Skip to content
Politică

PSD, partidul în care purtătorii de cuvânt devin președinți

Din 2010 și până în prezent, concurența în PSD la actuala conducere a fost aproape inexistentă sau redusă la tăcere treptat. În aceste condiții, Victor Ponta a condus partidul fără niciun fel de probleme care să îi fie puse de colegii săi. Totuși, ultimele decizii din PSD se pare că au deschis cutia Pandorei în partid, iar încet, dar sigur, se conturează o opoziție la actuala conducere a social-democraților.

Ceea ce este totuși și mai surprinzător este că în fruntea noii grupări care se formează împotriva conducerii PSD se află un personaj politic care a fost promovat în mai multe funcții în partid chiar de către Victor Ponta. Acest politician este fostul purtător de cuvânt al PSD, președinte al PSD Sector 1 și europarlamentar, Cătălin Ivan.

Eurodeputatul, lider al delegației PSD în Parlamentul European în legislatura precedentă, pare a fi vârful de lance al celor nemulțumiți de conducerea lui Victor Ponta și Liviu Dragnea. Europarlamentarul a anunțat la Gândul Live că lucrează deja la un nou proiect în PSD, fiind posibil chiar să candideze la funcția de președinte al PSD. Social-democratul a precizat că alături de el sunt chiar colegi din Biroul Permanent Național.

Cătălin Ivan a ajuns europarlamentar PSD în 2009 în timpul președinției lui Mircea Geoană. Acum, în 2014, Cătălin Ivan a fost unul dintre cei care au votat ca Mircea Geoană și Marian Vanghelie să nu fie excluși din PSD. Așadar, această coincidență face pe tot românul să îi conecteze pe cei doi.

Având în vedere contextul creat, Ivan pare a fi rămas ca reprezentant al grupului care se preconiza în spațiul politic că s-ar fi conturat în jurul lui Geoană și care pregătea debarcarea lui Ponta și Dragnea. În acest moment, Ivan pare a fi pe aceiași lungime de undă cu Ion Iliescu care, deși are o vârstă înaintă, și-a păstrat influența în PSD.

Așadar, dacă în 2004 se vorbea despre un grup de la Cluj conturat în jurul lui Mircea Geoană, parcă vedem repetându-se acel episod, însă în jurul lui Cătălin Ivan. Dar de data aceasta Ion Iliescu nu este un opozant al „noului grup de la Cluj”, ci este de partea sa.

Deși nu a mai fost o prezență constantă în spațiul public după europarlamentare, observându-se o răcire între el și conducerea PSD, Cătălin Ivan rămâne în mintea românilor care au votat la referendumul din 2012, de demitere a lui Traian Băsescu, dar și în mentalul membrilor PSD, drept cel mai vocal contestatar al Monicăi Macovei și al PDL din Parlamentul European.

În PSD se pare că se creează un anumit tipar pentru funcția de președinte. Victor Ponta a ajuns din funcția de purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană, președintele PSD în locul acestuia. Acum, 4 ani mai târziu, fostul purtător de cuvânt al PSD-ului lui Victor Ponta, Cătălin Ivan, pare că îi pregătește o surpriză actualului președinte social-democrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *