PSD este indecis în privința candidatului la Primăria București, chiar dacă Gabriela Firea era considerată favorită. În interiorul PSD există o luptă internă pentru candidații la alegeri, iar Marcel Ciolacu va trebui să negocieze cu colegii de partid pentru a stabili listele finale.
Gabriela Firea, fost ministru și fost primar al capitalei, l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că ar încerca să candideze la Primăria București.
„Deci încă sunt analize, discuții. Cu privire la domnul președinte Ciolacu de a candida la Primăria Capitalei, în primul rând, domnia sa trebuie să spună public dacă este reală sau nu informația. Mie personal mi-a transmis că nu a fost o știre corectă, dar totul este posibil”, a declarat Gabriela Firea.
Gabriela Firea a declanșat un război politic în PSD. Ar fi o premieră dacă Marcel Ciolacu ar candida la o astfel de funcție, mai ales că este premierul României și ar trebui să renunțe la guvernare în cazul în care ar câștiga.
2000
În 2000, alegerile locale din București au avut doi mari candidați: Traian Băsescu din partea PD și Sorin Oprescu, din partea social-democraților. Președintele PSD, în acea perioadă, era Ion Iliescu, fostul președinte al României. Chiar dacă Sorin Oprescu câștigase decisiv în primul tur, cu 41,16%, față de doar 17,18% cât luase Traian Băsescu, în turul doi lucrurile au fost complet diferite, iar candidatul PD și-a asigurat victoria în capitală cu peste 50% din voturi.
Sorin Oprescu nu era considerat unul dintre liderii PSD, dar avea o imagine bună în București. Totuși, acest lucru nu l-a ajutat să-l învingă pe Traian Băsescu care domina scena politică.
2004
În 2004, social-democrații erau conduși de Adrian Năstase, premier în acea perioadă. PSD a decis să nu-l mai trimită pe Sorin Oprescu în cursa pentru Primăria București, după înfrângerile din 1998 și 2000. Mircea Geoană, intrat în partid de doar câțiva ani, fusese desemnat să candideze la Primăria București. Foarte puțini aveau curaj să concureze, în 2004, împotriva lui Traian Băsescu, care atingea apogeul carierei sale politice.
Traian Băsescu și-a apărat mandatul de primar cu o victorie de 55% din primul tur, iar Mircea Geoană a strâns doar 29% din voturi. Astfel, Mircea Geoană a fost mai mult trimis la sacrificiu, într-o luptă pe care PSD o pierduse înainte de ziua alegerilor.
Este adevărat că în acel an Traian Băsescu și-a asumat candidatura la alegerile prezidențiale. Dar era la al doilea mandat de primar în capitală și câștigase alegerile locale din primul tur, ceea ce demonstra popularitatea de care se bucura acesta.
2008
Chiar dacă a pierdut alegerile locale în fața lui Traian Băsescu, Mircea Geoană a fost răsplătit de PSD cu funcția de președinte de partid. În 2008, PSD-ul condus de Geoană a decis să-l trimită în cursa pentru Primăria București pe Cristian Diaconescu, fost ministru al justiției în guvernul Năstase, în 2004.
Sorin Oprescu și-a dat demisia din PSD când a văzut că partidul nu voia să-l susțină. Acesta a candida independent la funcția de primar al capitalei.
Cristian Diaconescu s-a clasat pe locul trei, cu doar 12% din voturi. Nici măcar nu a reușit să intre în turul doi, în cursa cu independentul Sorin Oprescu și Vasile Blaga, din partea PDL. În turul doi al alegerilor locale din 2008, Sorin Oprescu a câștigat primul său mandat de primar al capitalei.
2012
PSD a învățat din greșelile din 2008 și a decis să-l susțină pe Sorin Oprescu, pentru al doilea mandat la Primăria București. PSD nu a mai trimis alți candidați în cursă, iar Sorin Oprescu a obținut peste 54% din voturi. Președintele social-democraților, în 2012, era Victor Ponta, care își pregătea cariera pentru alegerile prezidențiale din 2014.
2016
PSD-ul condus de Liviu Dragnea câștiga primul său mandat la Primăria București. Candidatul social-democraților a fost Gabriela Firea, care se bucura de notorietate, însă nu putea concura cu grupul lui Liviu Dragnea, un lider puternic și obsedat de control. Gabriela Firea a câștigat cu 42,97%, în fața lui Nicușor Dan, candidatul USR (30,52%).
2020
PSD a decis să-și ajute primarul la alegerile locale din 2020. Gabriela Firea a fost candidatul partidului, împotriva independentului Nicușor Dan, care era susținut de USR și PNL. Candidatul social-democraților a pierdut alegerile locale, iar Nicușor Dan, independent de această dată, a ajuns pentru prima dată la conducerea instituției. Președintele social-democraților era Marcel Ciolacu, însă Gabriela Firea câștigase mai multă putere în partid după mandatul de primar al Bucureștiului.
Pe cine va miza PSD în 2024
Situația din ultimii 24 de ani arată că PSD nu și-a trimis niciodată președintele într-o competiție pentru alegerile locale din capitală. Președinții PSD au avut funcția de premier de mai multe ori, iar la alegeri au încercat să obțină victoria pentru Cotroceni. Adrian Năstase și Victor Ponta sunt cele mai bune exemple în acest sens. În prezent, Marcel Ciolacu, președinte social-democraților, este premierul României și dacă partidul respectă tradiția, va intra în cursa pentru alegerile prezidențiale.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News