Skip to content
Politică

PSD se sabotează singur. Demisia lui Dăncilă nu rezolvă problemele din teritoriu și de leadership

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a pierdut alegerile prezidențiale din 2019 la o diferență mare. Klaus Iohannis a luat aproape de două ori mai multe voturi decât Viorica Dăncilă. Însă dacă privim în tabăra PSD, aceștia sunt supărați de parcă cineva din partid se aștepta să câștige Viorica Dăncilă, deși ea niciodată n-a avut nici cea mai mică șansă să se impună în fața lui Klaus Iohannis. 

Explicația pentru PSD stă în teritoriu, nu neapărat în candidatul lor. Pentru că oricine și-ar fi asumat în aceste vremuri candidatura la alegerile prezidențiale ar fi luat același rezultat. PSD este el însuși un partid locomotivă, nu are nevoie de un lider locomotivă. Nici Victor Ponta, nici Liviu Dragnea, nici Mircea Geoană n-au fost așa ceva, iar dacă privim și mai mult în trecutul PSD, nu găsim vreun lider carismatic, care să fi cucerit electoratul cu discursul său ori cu proiectele sale. 

În teritoriu, PSD mai domină doar 5 județe și toate în sudul țării, în aceeași regiune. A pierdut Moldova, o regiune importantă pentru PSD și, de asemenea, Dobrogea care pe vremea lui Radu Mazăre era a pesediștilor. La acestea se mai adaugă și înfrângerile din Ialomița, Buzău teritorii dominate în trecut de PSD. Multe județe pierdute au rămas fără baronii pesediști, în altele actualii baroni se agață cu disperare de ultimele lor zile la putere, cum ar fi Marian Oprișan. 

Situația din teritoriu arată clar că PSD nu mai este o opțiune pentru electorat, deși au mărit pensiile și salariile. Politica pomenilor electorale nu mai funcționează și PSD pare că și-a epuizat toate instrumentele. 

Din disperare sau din simplă incompetență, baronii nu înțeleg că vremea acestui mod de a face politică a apus. Și am văzut PSD-ul disperat care l-a adus pe Gabriel Oprea din nou printre cei aflați la putere. Iar Marcel Ciolacu se visează șef de partid, după ce a hoinărit cu Omar Hayssam. Totodată, Marcel Ciolacu vrea să readucă în partid oamenii care au plecat spre Pro România, probabil și pe Victor Ponta. Se negociază inclusiv cu premierul lui Dragnea, Mihai Tudose, care l-a trădat pe Dragnea, a trădat PSD, a trădat Pro România, l-a trădat și pe Pro România. PSD-ul de mâine va fi PSD-ul de ieri. 

Dar tot schimbând conducerea partidului, PSD nu va avea timp și resurse să crească în opoziție, singura lor șansă pentru a evita un rezultat rușinos în 2020. Se vor schimba conducerile până când nu va mai fi nimeni de schimbat pentru că vor începe să rupă partidul, așa cum s-a întâmplat cu Pro România. Acum fiecare pesedist caută doar un loc eligibil pe listele din 2020. Bătaia pentru salvarea partidului nu există, fiecare încearcă să-și salveze propria pielea și să mai rămână în politică până în 2024. Tocmai de aceea se poate afirma fără ezitare că PSD se sabotează singur și nu are idee cum să iasă din situația, însă important e să iasă fiecare cu un nou mandat de parlamentar. Interesele personale sunt mai presus decât interesele partidului și acest lucru nu ne surprinde deloc, pentru că în urmă cu doi ani, Liviu Dragnea și pesediștii penali au încercat să se salveze de dosarele penale cu orice preț și atunci au sacrificat viitorul partidului într-o luptă pierdută încă de la început. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *