Skip to content
Politică

PSD s-a clasat pe primul loc, dar NU a câștigat alegerile: Ciolacu&Co invocă eronat Constituția

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

PSD s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare de duminică, însă liderii partidului au început să se comporte ca și cum social-democrații ar fi obținut o majoritate parlamentară de unii singuri. Marcel Ciolacu spune că PSD nu va merge la consultările de la Cotroceni, dacă nu este primul invitat, în calitatea sa de câștigător al alegerilor. De asemenea, Ciolacu a spus că social-democraţii ar urma să îşi desemneze propriii candidaţi la fiecare din cele două funcţii de preşedinţi ai Camerelor din viitorul Legislativ, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat: “Avem de apărat un vot al românilor şi cred că vom candida la ambele funcţii, atât la Cameră, cât şi la Senat”. Hiperoptimismul social-democraților trebuie temperat.

PSD nu a câștigat alegerile, are doar un avantaj numeric

În euforia rezultatului alegerilor, liderii social-democrații au început să arunce în stânga și în dreapta cu propuneri de premier. La început era vorba de numai puțin de 4 nume – Tudose, Grindeanu, Dâncu și Rafila, însă după demisia lui Orban social-democrații au hotărât să-l propună pe medicul Alexandru Rafila. Tot în euforia momentului, Rafila a început să vorbească despre cum își va construi el echipa de miniștri și ce priorități are. Toate bune și frumoase însă social-democrații îmbătați de aburii victoriei de duminică uită un lucru esențial: nu au câștigat alegerile ci doar au obținut un scor procentual mai bun decât PNL și restul forțelor politice. Este evident o victorie morală uriașă pentru PSD și mai ales pentru Marcel Ciolacu care își consolidează poziția în vârful partidului, dar repet, PSD nu a câștigat alegerile. Guvernul are nevoie de o susținere din Parlament pentru că așa funcționează sistemul de pârghii și contraponderi (checks and balances) când vine vorba de separația puterilor în stat.

PSD ar fi putut spune că a câștigat alegerile dacă reușea să formeze de unul singur o majoritate absolută, adică peste 50% din numărul de parlamentari. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, PSD a obținut doar un scor procentual mai bun față de restul forțelor politice, însă dacă nu are cu cine să formeze această majoritate parlamentară care să susțină un guvern, atunci victoria din alegeri e doar una morală. Or de fapt nimeni nu a câștigat alegerile pentru că nici un partid de unul singur nu poate forma o majoritate monocoloră. De altfel lucrul acesta nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp în istoria post-decembristă a României. Mai toate cabinetele și majoritățile parlamentare au fost multicolore, iar lucrul acesta este firesc într-un sistem politic în care avem mai mult de două partide. Prin urmare, victoria reală va reveni acelor partide care vor reuși să construiască o majoritate parlamentară pentru că ele vor da și guvernul. În acest moment, așa cum arată datele social-democrații nu au cu cine să formeze această majoritate. Singurul partener posibil ar fi AUR, însă el nu este suficient. PNL, USR-PLUS și UDMR după redistribuirea votului s-ar putea să aibă această majoritate parlamentară.

Prin urmare narațiunea celor de la PSD este una hiperoptimistă care nu are de-a face cu rezultatele concrete ale alegerilor. PSD și-a început de fapt discursul de partid de opoziție căruia i se va refuza, nu-i așa, “dreptul” de a forma viitorul guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *