Skip to content
Politică

PSD se pregătește să taie mielul de Paști. Sacrificarea lui Ponta, iminentă EXCLUSIV SURSE

pandurul.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează cum poate PSD să taie mielul de Paști; mai precis, din ce motive sacrificarea lui Victor Ponta pe traseu pare iminentă.

Începem cu o realitate ce transpare din ieșirile publice belicoase atât ale lui Victor Ponta (cu mai multă vervă), cât și ale lui Liviu Dragnea (mai serbede): se întețește războiul dintre fostul și actualul lider al PSD. De exemplu, nu mai devreme de joi, Ponta a așternut un text pe Facebook în care l-a jucat în picioare pe Dragnea, acuzându-l că și-l ia ca model politic pe Traian Băsescu (ținând cont de trecutul PD-ist – până în 2000 – al baronului de Teleorman), că e frustrat și arogant etc. etc. Totul pornise de la neinspirata decizie a lui Dragnea de a-l critica pe Adrian Năstase, pe care numeroși PSD-iști încă îl privesc ca pe un Mahomed al partidului, ale cărui declarații devin literă de lege.

DETALII AICI: Ponta continuă jihadul anti-Dragnea: Aroganță, jignire inutilă, frustrări!

Anterior, Dragnea – pe care nu îl dă talentul oratoric afară din casă – făcuse și el ce putuse, în încercarea de a ține pasul: întâi, insistase că nu există un conflict între el și ex-premier; apoi, văzând că lucrurile se precipită, rupsese demisia în alb a lui Ponta din partid; îi dăduse peste nas acestuia, zicând că nu este Ponta cel mai în măsură să îl critice; ulterior, dându-și seama că gluma se îngroașă, începuse să întrețină zvonul cum că fostul șef de Guvern ar putea pleca din PSD, ca să-și facă partid naționalist alături de Daniel Constantin – o idee pe care presa tot bate monedă de câteva luni încoace (a se vedea, de exemplu, declarația de AICI). Înțelegând, în cele din urmă, că nimic nu funcționează și că Victor Ponta va continua să smucească lanțul, Liviu Dragnea l-a luat cu binișorul: l-a susținut pe Eugen Teodorovici (ministru în cabinetele Ponta) pentru șefia Comisiei de buget-finanțe din Senat. Nici asta n-a mers și iată-ne în ziua de joi, când deputatul de Gorj s-a dezlănțuit pe Facebook cu mesajul despre care am scris mai sus.

Am făcut acest preambul ca să vă aducem la cheia problemei: dacă până acum se știa mai degrabă pe surse despre dimensiunea războiului Ponta-Dragnea și nu erau foarte mulți social-democrați care să recunoască existența acestui conflict, iată că în prezent bătălia este pe față, ultimele declarații arătând dezastrul din relația celor doi.

Ce am aflat nu sună deloc bine

Zilele trecute (cu puțin înainte de ultima ieșire a fostului premier), surse de la vârful PSD au declarat pentru PSnews.ro că excluderea lui Victor Ponta din PSD este o chestiune iminentă, singurul lucru care îi mai oprește pe liderii partidului să-l dea afară fiind cota încă ridicată de popularitate pe care o are deputatul. Amintim că două sondaje publicate acum circa două săptămâni (Sociopol – 17 martie; Avangarde – 19 martie) arată aceleași cifre: Liviu Dragnea și Victor Ponta sunt la egalitate în materie de încredere: 29%. Cu alte cuvinte, Ponta rămâne unul dintre cei mai apreciați oameni politici, în ciuda problemelor penale și a scandalurilor în care este implicat.

Totuși, speranțele lui Dragnea tind să devină realitate, în condițiile în care sondajele interne făcute de PSD arată – potrivit surselor PSnews.ro – că popularitatea lui Ponta este pe un trend descendent, la aceasta contribuind și faptul că deputatul de Gorj nu mai are niciun rol în prim-planul vieții publice, în afară de cel de inculpat sau suspect în diverse dosare. De altfel, putem arunca un ochi pe cifrele de anul trecut: un sondaj Avangarde din septembrie 2016 îl cota pe Ponta la 41% încredere, în timp ce Dragnea se bucura de 34%. Acum, cei doi PSD-iști au ajuns la egalitate, însă declinul este mai drastic pentru primul menționat.

Bulgărele se rostogolește

Concluzia este una deloc roz pentru cel care a condus Guvernul României între 2012 și 2015: imediat ce indicii statistici vor arăta mai favorabil pentru Dragnea decât pentru Ponta, cel dintâi se va descotorosi de celălalt. DAR excluderea din PSD a fostului șef al Executivului poate echivala cu ruperea unei facțiuni din partid. Pe scurt: deși Ponta se laudă informal că va fi urmat de un număr de PSD-iști credincioși, este interesant de văzut cine va părăsi ciolanul pentru promisiunile lui. Nu de alta, dar Liviu Dragnea a cam început să își atragă o parte din oamenii lui Victor Ponta. A se vedea cazul lui Eugen Teodorovici, menționat mai sus. Și să nu uităm nici de Rovana Plumb, recent numită în guvernul Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Fondurilor Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *