Skip to content
Politică

PSD intenționează să se opună MCV la Curtea Europeană de Justiție

vox.publika.md

Marţi, Comisia Europeană a cerut României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să pună în aplicare recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

Drept răspuns, vicepremierul Paul Stănescu a transmis miercuri un comunicat în care susține că raportul MCV despre România este ”un pumn aplicat suveranității naționale în materie de legiferare internă,” potrivit stirileprotv.ro.

Este greu de înțeles introducerea unor condiționalități pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiție! Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenilor sunt respectate, și nu să reprezinte un tărâm al abuzurilor!

Am prezentat argumente solide privind modificările legislative în domeniul justiției, ori de câte ori a fost nevoie. În schimb, primim așa-zise „recomandări” să ne ignorăm Constituția și alte „ținte de atins” pentru a fi considerați egali cu celelalte state membre, precum și o rezoluție în Parlamentul European care propune o justiție oarbă la abuzuri.

Este de neacceptat ca România și cetățenii români să devină un ”sac de box” și să fie atrași în jocul unor politicieni cu diferite interese personale! Se apropie alegerile europarlamentare, dar interesul unora de a câștiga din nou poziții privilegiate în Parlamentul European nu trebuie să fie mai presus de binele și interesul țării pe care trebuie să o reprezinte!” – se arată într-un comunicat al vice prim-ministrului Paul Stănescu.

În aceeași notă, deputatul PSD Doina Pană a declarat pentru Digi24.ro că raportul MCV „nu este o jignire pentru noi ca partid, ci pentru noi ca țară”, însemnând încălcarea dreptului de tratatment egal al tuturor țărilor europene, imixtiune în justiția din România, piedică pentru intrarea în spațiul Schengen,

Pe altă parte, deputatul USR Ion Stelian crede că este o „aberație” să susții că există o „conspirație mondială împotriva PSD”, pentru că, chiar dacă PSD a trimis CE o „scrisorică” de răspuns, există experți, specialiști care se ocupă de aceste lucruri și nu pot fi păcăliți prea ușor.

În ceea ce privește contestarea de către PSD a raportului MCV, Ion Stelian argumentează că „Curtea de Justiție a UE nu este Curtea Constituțională a României. România va fi acționată că nu pune în aplicare acest MCV care este obligatoriu.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *