii și a lăsat să se înțeleagă că nu o va susține pentru o astfel de funcție.

2. Valeriu Zgonea – președintele Camerei Deputaților este al treilea om în stat și doar prin prisma acestei poziții poate emite pretenții la preluarea conducerii partidului.

Zgonea are avantajul de a fi coordonat foarte bine în ultimii ani activitatea în Cameră, ceea ce îl prezintă ca un foarte bun organizator care a știut să țină frâiele deputaților coaliției suficient de bine. Un alt plus este acela că deși face parte din garda veche a partidului, nu are probleme cu justiția, nu a fost niciodată până acum în vizită la DNA în nicio calitate și nu are un trecut care să îl plaseze în centrul vreunui scandal major. De altfel este cunoscut ca un susținător al statului de drept cu relații strânse a reprezentanților statelor aliate, axându-se mult pe relațiile externe ale țării și s-a apropiat tot mai mult în ultima perioadă de Gabriel Oprea.

Principalul său dezavantaj este acela că este considerat de mulți un parvenit și că a fost foarte rezervat în declarații atunci când partidul aștepta o poziție de forță.

3 Andrei Dolineaschi –  Secretarul general al PSD, deținătorul uneia dintre cele mai importante funcții din partid, ar putea să își continue ascensiune și să ajungă președinte interimar.

Voci din partid spun că, pe cât este de discret, pe atât de puternice sunt legăturile tânărului botoșănean care a ars numeroase etape pentru a ajunge în funcția făcută celebră de Liviu Dragnea.

Susținut de teritoriu și de baronii PSD din toată țara, venind tocmai din fieful roșu moldovean, Dolineaschi ar putea prelua conducerea partidului pentru a-l readuce pe linia cunoscută dinainte de ”reformele” lui Ponta.

Totuși, imaginea sa este asemănătoare cu cea a lui Victor Ponta atunci când a ajuns la conducerea partidului, tânăr, fără probleme cu justiția, cu un trecut cunoscut, fără goluri importante, dar care nu justifică în nici un fel ascensiunea sa, de la echipa de comunicare a partidului, direct e funcția de secretar general. Dolineaschi are însă susținerea organizațiilor de tineret, fiind mult timp președinte al unora dintre acestea și este văzut ca un exponent al noii generații din PSD.

4 Nicolae Bănicioiu  –  Ministrul Sănătății este cunoscut ca un protejat al premierului Victor Ponta încă de pe vremea când cei doi făceau parte din organizația de tineret a PSD și, după Dan Șova, este considerat cel mai apropiat membru al partidului de premier.

În momentul în care Liviu Dragnea a demisionat din conducerea partidului, zvonurile îl dădeau pe Bănicioiu drept succesorul acestuia în tentativa lui Ponta de a acapara toată puterea în partid și a da lovitura de grație baronilor locali.

O eventuală numire a lui Bănicioiu ca președinte interimar al PSD, ar însemnat continuarea politicii lui Victor Ponta și toți social-democrații ar știi că în spatele acestuia stă premierul.

Unul dintre avantajele lui Bănicioiu este acela că are o imagine curată, nu are probleme cu justiția, singurele vizite la DNA au fost strict tangențiale, neavându-l pe el ca țintă.

Minusurile sale ar fi că nu beneficiază de susținerea greilor din teritoriu, este văzut ca o extensie a lui Victor Ponta și nu este considerat capabil să țină în mână cel mai mare partid din țară.

 

P.S.

Cel care ar fi fost văzut de mulți ca și candidatul ideal pentru a prelua conducerea PSD după plecarea lui Ponta este Liviu Dragnea, dar numele fostului număr doi din partid pare ieșit din cursă automat, după ce și-a dat demisia din funcțiile importante odată cu condamnarea în dosarul referendumului.

Coordonatorul politic al PSD arată însă faptul că, în ciuda problemelor juridice pe care le are, nu se gândește să stea departe de conducerea partidului. Faptul că a devenit mult mai vocal după ”demisii” și vizitele pe care le-a făcut în ultima perioadă în teritoriu denotă clar o reluare a legăturilor cu baronetul local și un interes ridicat pentru ce se întâmplă în partid.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *