Skip to content
Editorial Opinii

PSD, în zodia condamnatului. Cazul valiza cu voturi

marinela anghelus editorial

Anul 2019 se anunță a fi un an al provocărilor şi neliniştilor, cu posibile, multe scenarii conflictuale, cu relativ puţine certitudini.

România va fi , începând de la 1 ianuarie 2019, cea care va deține cârma UE, țara asupra căreia toți ochii vigilenți ai Europei, și nu numai, vor fi ațintiți. Iar asta nu e tot: încă de la începutul lunii ianuarie vom putea vedea exact distribuţia de forţe, pentru că da, fie că le convine sau nu, partidele vor trebui să treacă, fiecare în parte, prin testul votului.

Anul electoral 2019 are două momente-cheie: alegerile europarlamentare, în primăvară, şi scrutinul prezidenţial, undeva în noiembrie-decembrie. Iar dacă până la alegerile prezidențiale încă mai e timp de ”răzgâială”, europarlamentarele încep să bată la ușa partidelor și așa erodate de conflictele interne. Astfel, dacă din punctul de vedere al europarlamentarelor situația pare mai simplă, cel puțin la o primă vedere la PNL, nu același lucru îl putem spune și despre partidul condus de condamnatul Liviu Dragnea, cel care a reușit să transforme formațiunea politică în propria afacere de familie.

De ce? Simplu: în vreme ce infractorul Liviu Dragnea călca peste orice pentru a-și atinge scopurile și a pentru a-și îndeplini visul de a ajunge cel mai influent om în stat, partidul se prăbușea încet dar sigur în sondaje. Așa se justifică și faptul că, cu doar câteva luni înainte de testul votului, PSD reușește ”performanța” de a ajunge la doar 28% în sondaje. Drept urmare, configurarea listelor de candidaţi nu va putea fi un proces calm în PSD, mai ales dacă este să luăm în calcul și fractura care se adânceşte între tabăra Dragnea şi cea a nemulțumiților din propriul partid. Practic, Dragnea va trebui să facă în așa fel încât să răsplătească favorurile și slugărnicia, atât cât să-i reducă la tăcere, cel puțin pentru o perioadă, pe cei care îndrăznesc să iasă din cuvântul lui.

Pe de altă parte, nici problema cu mesajul de campanie al PSD în perspectiva europarlamentarelor nu e mai simplă. Dictatorul Liviu Dragnea a avut un mesaj extrem de dur la adresa socialiştilor europeni, grupare din care face parte chiar PSD, cu ocazia discursului susţinut în faţa Consiliului Naţional. Daddy a acuzat că sunt o grupare care duşmăneşte România şi din acest motiv nu a mers la reuniunea PES. Cu alte cuvinte, povestea asasinilor are și un episod 2.

Cât despre bătălia prezidențială ce va avea loc spre sfârșitul anului 2019, situația este clară: orice candidat al PSD-ului nu-l poate învinge pe Klaus Iohannis într-un tur 2, iar o eventuală  candidatură a lui Liviu Dragnea ar fi soluția salvatoare pentru un Klaus Iohannis, cel în spatele căruia stă un PNL al cărui șurub este din ce în ce mai slăbit.

Altfel spus, victoria lui Klaus Iohannis va ține în 2019 de eșecul parțial al PSD-ului, un eșec care, totuși, să poziționeze gruparea lui Daddy în turul 2. Situația în care PSD nu ar ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, va marca sfârșitul lui Klaus Iohannis la Cotroceni, care s-ar putea trezi în momentul în care va trebui să fie pus la alegere cu Dacian Cioloș, sau de ce nu, Călin Popescu Tăriceanu.

Însă, cel puțin deocamdată, mi-e greu să cred că Liviu Dragnea nu va vrea fotoliul de la Cotroceni, pentru că, jucător iscusit, liderul PSD mai are totuşi timp un an să reaşeze piesele pe tabla de şah şi să mai deschidă, încă o dată, valiza cu promisiuni și realizări. Iar asta ar fi salvarea lui Klaus Iohannis.

 

 

 

 

1 comentariu la “PSD, în zodia condamnatului. Cazul valiza cu voturi

  1. Ce vocabular, ce analiza..”Dictatorul”, ”infractorul” etc..etc..- o proasta copie a limbajului prezidential la o jurnalista? Fata draga cauta-te si un sfat – meseria de jurnalist este grea si mai e nevoie si de multa carte – nu mai face analize politice ca esti muci…. Cu ce este Dragnea mai INFRACTOR ca Iohannis si ravasitoarea? La tine prexumtia de nevinovatie nu functioneaza? Nu-l plac pe Dragnea si nici pe Iohanis, dar de la un jurnalist cer mai multa decenta si mai putin partizanat politic. Nu stiu ce are Dragnea in valiza, dar daca va imbunatatii cu ceva viata romanilor abia astept sa o deschida…Atitudinea DREPTEI din ultimile zile de sustinere a bancilor si multinationalelor le va duce in cap si vor obtine scoruri mult mai mici decat spera ele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *