Skip to content
Politică

PSD pregătește ofensiva anti-PNL. Ce rol ar putea juca Florin Iordache, noul preşedinte al Consiliului Legislativ

UPDATE. Florin Iordache este noul preşedinte al Consiliului Legislativ, potrivit unor surse politice.

PSD are nevoie de cât mai multe instituții pentru a ataca PNL-USRPLUS în următorii 4 ani, iar Florin Iordache poate juca un rol decisiv pentru partidul condus de Marcel Ciolacu. 

Florin Iordache ar putea ajunge președintele Consiliului Legislativ, care este o funcție pe viață, și poate rămâne pe fotoliu oricât timp dorește, fără să-l deranjeze cineva, indiferent de activitatea sa. Acest Consiliu „este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații. El ține evidența oficială a legislației României”, spune Constituția României, art. 79. 

Consiliul Legislativ avizează fiecare proiect de lege înainte să ajungă în plenul Parlamentului pentru vot. La fel și în cazul Guvernului, chiar și Ordonanțele de Urgență au nevoie (în 24 de ore) de avizul Consiliului Legislativ, așa cum au și toate celelalte proiecte de legi. 

În cazul în care Florin Iordache va ajunge în această funcție, atunci va putea controla toate proiectele pe care parlamentarii le vor depune în Parlament. Va putea controla fiecare proiect al Guvernului. Chiar dacă Consiliul Legislativ nu poate opri proiectele sau Ordonanțele de Urgență, acest lucru va provoca scandal politic și le va da motive celor din PSD să atace majoritatea PNL-USRPLUS sau Guvernul.

Dacă un proiect de lege nu primește avizul pozitiv al Consiliului Legislativ nu înseamnă că rămâne blocat, poate continua, însă poate fi atacat mai departe. Pentru ca o lege să respecte Constituția trebuie să aștepte și avizul Consiliului. Un aviz negativ este iarăși motiv de scandal sau de lupte politice, mai ales în privința unor legi importante. 

În cazul în care nu se solicită avizul Consiliului Legislativ, atunci acest lucru „atrage neconstituționalitatea actului normativ”, arată avocații de la juridice.ro. Legea poate fi contestată la Curtea Constituțională și ulterior declarată neconstituțională. Deși teoretic avizul Consiliului este doar consultativ, în practică el devine obligatoriu și poate decide dacă o lege rămâne sau nu în vigoare. 

Cum ar putea deveni Consiliul Legislativ un instrument politic? În momentul în care PNL va încerca să modifice legi sau să introducă unele noi, Florin Iordache ar putea să dea aviz negativ, ceea ce îi va oferi PSD-ului șansa să atace proiectul la Curtea Constituțională. În cazul în care PNL nu va cere avizul Consiliului Legislativ, atunci proiectele de legi au șanse mari să fie declarate neconstituționale de CCR. 

Consiliul Legislativ ar putea deveni o armă politică pentru PSD, într-o încercare de a slăbi guvernarea lui Ludovic Orban și majoritatea parlamentară PNL-USRPLUS, care se conturează după 6 decembrie. PSD încearcă să rămână la putere în instituții pe care să le controleze, mai ales că noua majoritate parlamentară va dori să preia multe dintre instituțiile statului, unde își va instala oamenii. 

În 2020, Consiliul Legislativ a fost implicat într-un scandal de „mușamalizare” cu cele 25 de Ordonanțe de Urgență emise de guvernul Orban cu o seară înainte să fie demis, potrivit dela0.ro. Mai exact, guvernul Orban nu mai putea solicita avizul Consiliului Legislativ deoarece fusese demis. Prin urmare, cele 25 de OUG-uri nu mai puteau intra în vigoare. 

Florin Iordache este ministrul Justiției care a pregătit și a dat OUG 13, dar și multe alte modificări la Codul Penal. Este celebru pentru numeroasele atacuri la adresa justiției din România. 

Florin Iordache nu poate fi sigur că va ocupa funcția de președinte al Consiliului Legislativ, deoarece și-au depus candidatura și Augustin Zegrean, și Ionuț Duli Mazâlu, secretar general al Consiliului Legislativ în ultimii 4 ani. Fiind o situație incertă în Parlament, jocurile sunt deschise pentru toată lumea. Totuși, PSD are prima șansă să-l promoveze pe Florin Iordache în această funcție.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *