Skip to content
Politică

PSD, marele câștigător al confruntării dintre PNL și USR-PLUS. Cum profită social-democrații de certurile din coaliție

Inquam Photos / George Calin
" "

În timp ce în coaliția de guvernare se sparg capete și se ascut cuțite pe la spate, PSD capitalizează politic liniștit în Opoziție. Nici în cele mai frumoase vise ale lui Marcel Ciolacu lucrurile nu puteau sta mai bine pentru social-democrați care nu trebuie să miște nici măcar un deget. Din conflictul iscat după demiterea lui Vlad Voiculescu cel mai bine iese PSD, exact ca în proverbiala vorbă “când doi se ceartă, al treilea câștigă”.

PSD primește ajutor de la Putere

" "
" "

Dacă lucrurile vor merge tot așa, PSD se va îndrepta spre o uriașă victorie în alegerile din 2024. Liberalii sunt la cuțite cu cei de la USR-PLUS care amenință cu ieșirea de la guvernare. Partenerii de guvernare au uitat să guverneze în timp ce sunt preocupați să își spargă capetele între ei. Din această încăierare electoratul va reține doar că actualele partide aflate la guvernare nu știu să își facă treaba. Prin urmare, Opoziția va capitaliza din plin, așa cum se pare că o face deja. Dacă liberalii și cei de la USR-PLUS nu vor reuși să combată pandemia până în 2024, presupunând că se vor afla la guvernare până în acel moment, atunci șansele lor de a reveni la guvernare într-o formă sau alta după alegerile din 2024 sunt practic nule. Coaliția trebuie să vină cu ceva în fața alegătorilor și să vină repede.

Planul PSD era să aștepte cuminte în Opoziție până când partidele de la Putere se vor eroda. Nu era vorba despre dacă se vor eroda, ci mai degrabă când și cât de tare. Era clar încă de la început că gestionarea epidemiei de Covid-19 atrage după sine și nemulțumirea unor oameni. Nu ai cum să combați eficient epidemia și să mulțumești și pe toată lumea. Prin urmare, era de așteptat ca aceste partide să se erodeze mai mult sau mai puțin. Acesta a fost trendul peste tot în Europa cu partidele aflate la guvernare. Ocazional, PSD a testat unitatea coaliției, mergând pe moțiuni simple sau chiar o moțiune de cenzură. Iată că PSD a primit acum un ajutor aproape nesperat chiar de la partenerii de guvernare care au ajuns la cuțite. Demiterea lui Voiculescu a reprezentat scânteia care a aprins butoiul cu pulbere. Rămâne de văzut dacă partenerii vor ajunge în final la un compromis. Pe social-democrați nu îi interesează însă în acest moment ce vor face partenerii. Scopul PSD era să disloce USR-PLUS de la guvernare, dar nu pentru a intra ei la guvernare. Marcel Ciolacu și strategii din PSD nu ar face greșeala aceasta. Să intri la guvernare într-o plină criză epidemiologică înseamnă să îți dai singur foc la valiză. Poți rămâne în Opoziție și poți ataca sporadic, capitalizând politic non-stop.

Pe termen lung strategia PSD s-ar putea să dea roade. Dacă USR-PLUS iese de la guvernare, atunci sticlele de șampanie pot fi deschise. În acest scenariu ideal, PSD ar sprijini un guvern minoritar al PNL, aflându-se într-o situație ideală – cu un picior la Putere și cu altul în Opoziție. PNL nu va putea implementa tot ce își dorește pentru că va sta în permanență cu sabia moțiunii de cenzură deasupra capului. Fără sprijinul PSD, guvernul minoritar al PNL ar cădea, prin urmare, Ciolacu se va trezi în postura păpușarului care dirijează lucrurile. Mai mult, în această situație PSD nu va încasa nici un fel de lovitură de imagine pentru că toate vor fi absorbite de unicul partid aflat la guvernare, adică PNL. De pe această poziție PSD a atacat și alegerile din 2020 și pe care le-au și câștigat de altfel. PSD a ieșit pe primul loc la parlamentarele din decembrie doar că nu a avut cu cine să formeze o majoritate pentru a guverna. S-a dovedit că tot răul a fost spre bine. În acest moment, PSD stă bine în intenția de vot a românilor, iar ecartul va mai crește în următoarea perioadă. Singura șansă a Puterii este să treacă peste acest conflict și să recurgă la ceea ce ar fi trebuit să existe de la început, adică consensul. Dacă vor reuși să depășească această etapă și să învingă epidemia de Covid-19, atunci PSD va avea probleme serioase în 2024. În caz contrar, PSD va fi marele câștigător, iar scenariul CDR va fi practic repetat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *