Skip to content
Coronavirus

PSD insistă pentru testarea gratuită și-l contrazice pe Cîțu. Florian Bodog: Românii au plătit destul pentru a fi testați pe banii lor

Inquam Photos/Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, fostul ministru al Sănătății, medicul și senatorul PSD Florian Bodog susține că testarea gratuită Covid-19 este necesară în acest moment pentru România, indiferent dacă vorbim despre cetățenii vaccinați sau despre cei nevaccinați, pentru că „românii au plătit destul pentru a fi testați pe banii lor”. Social-democratul a reacționat astfel la declarația președintelui PNL, Florin Cîțu, potrivit căreia este ”inadmisibil” ca persoanele nevaccinate să fie testate ”pe banii celor vaccinați”.

„În momentul în care avem persoane pe care vrem să le testăm, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, dacă noi ne dorim să stăpânim pandemia trebuie să creștem baza de testare. Și persoanele vaccinate pot transmite la fel de bine ca persoanele nevaccinate. E adevărat, o persoană vaccinată transmite cu o încărcătură virală mult mai mică și este adevărat că o persoană vaccinată face doar în situații de excepție o formă gravă de boală, dar există acest risc și dacă ne dorim să stăpânim pandemia cred că trebuie să creștem baza de testare. 

Ca urmare a solicitărilor și a demersurilor făcute de noi, începe testarea copiilor la școală cu teste de non-invazive. A crescut baza de testare în ultima perioadă. Asta trebuia făcut de mult timp, dar dacă stăm și ne uităm retrospectiv la momentul în care, doamna Firea, la acel moment primar general al Capitalei voia să extindă testarea, Ministerul Sănătății s-a opus. De ce?! Din rațiuni politice.

Un om cu scaun la cap și un om care are minime cunoștințe de sănătate publică și de stăpânire a pandemiei nu făcea așa ceva. Am avut niște miniștri de să ne trăiască la Sănătate. Acesta a fost motivul pentru care nu s-a făcut testare în România. Dacă se făcea testare și se luau și se preluau toate anchetele epidemiologice în așa fel încât să știm exact unde se transmite cel mai des boala. Dar noi am pedepsit toți românii în casă fără să obținem niciun rezultat pe pandemie și asta pentru că nu s-a făcut testare, nu s-au izolat focarele. 

Oricine este la putere și face aceeași greșeală își merită această critică pe bună dreptate, fără să exagerez.

Introducerea testării gratuite este necesară. Trebuie să testăm cât mai mult. Cred că românii au plătit destul pentru a fi testați pe banii lor. În momentul de față, sunt persoane care solicită salvarea pentru testare și salvarea merge la ei peste 3-4 zile. Sunt oameni care au simptome și nu pot face altceva decât să aștepte câteva zile pentru a veni salvarea să îi testeze. Vi se pare normal?! Nu!

Asta este soluția. Trebuie să găsim resursele necesare pentru că ne costă mult mai mult să tratăm un pacient cu Covid-19 decât să îl testăm și să ajungă la Terapie Intensivă, incomparabil mai mult, iar managerii de spital vă vor spune cât de mult costă un tratament pentru pacienții Covid-19. Nu mai ține de politică, ci de sănătate publică.

Dacă reușim să izolăm focarele și dacă reușim să oprim transmiterea găsim mult mai ușor resurse pentru asta decât pentru a trata pacienții”, conchide Florian Bodog.

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat că nu i se pare corect ca persoanele care s-au vaccinat anticoronavirus să fie practic nevoite să plătească testele COVID pentru cei care refuză vaccinarea.

„Eu nu sunt de acord, PNL nu e de acord ca principiu pentru cei care nu se vaccinează să fie testați pe costurile celor vaccinați. Mi se pare inadmisibil! Iar vaccinul e gratuit în România. Ca principiu. Deci să găsim altă formulă. Pe cei care s-au vaccinat azi nu e normal să-i punem să plătească testele celor care nu se vaccinează. Mi se pare inadmisibil”, a insistat premierul.

Declarația vine în contextul în care joi, la negocierile PNL – PSD pe sănătate, liberalul Nelu Tătaru și social-democratul Alexandru Rafila au căzut de acord ca, după introducerea obligativităţii certificatului verde, angajaţii de la stat să se testeze gratuit, timp de 60 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *