Skip to content
Economie Politică

PSD instituie controlul total pe resurse. Subordonații de la CNSP vor distribui banii în teritoriu

Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a căpătat, începând cu 2019, un rol -cheie în economia românească, devenind principala instituție prin care guvernarea PSD va distribui resursele.

Dacă până acum CNSP a fost un simplu institut de cercetare, care s-a ocupat de strategii, cercetare statistică și prognoze, prin atribuțiile ce i se conferă în deja infama OUG 114/2018 Comisia se transformă într-un adevărat ordonator de credite, cu responsabilități pe măsură.

Potrivit strategiei de conducere a PSD, OUG prevede că atât granturile oferite de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), în valoare de 20 de miliarde euro, pe timp de 20 de ani, cât și finanțările din Programul stațiuni balneare, se vor derula prin intermediul CNSP.

Astfel, guvernarea PSD poate controla distribuirea unor importante resurse financiare prin intermediul unei instituții, CNSP, a cărei conducere este numită politic și aflată sub influența directă a intereselor de partid.

În privința FDI, OUG 114/2018 prevede că ”sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este în limita sumei de 10.000 mil. euro echivalent lei calculat la cursul de schimb al Băncii Naționale a României la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Împrumuturile se acordă la solicitarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză prin hotărâre de Guvern emisă anual în limita plafoanelor aprobate. Sumele rămase neutilizate din valoarea împrumutului acordat se restituie de Comisia Națională de Strategie și Prognoză în primele 30 de zile calendaristice ale anului următor acordării.

Iar ”sumele aferente Programului stațiuni balneare se gestionează de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, se prevăd în bugetul CNSP la o poziție distinctă de cheltuieli, se utilizează exclusiv pentru finanțarea proiectelor de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare sau balneoclimaterice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *