PSD nu respinge comasarea alegerilor, dar semnalează „o problemă de constituționalitate”: „M-a mirat argumentul PNL”

Alegeri parlamentare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD nu respinge propunerea PNL de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024, dar consideră că, cel puțin în acest moment, nu a fost identificată o soluție constituțională pentru o astfel de decizie. Invitată la „Puterea Știrilor”, deputata social-democrată Mirela Adomnicăi a amintit că „avem clar o decizie a Curții Constituționale care ne obligă să nu comasăm tururi diferite de scrutin electoral”. De asemenea, a apunctat ea, nici argumentul economiei de fonduri bugetare nu stă în picioare, din moment ce aceeași CCR a scris în motivare „negru pe alb că nu poţi invoca argumente economice pentru îngrădirea unor drepturi constituționale”. Pe de altă parte, Adomnicăi este de acord că un an cu cinci rânduri de alegeri – europarlamentare, parlamentare, locale și două tururi prezidențiale – poate fi extenuant atât pentru politicieni și organizatori, cât și pentru electorat. „Gândiți-vă că la alegerile locale am avea patru buletine de vot: consiliul local, primar, consiliul județean, președinte de consiliu județean. Dacă mai punem și parlamentarele cu încă două buletine de vot, imaginați-vă ce înseamnă frunzăritul ăla de buletine pentru un cetățean care, mai mult sau mai puțin informat, ar trebui să aleagă în cunoștință de cauză”, a afirmat social-democrata.

PS News: Ce se mai aude pe subiectul comasării alegerilor? Până la urmă, susțineți sau nu varianta Partidului Național Liberal? Înțelegem că sunt sondaje pe care le au liberalii, din care ar reieși faptul că românii își doresc comasarea alegerilor.

Mirela Adomnicăi: Da, numai că avem o problemă de neconstituționalitate, fiindcă varianta pe care și-o doresc cei de la Partidul Național Liberal, de cumulare a alegerilor locale cu cele parlamentare, presupune două scenarii. Dacă vrem să avem alegeri locale decalate, deci să le mutăm după 27 septembrie, ar trebui declarată o stare de criză care să aibă în spate o realitate. Dacă ne dorim parlamentarele anticipate pentru a le muta în septembrie, avem nevoie de demisia președintelui statului, pentru că în ultimele șase luni de mandat nu pot fi organizate alegeri anticipate. Eu înțeleg și argumentul Partidului Național Liberal, argumentul electoral. Este mult mai ușor să faci alegeri parlamentare care nu sunt agreate nici de electorat și nici, dacă vreți, de aparatul de partid. Primarii din teritoriu nu mai au același entuziasm, aceeași implicare. Ar fi umăr la umăr candidatul de primar, mai ales primar în funcție, cu candidatul de parlamentar. Și asta o spun ca om care de 25 de ani face campanii electorale fie pentru alții, fie pentru sine. Din punctul ăsta de vedere, Partidul Social Democrat, care are cei mai mulți aleși locali în teritoriu, ar trebui să fie primul care să susțină cuplarea alegerilor parlamentare cu locale, dar avem o problemă juridică. Nu știu cum ar putea să arate varianta constituțională pentru cuplarea unor alegeri. Pe mine, sincer, m-a mirat argumentul. Pe lângă sondajele pe care le invocă cei de la Partidul Național Liberal, argumentul economiei de la buget. Avem o decizie a Curții Constituționale care în motivarea ei scrie negru pe alb că nu poţi invoca argumente economice pentru îngrădirea unor drepturi constituționale. Dreptul de a alege și de a fi ales sunt drepturi constituționale. Nu le putem îngrădi invocând argumentele economice.

PS News: Până la urmă este o discuție și în Partidul Social Democrat sau excludeți din start această posibilitate?

Mirela Adomnicăi: N-am exclus din start și stăm la masa discuțiilor, după cum ne-am dorit să discutăm și despre cea mai bună variantă de impozitare. Aici avem clar o decizie a Curții Constituționale care ne obligă să nu comasăm tururi diferite de scrutin electoral și știu că este dificil anul 2024. Repetăm experiențe de pe teren în campanii electorale. Va fi crunt și pentru cei care vor trebui să organizeze acele alegeri, și pentru cei care vor trebui să meargă la vot de patru ori în anul 2024, și pentru candidați și partide.

PS News: Dacă punem și al doilea tur de scrutin pentru prezidențiale, practic, românii vor merge de cinci ori la vot.

Mirela Adomnicăi: Cinci ori. Exact. Vă spun că am fost prefect și am organizat alegeri în județul pe care l-am condus. Este un efort în spate. Dincolo de secțiile acelea de votare, unde românii își exercită în mod democratic dreptul la vot, sunt și cheltuieli, într-adevăr, și eforturi de organizare. N-avem o variantă constituțională până la această oră, iar pe de altă parte sunt voci din partea societății civile care invocă dreptul la vot și posibilitatea pentru fiecare cetățean să-și poată exercita în deplină cunoștință dreptul la vot. Gândiți-vă că la alegerile locale am avea patru buletine de vot: consiliul local, primar, consiliul județean, președinte de consiliu județean. Dacă mai punem și parlamentarele cu încă două buletine de vot, imaginați-vă ce înseamnă frunzăritul ăla de buletine pentru un cetățean care, mai mult sau mai puțin informat, ar trebui să aleagă în cunoștință de cauză.

Ciucă: Am rugat specialiștii PNL să caute soluții legale, constituționale pentru comasarea alegerilor

Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a declarat recent că există trei posibile scenarii pentru comasarea alegerilor de anul viitor, dar a cerut specialiştilor din partid să găsească soluţii care să fie legale, constituţionale pentru organizarea comasată a acestora.

„Este o discuţie în momentul de faţă. Am discutat la nivelul coaliţiei, am discutat la nivelul PNL chiar în ultima şedinţă a Biroului Politic Naţional despre acest subiect. În acest moment, fiind vorba despre o analiză, am rugat specialiştii din partid să caute soluţii şi desigur, să venim cu o abordare legală, constituţională, nu de altă natură. Dacă va exista, atunci o vom discuta. Dacă nu va exista, nu o vom discuta”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că există trei variante pentru posibile scenarii de comasare a alegerilor.

„Sunt trei rânduri de alegeri, doar trei pot fi discutate într-o asemenea permutare, ca atare nu există acum altă soluţie decât una dintre cele trei. Urmează să discutăm, să vedem ce ne spun specialiştii pe domenii din fiecare partid”, a evidenţiat liderul PNL.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: