Skip to content
Politică

PSD schimbă scenariul: baronii vor anticipate. Culisele ședinței Comitetului Executiv Național

Inquam Photos / Octav Ganea

În ședința Comitetului Executiv Național de luni, majoritatea liderilor PSD au susținut varianta alegerilor anticipate. Astfel că, deși la nivel declarativ liderii partidului duc o luptă cu PNL, social-democrații au intrat deja în jocul anticipatelor.

Potrivit surselor citate de Digi24.ro, au fost doar doi lideri care s-au opus alegerilor anticipate în ședința CEx. Dan Tudorache, primarul sectorului 1, și Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, le-au spus colegilor că organizarea anticipatelor în luna iunie, așa cum își dorește Ludovic Orban, va afecta rezultatul partidului.

Motivul pentru care cei doi lideri se împotrivesc alegerilor înainte de termen ține și de rezultatul prost pe care PSD îl are în continuare în sondajele de opinie, unde cu greu trece de 20%. Cei care susțin anticipatele sunt de părere că organizarea rapidă a alegerilor parlamentare, în apropierea celor locale, îi va motiva pe aleșii local să tragă pentru partid, iar astfel scorul PSD va fi unul bun.

Chiar dacă în ședința CEx va fi adoptată decizia în urma căreia va fi făcută o contestație la Curtea Constituțională, prin care social democrații reclamă desemnarea lui Ludovic Orban premier, plenul pentru votul de învestitură a Cabinetului Orban 2 va fi programat în termenul de 15 zile, adică până la finalul lunii februarie.

Social-democrații iau în calcul boicotul ședinței, însă dată fiind intenția declarată a liderilor PSD de a se ajunge la anticipate, cel mai probabil nu vor bloca procedura parlamentară.

Amintim că pentru declanșarea anticipatelor trebuie ca Parlamentul să respingă în termen de 60 de zile două propuneri consecutive de premier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *