Skip to content
Politică

PSD pregătește un nou premier: nume-surpriză, în cărți pentru locul lui Ludovic Orban

news.ro

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul pe care îl conduce va depune o moțiune de cenzură a doua zi după ce starea de alertă încetează. Potrivit liderului interimar al PSD, partidul se bazează la această oră pe 202 voturi, din cele 233 voturi necesare pentru demiterea Guvernului Orban.

Cu ce nume de premier vor veni social-democrații este, însă, o mare surpriză. Printre numele de premier vehiculate în PSD se regăsește Sorin Grindeanu, actualul președintele ANCOM, însă surse politice susțin că Marcel Ciolacu nu ar agrea propunerea foarte mult, în contextul în care scaunul lui de lider al PSD nu este încă stabil.

" "
" "

Fostul premier Sorin Grindeanu a scris, luna trecută, un mesaj pe Facebook, în care vorbește despre „frământări interne” în PSD. Grindeanu spunea că nu e momentul unor lupte inutile și dădea de înțeles că se va implica „într-un proiect serios și corect”.

„E timpul să învățăm din greșeli. Și să nu le mai repetăm. România are nevoie de lideri puternici, cu viziune și care pot da o altă direcție decât cea impusă de actuala guvernare. De prea multe ori vedem în alte părți, în ultimele luni, circ, demagogie, haos, incompetență. Oamenii așteaptă altceva.

Sub nicio formă nu e momentul unor noi frământări interne, unor lupte inutile în PSD. Am spus-o de mai multe ori, sunt și voi rămâne un om cu valori profunde de stânga, voi susține și mă voi implica într-un proiect serios, corect și bazat pe necesitățile reale ale societății românești. Vreau să cred că adevărații social democrați înțeleg unde ne aflăm și ce avem de făcut pentru a redeveni partidul în care jumătate dintre români au încredere. Am un mesaj ferm, e momentul unității, să lăsăm dorințele personale și să ne întoarcem fața către oameni”, a precizat Grindeanu.

Totodată, sunt voci în PSD care susțin că Marcel Ciolacu ar trebui să fie propunerea de premier, având în vedere că el ar fi artizanul succesului moțiunii de cenzură. De altfel, invitat la TVR marți seara și întrebat dacă el va fi propunerea de premier, Ciolacu a evitat un răspuns clar, dar nici nu a negat.

O să discutăm în interior. Haideţi să depunem moţiunea – am anunţat că o depunem, e o certitudine, indiferent ce spun anumiţi colegi sau analişti, că sunt eu înţeles -, asta e treaba opoziţiei, să depună moţiune de cenzură.

Categoric, în momentul în care va trece moţiunea, PSD va avea o alternativă şi un program economic, pe termen scurt, până la alegeri, coerent şi explicat atât preşedintelui, cât şi românilor”, a afirmat liderul social-democrat.

Marcel Ciolacu a mai prezentat o variantă interesantă, cea a Guvernului de uniune națională, respinsă, însă, de președintele Klaus Iohannis.

Cum arată aritmetica parlamentară

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PSD ar avea nevoie ca să dea jos Guvernul Orban.

Astfel, cele două partide care au anunțat în mod categoric că vor susține înlăturarea Guvernului Orban însumează 229 de voturi: Partidul Social Democrat are 208 de parlamentari (138 deputaţi şi 70 de senatori), iar PRO România are 21 de deputați. Aşadar, PSD poate conta oficial pe 229 de voturi, fiind la doar 4 voturi de trecerea moţiunii.

Însă ei se pot baza și pe voturile minorităților, care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară, deținută în prezent de PSD. În acest caz, ar rezulta un plus de 17 parlamentari, care s-ar adăuga celor 229 de voturi pe care deja le au cei de la PSD și PRO România. De altfel, tradiţia parlamentară arată că mai mereu cinci-şase deputaţi ai minorităţilor votează alături de PSD, astfel că moțiunea social-democraților poate trece fără probleme, chiar și fără votul UDMR.

DETALII AICI: Ultimele calcule înainte de moțiunea de cenzură: ce câștigă PSD, chiar dacă Iohannis nu va da premier de stânga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *