Skip to content
Politică

PSD-iștii continuă să ignore Moldova. Cozmanciuc, 3 semnale de alarmă

stiri-neamt.ro

PSD-iștii continuă să ignore Moldova. Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc trage trei semnale de alarmă în legătură cu această regiune a țării.

Într-un comunicat trimis vineri PSnews.ro, președintele PNL Neamț  denunță „degringolada girată de PSD prin noile modificări fiscale adoptate”, care – în opinia lui – „pune în pericol dezvoltarea comunităților locale din întreaga țară, dar mai ales pe cele din estul țării, Moldova fiind neglijată, în continuare, de actuala Putere”.

„Bugetele locale sunt tăiate de Guvernul PSD în medie cu 20%. Impactul la nivel național este de aproximativ 2 miliarde de euro, iar banii care vor fi luați de la administrațiile locale scad semnificativ șansele de dezvoltare ale acestora.

Prin modificările făcute în urgență, PSD generează haos, instabilitate fiscală, lipsă de predictibilitate. Putem vorbi de un efect de bumerang: în loc ca afacerile să se dezvolte, să genereze surplus în economie, o parte a bussinesului autohton sau străin va fi nevoit să renunțe la investițiile din economia românească”, comentează parlamentarul liberal.

În continuare, PNL-istul trece în revistă trei mari probleme pe care actuala guvernare PSD-istă le-a creat Moldovei: lipsa de atractivitate pentru investitori, tărăgănarea autostrăzii A 8 Ungheni-Iași-Târgu Mureș (care să lege regiunea de Transilvania), precum și ignorarea sectorului IT moldovenesc.

„Este un semnal negativ pentru investitori, care nu vor lua în calcul țara noastră ca mediu propice pentru dezvoltare din cauza lipsei de stabilitate fiscală. Din lipsă de investiții nu vom putea spera la o dezvoltare durabilă, atât de necesară în mod special în zona Moldovei.

Cu siguranță va avea de pierdut proiectul autostrăzii care va lega Moldova de Ardeal, care în acest moment se află într-un moment de stagnare, potrivit informațiilor furnizate chiar de Ministerul Transporturilor studiile de fezabilitate nu au un nivel de detaliu suficient pentru a permite lansarea unor licitații de construcție (sau proiectare+construcție). Din păcate, nu au fost în stare să furnizeze niște termene reale prevăzute pentru rezolvarea acestor probleme astfel încât proiectul să meargă mai departe.

Din cauza modificărilor fiscale va fi afectat și sectorul IT din zona Moldovei. Prin mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, un artificiu fiscal mincinos, salariile din acestor sector vor scădea. Urmând firul logic, nu putem vorbi de viitoare investiții în acest domeniu important, un vector de dezvoltare a zonei, pentru că investitorii vor fi descurajați de aceste modificări fiscale”, explică Mugur Cozmanciuc.

În încheiere, Cozmanciuc atrage atenția că lucrurile nu stau deloc roz cu un an înaintea Centenarului Marii Uniri.

„Este trist că la câteva săptămâni de la intrarea în anul Centenarului în loc de speranță, românii nu au perspectiva unui viitor optimist. Previziunile arată că PSD girează măsuri care duc la regres, instabilitate și teamă. Coaliția de guvernare se dovedește inabilă să reprezinte interesele cetățenilor României. Nu vă mai bateți joc de România, de români, de șansele Moldovei de a se dezvolta”, conchide președintele PNL Neamț.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *