Skip to content
Economie

PSD și ALDE vor reintroduce în Parlament majorarea pensiilor cu 40%

Facebook

PSD şi ALDE anunță că OUG privind rectificarea bugetară va fi modificată, în comisiile parlamentare, astfel încât pensiile să fie majorate cu 40%, precum prevedea legea în forma anterioară, și nu cu 14%, așa cum dorește Guvernul.

Potrivit liderului deputaților PSD, Alfred Simonis, parlamentarii social-democraţi vor respinge articolul care prevede majorarea pensiilor cu doar 14% și vor vota revenirea la creșterea punctului de pensie cu 40%.

În replică, premierul Ludovic Orban a făcut apel la membrii Legislativului să fie responsabili și să voteze rectificarea bugetară în forma înaintată de Guvern. Potrivit Digi24, el spune că orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea ordonanței de urgență referitoare la rectificarea bugetară se va întoarce împotriva tuturor românilor.

Solicit parlamentarilor să susțină OUG de rectificare a bugetului, pentru că e construită analizelor, studiilor de impact și a resurselor efective de care dispunem. Orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea OUG se va întoarce împotriva tuturor românilor, va accentua dezechilibrele și riscă să compromită perspectivele de relansare economică pe care le-am construit pe termen mediu și lung.

Și așa am făcut eforturi extrem de mari pentru a găsi resurse să creștem veniturile unor categorii importante, să creștem punctul de pensie, să găsim resurse pentru a susține creșterea alocațiilor pentru copii, pentru administrațiile locale pentru a putea face față în lupta cu pandemia”, a afirmat prim-ministrul Orban.

Întrebat ce va face dacă Parlamentul respinge articolul care prevede majorarea pensiilor cu doar 14% și revenirea la creșterea punctului de pensie cu 40%, el a răspuns că va ataca la CCR orice modificare a ordonanței, pentru că nu sunt resurse.

Proiectul a fost votat de mult. Nu a avut la bază nimic, niciun fel de analiză, de prognoză. A fost adoptat într-o perioadă în care nu era pandemie, nu era criză economică. Trăim într-o nouă realitate. PSD trebuie să înțeleagă că acest mod iresponsabil de a face politică nu mai poate continua, pentru că va face rău fiecărui român”, mai spune Orban.

În rectificare bugetară aprobată la mijlocul lunii trecute de Executiv, portofoliile privind Sănătatea, Educaţia şi Munca vor primi mai mulți bani. De asemenea, cresc alocaţiile, pensiile şi salariile din domeniile aflate în prima linie a luptei cu pandemia. Creşte, însă, şi deficitul bugetar.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, spunea că economia a scăzut cu 3,9% în primul semestru al acestui an, iar deficitul bugetar era estimat la 8,6% din PIB. “Efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor cu 20% se ridică la circa 600 de milioane de lei, iar cel pentru majorarea pensiilor (creștere cu 14% a punctului de pensie) ajunge la aproape 4 miliarde de lei în plus la bugetul pensiilor”, a precizat Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *