Skip to content
Politică

PSD pregătește o mare țeapă. Virgil Popescu ia de guler Guvernul: Severinul va rămâne fără căldură! EXCLUSIV

descoperamehedinti.ro

Virgil Popescu (vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților) ia de guler Guvernul, acuzând o imensă țeapă din partea PSD-ului, care va lăsa fără căldură municipiul Drobeta-Turnu Severin.

Deputatul PNL a declarat miercuri pentru PSnews.ro că, în cea mai recentă rectificare bugetară, Executivul nu a prevăzut vreo sumă pentru subvenția gigacaloriei severinene.

„Aș vrea să trag un semnal de alarmă foarte important: Severinul riscă să rămână de data aceasta fără căldură, pentru că la rectificarea bugetară nu s-a alocat niciun ban pentru subvenție! Următoarea rectificare înțeleg de la prim-ministru că va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie (poate chiar în decembrie). Dacă nu sunt bani pentru subvenție, asta înseamnă că primăria nu va avea bani să achiziționeze combustibil. Neavând bani pentru combustibil, evident că termocentrala de la Halânga nu va putea fi pornită și Severinul va fi în frig. Promisiunile PSD-ului de la Mehedinți că în octombrie vom avea căldură nu văd cum vor putea fi îndeplinite. E un lucru foarte grav ce se întâmplă la Severin! Fac un apel la premier ca până la rectificare să deblocheze o parte din bani (din Fondul de Rezervă al Prim-Ministrului, de la Ministerul Dezvoltării) măcar pentru lunile noiembrie-decembrie, până când vor găsi o soluție de finanțare. Nu pot lăsa neîncălzit anul acesta un oraș ca municipiul Drobeta-Turnu Severin!” a afirmat președintele PNL Mehedinți.

Discuția pornise de la un nivel mai general: eterna problemă a stocului de apă grea de la fosta RAAN. Pe scurt, vă amintim că guvernul Mihai Tudose a tot promis că va înființa o unitate de management a acestui stoc, dar până la ora aceasta lucrurile nu s-au mișcat. Acest lucru a fost confirmat de către Virgil Popescu, care le-a bătut obrazul ministrului Energiei, Toma Petcu, și lui Robert Iulian Tudorache (secretar de stat în ministerul de resort) și a dat asigurări că, dacă demnitarii vor continua să tărăgăneze rezolvarea problemei, el va formula o interpelare către ministrul ALDE.

„În ședința Comisii de industrii de săptămâna trecută, a venit domnul secretar de stat Tudorache. Eu l-am întrebat la sfârșit dacă în urma rectificării bugetare de acum două săptămâni s-au alocat bani (așa cum promisese ministrul Petcu) pentru înființarea acelui centru de management al apei grele. (Ordonanța a fost dată, dar urma ca în termen de 30 de zile – care cred că au trecut deja – urma să fie dată hotărârea de Guvern pentru înființare, în care să fie trecute organigrama, fișa postului, finanțarea). La începutul ședinței, domnul secretar mi-a zis că nu știa încă, dar se va interesa. La sfârșitul ședinței, mi-a zis că ar fi banii alocați.

Eu nu am văzut până acum în proiectul ordonanței de urgență ca acești bani să fi fost alocați. De asemenea, n-am văzut nici hotărârea de Guvern care trebuia dată cu privire la organigrama centrului de management al apei grele. Ce pot să vă zic este că mai aștept să văd în următoarele zile ce se întâmplă, dar dacă nu vor fi bani alocați la următoarea rectificare – care va fi în noiembrie sau în decembrie -, atunci înseamn că nici anul ăsta nu se va întâmpla nimic și totul va fi lăsat pe bugetul anului viitor. La foamea de bani pentru o are, Guvernul face economie la orice capitol și astfel lasă încă o promisiune neonorată. Până la ora aceasta, eu nu am o confirmare că au fost banii alocați.

Înțeleg că a venit ieri (marți – n.r.) la Parlament proiectul ordonanței de urgență cu rectificarea bugetară și a fost repartizat comisiilor de buget-finanțe. Mâine îmi propun să discut cu colegii de la buget-finanțe, să vedem dacă acești bani au fost alocați sau nu, ca să știm un lucru. Dacă nu au fost alocați, urmează o interpelare a mea către ministrul Toma Petcu, prin care îi solicit termenul de alocare a acestor bani. Pentru că de vorbe sunt sătul! Guvernul nu a alocat bani, așa că eu voi depune în Comisia de buget-finanțe două amendamente: unul pentru alocarea banilor necesari subvenției încălzirii orașului Drobeta-Turnu Severin, iar celălalt pentru finanțarea Centrului de management al apei grele”, a detaliat Popescu.

În altă ordine de idei, l-am întrebat pe Virgil Popescu ce așteptări are de la moțiunea simplă pe Transporturi programată a fi votată astăzi (miercuri). La rândul lui, vicepreședintele Comisiei de industrii a criticat vehement incapacitatea ministrului Răzvan Cuc de a gestiona un minister cu probleme imense, cum este cel al Transporturilor.

„Este o moțiune prin care vrem să atragem atenția asupra problemelor grave de la Tarom (o companie de stat cu pierderi imense), de la CFR Marfă, de la CFR Călători, de la construcția de autostrăzi… Practic, să tragem un semnal de alarmă vizavi de tot ceea ce se întâmplă în Ministerul Transporturilor. După părerea mea, este cel mai birocratic minister, iar ministrul Răzvan Cuc nu cred că are capacitatea să-l țină-n mână. Sunt probleme grave, dar guvernanții ne spun că totul este OK, că o să avem autostrăzi, avioane noi și totul o să fie numai lapte și miere în zona transporturilor.

M-a pufnit râsul când am văzut că un întreg guvern s-a dus să recepționeze un avion Airbus sosit acum o lună și ceva, de parcă cine știe ce s-ar fi întâmplat! Dacă o companie a achiziționat niște avioane noi este o normalitate; nu trebuie să ne ducem un întreg guvern, cu tot cu premier, ca să tăiem panglica.

Nu m-aștept ca guvernanții să voteze moțiunea noastră simplă, dar m-aștept ca lumea să înțeleagă că în transporturi guvernul nu-și face treaba și de aceea tragem acest semnal de alarmă”, a încheiat vicepreședintele PNL de la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *