Skip to content
Politică

PSD începe asaltul la instituțiile statului de drept. Prima țintă: ANI

fifor.ro

Partidul Social Democrat (PSD) începe asaltul la instituțiile statului de drept, cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare. Prima țintă este Agenția Națională de Integritate (ANI).

Mai multi parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care vor sa elimine o situatie de incompatibilitate, asa incat alesii locali sa poata face parte din conducerea societatilor comerciale de interes local sau national. Agentia Nationala de Integritate a reactionat, pentru Digi 24, ca, daca aceasta initiativa ar trece, exista posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, intocmite de ANI si prin care s-a retinut astfel de situatii de incompatibilitate sa fie anulate de instantele de judecata.

" "

Concret, initiatorii vor abrogarea art. 87 (1), litera f, din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede:

„(1) Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu: f) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national.”

Inititorii – sapte parlamentari PSD, printre care Florin Iordache, presedintele Camerei Deputatilor – sustin ca aceasta litera din lege ar fi „redundanta” si ca a generat confuzii, notează Hotnews.ro.

„Daca aceasta propunere legislativa ar fi adoptata, exista posibilitatea ca toate rapoartele de evaluare, intocmite de ANI si prin care s-a retinut astfel de situatii de incompatibilitate sa fie anulate de instantele de judecata. Propunerea legislativa nu corespunde obligatiilor asumate de autoritatile statului in lupta impotriva coruptiei institutionalizate, va afecta negativ imaginea Romaniei in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin mecanismul MCV, cu efecte negative referitor la absorbtia fondurilor europene”, se precizeaza intr-un comunicat al ANI.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *