Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, a declarat că, indiferent de concluzia Biroului Electoral Central în legătură cu proiectul de modificare a legii care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, decizia social-democraților rămâne aceeași: vor vota împotrivă.
„E o varianta aceasta, de a cere un punct de vedere în circuitul legislativ. Avizul BEC-ului nu e cuprins nicăieri. Dumnealor decid. Pot să li se dea argumente în favoarea legalității unei asemenea demers politic. Noi am decis că vom vota împotrivă. Deci, indiferent de ce va spune BEC-ul, votul politic în Parlament, al grupurilor Partidul Social Democrat, va fi unul negativ. Am zis că nu votăm, pur și simplu.
Nu este singurul proiect al PNL pe care noi, social-democrații, nu îl sprijinim în Parlament. Au mai fost situații, acesta este doar cel mai vizibil(…). Într-adevăr, acesta este cel pentru care avem o decizie fermă. Restul erau proiecte cu componentă economică, care s-au putut regla la nivelul coaliției. Acesta nu s-a discutat la nivelul coaliției, iar politic decizia e clară. Nu putem da o lege în anul 2024 pentru un singur om”, a declarat Lucian Romașcanu, în direct la Puterea Știrilor.
PNL a sesizat BEC
PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.
Potrivit PNL, sesizarea a fost făcută în baza opiniei Consiliului Legislativ despre acest proiect.
În consecinţă, PNL nu va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea acestui proiect până când nu va primi un răspuns din partea BEC, au transmis liberalii.
Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. ”Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News