Skip to content
Opinii & Analize

PSD se autocritică, dar nu se schimbă. Partidul e în criză doar din cauza baronilor

PSD a început să-și plângă de milă și își face chiar și autocritică, dar acest partid a trecut de-a lungul timpului prin mai multe crize, reușind să revină la putere tot pe modelul baronilor din teritoriu care controlează instituțiile statului.

Ionuț Vulpescu, președintele interimar al Consiliului Național al PSD, a prezentat un raport despre greșelile partidului în perioada 2016-2019. Deși atinge câteva probleme ale partidului, raportul lui Vulpescu nu spune că cel mai mare inamic al PSD a fost chiar PSD și că PSD, în toată existența lui, n-a fost niciodată un partid orientat către oameni, ci către grupuri de interese care s-au abonat la banii statului.

Economia impusă de PSD a fost una de consum într-o perioadă în care România avea și încă are nevoie de investiții. Ionuț Vulpescu arată că numeroasele creșteri de salarii dictate de PSD nu i-au convins pe oameni să voteze partidul, ci oamenii au mers către PNL și USR, acesta precizând că este „un electorat care, pe de o parte, are nevoi economice de dreapta, dar ale cărui nevoi sociale sunt de stânga”.

Economia PSD a fost una de dreapta, PSD n-a fost un partid de stânga. Să ne amintim cum guvernele PSD au șters datoriile companiilor, au oferit ajutoare de stat, au dat contracte cu statul unor companii ale partidului, cum au protejat băncile, nu au intervenit în piață pentru a corecta sau reglementa, cum au redus taxele și impozitele pentru companii dar le-au mutat în spatele muncitorilor.

Creșterile salariale nu au adus și o creștere a nivelului de trai, pentru că același guvern PSD a lăsat piața să fie o junglă și n-a stabilit reguli de competiție echitabilă. Apoi problemele de inflație, dobânzi, împrumuturile repetate au afectat nivelul de trai. Economia PSD a fost una de consum, iar consumul nu a făcut decât să erodeze bugetul statului și să închidă companiile care nu aveau sprijinul politicienilor. Inclusiv programul Prima Casa e unul de consum și un ajutor de stat oferit băncilor și dezvoltatorilor imobiliari.

PSD n-a venit cu politici fiscale prin care românii să fie încurajați să facă economii pe care ulterior să le investească în mediul de afaceri, ceea ce ar fi dezvoltat economia. Și cei care au investit, au fost sugrumați de birocrație, controale ale instituțiilor statului și taxe și impozite.

În timp ce marile companii – împotriva cărora unul ca Dragnea urla disperat – au continuat liniștite fără să plătească în România impozitele. De altfel, România a fost transformată în ultimii ani într-un paradis fiscal al Uniunii Europene, și asta o știe tot mediul de afaceri. Tot în economii de dreapta precum Franța sau Olanda, multinaționalele au fost obligate să-și achite taxele sau au fost amendate pentru neplata taxelor. Deși România e paradis fiscal pentru companii, nu reușesc să se dezvolte IMM-urile. Mediul de afaceri a fost distrus și asta se observă și prin faptul că marile companii se feresc să investească în țara noastră, preferând Bulgaria sau Ungaria, mai nou chiar și Serbia.

Cât despre lupta PSD cu justiția, partidul condus la vremea respectivă de Dragnea a făcut din Secția pentru investigarea magistraților un alt instrument politic. Dacă Secția respectivă venea să apere drepturile și libertățile cetățenilor, puțini ar mai fi contestat-o. Sunt judecători în România care au achitat traficanții de copii de la Țăndări. Judecători care au spus că o minoră și-a dat acordul să fie violată sau că victima s-a îmbrăcat provocator. Judecători care condamnă pedofilii la pedepse cu suspendare. A venit respectiva Secție să se ocupe de aceste cazuri? Nu, a anchetat-o pe Kovesi.

PSD n-a înțeles că politică este despre problemele cetățenilor, nu despre problemele liderului de partid. În perioada analizată de Ionuț Vulpescu, PSD s-a îndepărtat de cetățeni, le-a ignorat problemele și a considerat că niște bani în plus la salariul minim sau la pensie vor cumpăra voturile. Dacă în anii 90 mergea această tactică, acum românii au învățat să-și apere drepturile, mai ales că au apărut și alte partide. Electoratul din România devine imprevizibil.

Puțini își imaginează că PSD ar putea să coboare și sub cele 2 milioane de voturi, dar adevărul e că în ritmul acesta are toate șansele să o facă fără o reformă a partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *