Skip to content
Alegeri Politică

PSD în fața unei situații fără precedent. De ce sunt diferite alegerile din 2020 pentru social-democrați

Inquam Photos / Octav Ganea

Cu doar câteva zile înainte de data alegerilor locale, social-democrații se găsesc într-o postură fără precedent. PSD riscă să înregistreze unul dintre cele mai slabe scoruri, atât în alegerile locale, cât și în alegerile parlamentare. La locale, confruntarea decisivă de la locale se profilează în jurul bătăliei dintre PNL și PSD, cel mai clar ilustrată la nivelul Capitalei. La parlamentare, datele arată că PSD ar putea pierde peste jumătate din parlamentarii câștigați în 2016.

Alegerile locale și parlamentare pentru PSD

Pentru PSD, exceptând situația în care va reuși o revenire miraculoasă și total neașteptată în al 12-lea ceas, se conturează un scor slab în competiția pentru consiliile județene, inclusiv în consiliul general al Capitalei. Desigur PSD a mai trecut prin dezastre asemănătoare. Să ne aducem aminte de înfrângerea zdrobitoare din 1996. Un scor slab pentru social-democrați a fost înregistrat și în 2008, atunci când PSD a venit aproape la egalitate cu partidul lui Băsescu. Totuși, la alegerile de anul acesta se profilează cea mai categorică înfrângere a PSD în raport cu principalul adversar politic – PNL.

Există mai multe explicații pentru acest lucru. Una dintre ele ține de tendința unui segment din electorat de a respinge acest partid. O alta ține de prezența Pro România în peisaj. Partidul lui Ponta rupe un o felie importantă din electoratul PSD. Mergând totuși mai departe, trebuie subliniat faptul că asistăm la un lucru fără precedent în cei 30 de ani de democrație. Este pentru prima dată când PSD (și avatarurile sale anterioare) intră în ciclul alegerilor fără a-și convinge propriul bazin electoral că are șanse rezonabile să guverneze după viitoarele alegeri. În 2008, deşi partidul se menţinea la cote reduse, susţinătorii săi sperau că potenţialul de coaliţie acumulat de PSD  îl va propulsa la guvernare în ciuda opoziţiei preşedintelui Băsescu.

Raportându-ne strict la cifre, probabil că orice scor sub 25% va fi considerat un eșec major din toate punctele de vedere. Singurul succes major ar putea fi reprezentat de păstrarea Primăriei Capitalei, dar chiar și acest potențial succes va fi greu de prins într-un tipar optimist. În egală măsură, pierderea Primăriei București ar reprezenta o nouă lovitură devastatoare pentru social-democrați. Am putea asista la noi lupte intestine în preajma alegerilor parlamentare și inclusiv după această dată.

Apoi, probabil că oamenii cu responsabilităţi în PSD intuiesc cât de important ar fi, în perspectiva alegerilor din toamnă, să le poată spune membrilor şi simpatizanţilor că partidul se luptă cu liberalii pentru locul întâi, nu cu USR-PLUS pentru locul al doilea. Aşa cum par să stea lucrurile acum s-ar putea ca acest obiectiv să fie greu de atins. Totuşi, localele reprezintă un tip de scrutin pe care PSD l-a agreat întotdeauna, în timp ce USR-PLUS se află în faţa primei încercări naţionale. PSD are structuri bine înrădăcinate în teritoriu și pleacă cu prima șansă în fața USR-PLUS. Totuși, vorbim practic despre o luptă pentru locul al doilea.

PSD trece așadar printr-o situație fără precedent în istoria post-decembristă. Este pentru prima dată când social-democrații nu mai par credibili în fața electoratului cu privire la șansele de a se lupta de la egal la egal cu o altă formațiune politică pentru prima poziție. Trendul descendent pe care se află PSD din 2019 încoace ar putea continua așadar în viitor, iar alegerile locale și mai ales cele parlamentare vor indica cu precizie acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *