Skip to content
Puterea Știrilor Video

„PSD nu se simte confortabil la guvernare”. Cum se explică ultimele tensiuni dintre PNL și PSD: „Doar contextul geopolitic ține aceste două partide împreună”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la „Puterea Știrilor”, politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că ultimele tensiuni dintre PSD și PNL sunt, în realitate, o încercare a social-democraților de a ieși de la guvernare. ,,PSD nu se simte confortabil la guvernare. Doar contextul geopolitic ține aceste două partide împreună”, a punctat Pîrvulescu.

„Problema României nu este faptul că nu avem coabitare, deoarece întotdeauna au existat partide de coaliție, problema e că ele visează la majorități absolute pe care nu le pot avea. Nu le pot avea deoarece ele nu se confruntă cu electoratul real din România, ci își mobilizează doar electoratul clientelar.

Partidele politice nu își doresc surprize, vor o prezență cât mai mică la vot (aproximativ 40% pentru vremurile normale, 30% pentru cele de pandemie). Ordinea obișnuita –  PSD, PNL, UDMR – nu se va schimba prea mult nici în 2024″, a adăugat politologul.

PSD și PNL vor să-l „înfunde” pe Nicușor Dan

În privința alegerilor locale din 2024, Cristian Pîrvulescu a remarcat „atacul concertat” împotriva lui Nicușor Dan, pe care ar vrea să-l „înfunde” atât PNL, cât și PSD.

,,Asistăm la un atac concertat împotriva lui Nicușor Dan pentru că nu face parte din niciun partid sistem, deci nu este susținut în ceea ce privește încălzirea. Creșterea plafonului de îndatorare este un proces nedrept. Subvenția pe care o primesc bucureștenii este cea mai mică din țară. Nu este drept, pentru că acest oraș este sprijinul cel mai mare în formarea bugetului pentru celelalte orașe”, a spus politologul.

Nicușor Dan este puternic contestat de PNL și PSD pentru că ambele partide au proprii candidați la Primăria Capitalei, pe care vor să și-i impună, a fost de părere Pîrvulescu.

„PNL vrea sa îl înfunde pe Nicușor Dan deoarece echipa care îl susținea a ieșit din partid, iar domnul Ciucu (Ciprian Ciucu, actualul primar al Sectorului 6 și președintele PNL București – n.r.) se gândește plin de speranță că poate aborda această funcție.

De asemenea, doamna Firea vrea să revină. Vom vedea o confruntare între PSD și PNL, deoarece aceștia au interese divergente în ceea ce privește Bucureștiul. Nu pot fi împreună la guvernare dacă se vor ataca cu atâta forță în București.

Atunci când Nicușor Dan a devenit primar, acesta a fost susținut de președintele PNL, Victor Orban. Premierul Ciucă, însă, vrea să îl scoată din joc pe Nicușor Dan, cei care suferă fiind bucureștenii. Premierul Ciucă nu va mai aloca bani încălzirii din București. Crește rata de îndatorare pe care o vom plăti cu toții”, a conchis Cristian Pîrvulescu la „Puterea Știrilor”.

Autor: Ariana-Cristina Ghiță, studentă anul I, Facultatea de Științe Politice, SNSPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *