Skip to content
Politică

PSD minte că am tăiat pensiile. Sub PDL pensia medie a crescut cu 100 lei, iar sub PSD cu 60 lei

Ponta e un putinist și un comunist convins. Privește pensionarii ca pe o masă de manevră electorală, ușor de păcălit și de furat. PSD minte că am tăiat pensiile. Au repetat de atâtea ori această minciună încât au ajuns chiar să o creadă. Să restabilim adevărul. Sub guvernarea PDL pensia medie a românilor a crescut cu 100 lei, adică cu 14%, de la 680 lei în ianuarie 2009, la 780 lei pe lună în aprilie 2012. Sub guvernarea PSD pensia medie a românilor a crescut cu 60 lei, adică cu 9%, de la 780 lei în luna aprilie 2012, la 840 lei pe lună în prezent (vezi grafic).  Este efectul direct în urma unei legi de indexare a pensiilor adoptată cu mari dificultăți în guvernarea PDL: creșterea cu 100% a prețurilor (inflației), la care se adaugă jumătate din creșterea reală a salariului pe economie. Așadar, pensiile nu au fost tăiate sub PDL. Ponta și PSD mint zi de zi.

Ponta a promis mărirea pensiilor persoanelor cu handicap și nu a facut nimic. În schimb a redus numărul consultațiilor gratuite medicale, de la 2 la una singura pe an pentru pensionari si a taiat numarul de zile pentru biletele de tratament de la 18 la 16 zile pe an.

Nu îl oprește nimic în PSD pe Ponta să se mândrească cu propriile ilegalități și minciuni. La erori răspunde cu amnistie fiscală, discriminatorie, și cu nicio soluție administrativă pentru a preîntâmpina aceste erori în viitor sau pentru a rezolva în vreun fel problemele reale ale pensionarilor. Problema victimelor erorilor de sistem este reală, dar rămâne doar pe jumătate rezolvată. Va fi pusă în aplicare din 2015. Vor fi eșalonați în tranșe și discriminatoriu. Care e impactul bugetar? Cum va fi susținut? Nu se știe. Acești bani nu se vor întoarce la buget. Alții se vor întoarce spre cei care au returnat deja sumele primite necuvenit în tranșe timp de 5 ani. Erorile de sistem rămân. Nimeni nu discută despre cauzele acestor erori și soluțiile administrative pentru a le preîntâmpina în viitor.

grafic pensii

Trebuie găsite soluții viabile pentru creștera pensiilor, inclusiv ale celor pentru persoanele cu handicap. Dacă nu ne centrăm tot efortul pentru a relua creșterea locurilor de muncă prin relaxare fiscală și debirocratizare, România rămâne blocată în capcana demografică, în sărăcie, pensii mici și în șomaj. Nu s-a schimbat nimic în ultimii ani. În continuare avem cu un milion de pensionari mai mult decât salariați și cu două milioane de pensionari mai mult decat angajați în sistemul privat.

Ponta se laudă numai cu minciuni în fața pensionarilor. Nu a făcut nimic pentru pensionari, din contră: a introdus taxe și impozite care le taie și puținul pe care îl au. În anul 2013 pensiile au fost tăiate neconstituțional, în urma ordonanței de urgență nr. 1/2013 . În martie anul acesta Ponta le-a anunțat ca și creșteri cu 63 de lei pentru 234 mii de pensionari. Ponta a introdus 36 de taxe noi și impozite majorate care intră în prețuri și taie toate veniturile românilor. Își face campanie electorală mințind că PDL a redus pensiile. Adevărul este că pensiile au crescut sub PDL. Sa repetăm cu cifrele oficiale, exacte. În ianuarie 2009 – la startul guvernării PDL – un pensionar primea în mână, în medie, 682 lei. În aprilie 2012 – la venirea la guvernare a PSD – un pensionar primea 778 lei. Sub guvernarea PDL, pensia medie lunară a crescut cu 14%. Astăzi, un pensionar primește în medie 844 de lei, ceea ce înseamnă că sub guvernarea Ponta, pensiile românilor nu au crescut nici măcar cu 9%. Tot PDL a introdus și pensia minimă garantată de 350 de lei încă de când a venit la guvernare, din 2009. În plină criză economică s-a aplicat contribuția de asigurări de sănătate (CASS) pentru pensiile cuprinse între 740 de lei și 1.000 de lei doar pentru partea care depășește pragul de 740 de lei. Adică, la o pensie de 800 de lei, CASS se aplică numai pentru cei 60 de lei care trec peste pragul de 740 de lei. Pentru pensiile de peste 1.000 de lei, CASS se plătea cu mult înainte de guvernarea PDL. Ponta nu a făcut absolut nimic pentru pensionari din lungul șir de minciuni electorale. Sub guvernarea PSD, această măsură nu a fost eliminată, așa cum au promis. Se aplică în continuare. Din contră, PSD a extins baza de aplicare a CASS la alte venituri ale pensionarilor, ca de pilda la chirii.

9 comentarii la “PSD minte că am tăiat pensiile. Sub PDL pensia medie a crescut cu 100 lei, iar sub PSD cu 60 lei

  1. Minciuna, pensiile nu au fost taiate. Au crescut mai mult decats ub psd. Dovada stau datele oficiale. Acelea nu se pot maslui. Inca. De psd.

  2. De acord cu Marinelu. Asta da tupeu la mintea asta blonda. Pai madam, siti de ce au crescut pensiile cu 14 %. Pentru ca ati recalculat pensiile militare, dorind o scadere, insa, in fapt, la cei mai multi militari (aproape 90 %), le-ati crescut pensiile si cu 1500-2000 ron. Astfel ca, in loc sa reduceti cheltuielile la fondul de pensii, le-ati crescut cu 200 milioane de euro. Cu alte cuvinte, v-ati dat cu stangul in dreptul !!!! NICI NU V-A TRECUT PRIN MINTE SA CRESTETI PENSIILE. De fapt, voi nici nu ati indexat pensiile in 2010,2011 si 2012, asa cum prevedea propria lege pe care ati votat-o cu concursul d-nei Anastase. Prima indexare a fost in 2013, efectuata de guvernul Ponta. Apoi, voi ati taxat cu 5,5% si pensiile sub 740 de ron, ILEGAL, asa cum avea sa se demonstreze mai tarziu. VOUA CHIAR NU VA ESTE RUSINE ?????

  3. „În plină criză economică s-a aplicat contribuția de asigurări de sănătate (CASS) pentru pensiile cuprinse între 740 de lei și 1.000 de lei doar pentru partea care depășește pragul de 740 de lei. Adică, la o pensie de 800 de lei, CASS se aplică numai pentru cei 60 de lei care trec peste pragul de 740 de lei.”

    OUG 1252011 – „Pentru persoanele cu venituri din pensii care depasesc 740 lei prevazute la art. 296^3 lit. f) pct. 4 si 5, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta intregul venit, cu conditia ca pensia neta sa nu fie mai mica de 740 lei.”

    Ce minciuni ordinare spune asta….

    1. Invata sa citesti, cucoana. Baza de calcul la care s-a aplicat conform legii CASS la pensiile peste 740 de lei se potriveste cu minciunile asteia sau nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *