PSD și asocierea cu UDMR și Viktor Orban: de ce e periculos jocul anti-UE

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a încercat să-și construiască imaginea de partid pro-UE, înainte de alegerile prezidențiale din 2024, însă liderii partidului încep să comită greșeli pe care le pot deconta electoral. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD și ministru al transporturilor, a declarat că partidul ia în considerare posibilitatea unui premier din partea UDMR.

Grindeanu, noul Geoană?

Sorin Grindeanu face mai multe declarații cu impact electoral chiar înainte de alegerile prezidențiale. Acesta consideră că „e important să vină și UDMR în coaliție”, pentru că altfel nu s-ar asigura stabilitatea.

Grindeanu crede că PSD și UDMR ar avea șanse să guverneze singuri, deși niciun sondaj nu arată asta.

„Poate ajunge o coaliție PSD-UDMR. Poate avea puțin (n.r. în Parlament), dar poate da o majoritate”, a declarat Grindeanu, luni seara, la Antena3.

În același interviu, Grindeanu a precizat clar că premierul „poate fi și de la UDMR”, nu neapărat de la PSD sau PNL. Prim-vicepreședintele PSD s-a arătat dispus să accepte și propunerile UDMR privind reorganizarea teritorială, care au provocat multe scandaluri politice.

UDMR nu e sigur de intrarea în Parlament, pentru că mereu s-a zbătut aproape de pragul de 5%, iar în cazul unui val de voturi naționaliste, maghiarii pot rămâne în afara Parlamentului. Alegerile prezidențiale din 2024 propun un naționalism cum nu s-a mai văzut de mult timp în România, iar acest lucru se va reflecta și asupra votului de la alegerile parlamentare, care vor fi între cele două tururi de la prezidențiale.

Astfel de declarații nu fac decât să amintească de eroarea lui Mircea Geoană, în 2004, care în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, umbla prin țară și anunța că PSD va guverna cu UDMR. Potrivit lui Ion Iliescu, acele declarații l-au costat victoria la prezidențiale pe Adrian Năstase, deoarece voturile naționaliștilor au mers spre Traian Băsescu. În urma acestei greșeli, Iliescu i-a pus lui Geoană eticheta de „prostănac”, cu care a rămas și în prezent.

UDMR, finanțat de Viktor Orban

UDMR a devenit un partid nefrecventabil de când a acceptat să fie finanțat de guvernul de la Budapesta și să promoveze propaganda anti-UE a FIDESZ, partidul lui Viktor Orban. UDMR-iștii, prin diferite ONG-uri, primesc în mod direct bani de la guvernul Ungariei. Politicieni din UDMR sunt implicați în acele ONG-uri care primesc banii Ungariei și se bucură de aceștia în România.

Problema UDMR-iștilor este Constituția din România. Aceștia sunt plătiți de statul român ca să apere interesele statului român. Ori UDMR-iștii devin finanțați de un stat străin, deși sunt plătiți și de statul român. Un stat străin care nu și-a ascuns niciodată pretențiile teritoriale în România.

Viktor Orban l-a sfidat pe Ciolacu

Viktor Orban este un politician cu influență la nivelul UE, în timp ce Marcel Ciolacu abia a făcut primii pași. Viktor Orban vine anual în România și în 2024 a avut o întâlnire cu Ciolacu, promițându-i acestuia ajutorul Ungariei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Întâlnirea dintre cei doi a părut una inutilă, deoarece premierul Ungariei este izolat de ceilalți lideri UE de când a început să critice tot mai mult deciziile Comisiei Europene și să se apropie de Rusia.

Vizita lui Viktor Orban în România a fost un prilej pentru a-și extinde influența și mesajele anti-UE pe teritoriul României, mai exact în Transilvania. Orban a mers în comunitatea de maghiari și a atacat dur UE chiar din țara noastră. Astfel, România a devenit trambulină pentru premierul Ungariei.

După numeroasele mesaje anti-UE lansate de Orban din România, Marcel Ciolacu s-a făcut că nu vede și a spus că nu e treaba lui ce spune premierul Ungariei.

„Treaba dânsului. A spus ceva de România? Aţi vrut să îi interzic să vină pe teritoriul României. Acelaşi lucru mi se pare că l-a spus şi de la Bruxelles şi de la Budapesta. Nu e treaba mea. Nu am avut discuţii… Eu am vorbit lucruri concrete în ceea ce priveşte relaţia economică. Şi am văzut că s-a raportat la relaţia economică. Iertaţi-mă, este al treilea stat, este al treilea partener al României din interiorul Uniunii Europene, Ungaria. Ăsta este adevărul”, a declarat premierul.

Sursa foto: Marcel Ciolacu

Ungaria, tot mai apropiată de Rusia

Prietenia dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban nu este un motiv de bucurie pentru România, așa cum UDMR-ul finanțat de Viktor Orban nu e un motiv de bucurie pentru România. În ultimii doi ani, Ungaria s-a apropiat foarte mult de Rusia.

În primul rând, Viktor Orban a negociat în NATO un statut de neutralitate pentru Ungaria în conflictul NATO-Rusia din Ucraina. Orban a făcut acest lucru atât cu Stoltenberg, fostul secretar general NATO, cât și cu Mark Rutte, actualul secretar. Când în NATO aveau loc negocierile pentru secretarul general, Ungaria anunțase că îl susține pe Klaus Iohannis, dar era doar un prilej pentru ca Orban să obțină statutul de neutralitate. Indiferent cum va decurge conflictul din Ucraina, Ungaria nu se va implica.

În al doilea rând, Ungaria nu și-a ascuns niciodată pretențiile teritoriale asupra Transilvaniei. Viktor Orban vorbește despre „Ungaria Mare” care cuprinde teritoriile României. Nu este clar ce mesaj transmit politicienii români care se asociază cu Orban și UDMR, dar pentru naționaliștii români vor fi mari probleme aceste presupuse prietenii.

În al treilea rând, Ungaria continuă să cumpere gaz de la ruși și Viktor Orban a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, președintele Rusiei. Întâlnirea dintre Orban și Putin a fost o simplă decizie a Ungariei, nu rezultatul unor discuții din UE. Premierul Orban și-a asumat singur un rol care i-a adus numeroase critici.

UDMR rămâne fidel Ungariei

Cu toate aceste probleme, UDMR a rămas mereu fidel Ungariei. Niciun politician UDMR nu l-a criticat pe Viktor Orban.

Sorin Grindeanu spune că UDMR nu a făcut în România declarații anti-UE, dar faptul că UDMR organizează evenimente pentru Viktor Orban și la aceste evenimente sunt atacate instituțiile UE demonstrează că UDMR crede în acele idei. UDMR-iștii nu fac declarații anti-UE pentru că poporul român crede foarte mult în UE și și-ar atrage numeroase conflicte politice.

În 2022, când Viktor Orban a făcut alte declarații deplasate în România, Klaus Iohannis a transmis că UDMR trebuia să-și clarifice poziția în coaliția de guvernare cu PSD și PNL. Liderii UDMR au fost la acel eveniment și au rămas fideli lui Viktor Orban.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare”, a declarat Președintele României.

Într-un context geopolitic atât de complicat, PSD se asociază cu un partid fidel Ungariei conduse de Viktor Orban. Această poziționare a PSD-ului poate deveni o problemă pentru campania lui Marcel Ciolacu. Alegerile prezidențiale au mereu o nuanță naționalistă, iar mulți votanți dezaprobă strategia UDMR-ului și influența Ungariei în România.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: