Skip to content
Politică

PSD pregătește despărțirea de ALDE. Un om al lui Constantin a aprins deja fitilul SURSE

politicata.wordpress.com

Partidul Social Democrat (PSD) pregătește marea despărțire de partenerul de coaliție, Alianța Liberalilor și Democraților. Fitilul a fost deja aprins de către un om al fostului co-președinte ALDE Daniel Constantin, rămas, însă, lângă actualul lider, Călin Popescu-Tăriceanu, după scindarea din primăvară.

Liderii PSD au primit ordin de la Liviu Dragnea să pregătească o majoritate fără ALDE. Decizia despărțirii nu este luată, dar liderul PSD vrea să fie pregătit pentru orice scenariu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut colegilor de partid să folosească vacanța parlamentară pentru a atrage noi senatori și deputați, afirmă surse social-democrate citate joi de România Liberă. Planul PSD ar viza atragerea unor parlamentari PMP, dar și a nemulțumiților din USR, în condițiile în care acest partid este împărțit în trei tabere, care se luptă pentru putere. PSD nu refuză nici racolările din PNL, deși în acest caz punctul critic pare să fi fost depășit – Congresul a avut loc acum o lună și jumătate, iar niciunul dintre perdanți nu a părăsit partidul.

Cu toate că măsura vizează, de principiu, întărirea coaliției guvernamentale, în realitate, liderul PSD vrea să fie pregătit și pentru eventualitatea unei despărțiri de ALDE. O astfel de decizie este departe de a fi luată, însă neînțelegerile dintre cele două partide s-au acutizat în ultima perioadă, pe fondul propunerilor fiscal-bugetare venite din partea PSD, de natură să erodeze voturile de dreapta ale oamenilor lui Tăriceanu.

O declarație care a turnat gaz peste foc a fost cea a ministrului pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE, fost PC). El a afirmat pe 29 iulie că partidele de dreapta – ALDE, PNL, USR și PMP – vor susține la alegerile prezidențiale din 2019 un candidat comun împotriva PSD.

„Prin gesturile noastre, ale fiecăruia dintre noi, parlamentari, președinți de organizații, simpli membri de partid, cu toții încercăm o apropiere față de PNL”, a spus Ilie. Ulterior, într-o ședință a conducerii coaliției de guvernare, declarația a fost „tradusă” pentru colegii de la PSD în sensul în care ALDE ar urmări să atragă parlamentari PNL. Cu toate acestea, suspiciunile reciproce persistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *