UPDATE VIDEO Internaţionala Socialistă, reuniune la Bucureşti. Mesajele lui Marcel Ciolacu şi Pedro Sanchez

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, ORA 11.47

Premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat la Bucureşti la reuniunea Internaţionalei Socialiste (IS), secţiunea Europa, găzduită de PSD, a declarat că doar socialiştii sunt capabili să oprească avansul extremei dreapta în Europa, în contextul în care Bătrânul Continent se confruntă cu un val puternic al extremiştilor şi populismului.

”Mulţumesc, Marcel şi PSD că găzduiţi această reuniune. Mulţumesc tuturor celor prezenţi în acest oraş frumos. Aici, la Bucureşti, a avut loc o reuniune importantă a Internaţionalei Socialiste în 1999, când s-a cerut Uniunii Europene să facă un salt, să aibă viziune pe termen lung. Au trecut 25 de ani şi unele idei sunt la fel de valoroase ca atunci sau chiar mai mult. Vedem un avans puternic al extremiştilor şi populimsulul. Este de netăgăduit acest lucru. Îşi impun cu succes ideile. Este un moment al adevărului, este momentul să înfruntăm extrema dreapta, să ne ridicăm pentru noi împotriva acestui val reacţionar, nimeni nu o va face, suntem ultima linie a apărării, Depinde de noi ca Europa să nu-şi trădeze principiile. Nu suntem singuri, ne avem unii pe alţii, Internaţionala Socialistă trebuie să fie un leagăn al speranţei pentru progresiştii din Europa şi să construiască poduri în faţa provocărilor. Europa a învăţat din trecutul tragic să apere pacea şi dialogul, să înţeleagă culturilor şi civilizaţiile, să lupte împotriva inegalităţii, să conducă lumea în secolul XXI, să lupte pentru egalitatea între bărbaţi şi femei. Aşa cum a spus şi Marcel, pacea este ameninţată de războaie, în Ucraina şi Orientul Mijlociu, şi nu mai putem lua de-a gata progresele despre care credeam că s-au consolidat pentru că riscul de regresare este real, foarte real, din păcate. Trebuie să acţionăm cu determinare şi cu loialitate faţă de principiile noastre. Trebuie să întărim democraţia noastră şi să luptăm împotriva celor care distrug societăţi prin minciuni şi dezinformare”, a spus Sanchez.

Premierul spaniol a aprecizat că victoriile din alegeri trebuie să ducă şi la acţiuni concrete.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 11.08

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat, sâmbătă, în deschiderea reuniunii Internaţionalei Socialiste (IS), care are loc la Bucureşti, că ”cel mai important este să găsim soluţii reale şi complete la provocările actuale”. Premierul afirmă că şi noua Comisie Europeană are provocări mult mai mari şi consideră că, poate, ”nu trebuie să aşteptăm 5 ani ca să schimbăm anumite direcţii”.

”PSD a câştigat alegerile detaşat în România, atât cele europarlamentare şi, pentru prima oară şi în urbanul mare, avem peste 50 la sută. Campania electorală, să fim sinceri, a fost despre nivelul de trai şi despre economie. De fapt, esenţa în acest an, mai ales după războiul din Ucraina, total incorect, este despre nivelul de trai şi despre solidaritatea noastră faţă de Ucraina şi faţă de Republica Moldova”, a declarat, sâmbătă, Marcel Cuolacu, în deswchiderea reuniunii Internaţionalei Socialiste care are loc la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui IS, Pedro Sanchez.

Ciolacu a afirmat că, în Republica Moldova, ”chiar dacă nu este un război armat, cum este în Ucraina, în Republica Moldova este un război hybrid”.

”Cel mai important este ca împreună să găsim soluţii reale şi complete la provocările actuale, în faţa unor mişcări populiste şi extremiste care, de fapt, vor puterea cu orice preţ şi vor în continuare să propage o ură şi o dezbinare (…) Am încercat în tot mandatul meu să ajut în primul rând economic Ucraina, astfel încât şi ea să fie cât se poate de mult sustenabilă economic în acest moment. Aceste lucruri au adus costuri şi în rândul fermierilor şi în rândul electoratului. Dar cred că, explicând foarte bine oamenilor, că cu adevărat, din trei concedii facem doar două în acest moment, din cauza acestui război. Dar solidaritatea noastră trebuie să fie una foarte clară şi Ucraina trebuie să câştige acest război, fiindcă altfel Vladimir Putin se va multiplica în fiecare stat pe care îl reprezentăm. Ăsta este viitorul în cazul în care Ucraina va pierde războiul”, a mai declarat Ciolacu.

Acesta s-a referit şi la conflictul din Fâşia Gaza, ”unde nu s-a reuşit a se găsi până acum un echilibru şi o stopare a conflictului”.

Citește mai mult AICI

ŞTIREA INIŢIALĂ

Partidul Social Democrat organizează sâmbătă, la Palatul Parlamentului, reuniunea Internaţionalei Socialiste – secţiunea Europa, ocazie cu care va fi prezent la Bucureşti preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez, preşedintele IS.

„Premierul spaniol Pedro Sanchez, prietenul stângii româneşti şi al României, va fi sâmbătă la Bucureşti. Iată că, după Conferinţa Liderilor PES, Partidul Social Democrat găzduieşte o nouă reuniune importantă a familiei noastre politice – conferinţa Internaţionalei Socialiste, secţiunea Europa. Asta înseamnă că PSD este un partid respectat şi credibil la nivel internaţional”, a precizat joi liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Reuniunea de nivel înalt a Internaţionalei Socialiste va avea loc între orele 10,00 şi 12,00.

De la ora 12,30 este programată, la sediul Guvernului, întâlnirea oficială dintre premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: