Skip to content
Politică

PSD și Orban – una caldă, una rece în sondajele lui Pieleanu. Iohannis e pe val EXCLUSIV

adevarul.ro

Sociologul Marius Pieleanu a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum ultimele turbulențe din spațiul public i-au afectat pe principalii actori politici, în special în ceea ce privește poziția din sondaje.

Astfel, profesorul universitar a afirmat că recentele măsuri fiscale încă nu au avut un impact concret asupra PSD în privința procentajelor, „fiindcă au trecut doar câteva zile; abia peste câteva săptămâni putem măsura ceva, pentru că acum oamenii e posibil să nu fi aflat”.

Pe de altă parte, directorul institutului de sondare Avangarde a dat de înțeles că, la modul general, propunerile fiscale ale social-democraților s-ar putea constitui într-o sabie cu două tăișuri.

„Dacă te referi la posibilul impozit pe cifra de afaceri, sigur această măsură (care nu este în programul de guvernare inițial) va nemulțumi o pătură largă a oamenilor de afaceri (mai ales români) și ar fi o ușoară pierdere, pentru că la ultimele alegeri parlamentare am constatat că au venit voturi pentru PSD inclusiv din zona patronatului, a IMM-urilor, și atunci social-democrații ar putea să piardă din zona asta de electorat. În schimb, PSD-ul compensează foarte mult această potențială pierdere prin promovarea Legii salarizării unitare, care aduce un anumit tip de mulțumire socială pentru multe categorii profesionale ale populației, a detaliat Pieleanu.

Oricum – a subliniat sociologul -: modificările unui program de guvernare deja stabilit înaintea alegerilor nu ar fi binevenită.

În general, nu ar trebui modificat programul de guvernare, pentru că pe baza lui s-au câștigat alegerile. Acuma, sigur: dacă se constată că nu sunt bani suficienți pentru a-și îndeplini toate «obligațiile contractuale» din campanie, asta poate determina o oarecare nemulțumire în rândurile publicului votant PSD. Dar repet: e prematur să ne pronunțăm – trebuie să mai așteptăm un pic”, a punctat Marius Pieleanu

În schimb, sociologul a dat asigurări că debarcarea propriului guvern și excluderea lui Sorin Grindeanu și a lui Victor Ponta nu au afectat Partidul Social Democrat în sondaje, „pentru că electoratul PSD a spus că este o problemă internă a lor, că și-o vor lămuri și că nu este niciun gest de trădare din nicio parte a baricadei”.

În acest punct, Marius Pieleanu a făcut trecerea la subiectul PNL-Ludovic Orban: De altfel, am și făcut măsurarea respectivă și am identificat că nu există, de fapt, o scădere în intenția de vot pentru PSD; doar o creștere relativ semnificativă a PNL-ului în urma alegerii lui Ludovic Orban în funcția de președinte – asta e clar”.

Patronul de la Avangarde a ținut să evidențieze că Ludovic Orban are o mare responsabilitate acum, după alegerea în fruntea Partidului Național Liberal: aceea a transforma formațiunea politică în principala voce a opoziției parlamentare. Cu toate acestea, sociologul nu a putut să nu remarce lipsa de hotărâre a politicianului pe subiectul moțiunii de cenzură.

„Mă rog… Nu a jucat el foarte coerent în problema moțiunii de cenzură, dar are timp. În mod normal, șeful PNL-ului – ca principal partid al opoziției – trebuie să fie principala voce a opoziției, inclusiv a celorlalte partide mai mici reprezentate în Parlament. Depinde numai de el cum își va construi strategia de principal oponent al Guvernului”, a avertizat Pieleanu.

Totuși, fondatorul Avangarde a oferit o perspectivă optimistă în ceea ce privește apropierea dintre PNL și ALDE.

„Este posibilă (reconcilierea – n.r.). Știu că relația dintre Călin Popescu-Tăriceanu și Ludovic Orban nu este dintre cele mai cordiale, dar sigur că, fiind vechi combatanți liberali, în timp e posibilă o apropiere, mai ales că ideologiile celor două partide sunt relativ convergente”, a zis sociologul.

În ultima parte a declarației, Marius Pieleanu l-a indicat pe președintele Klaus Iohannis drept marele câștigător politic al ultimei perioade.

„Iohannis stă foarte bine. Are o explozie de aproape 20 de procente (de la 45% la 64-65%) în urma vizitei din SUA și a întrevederii cu cancelarul Merkel și a poziționării sale în problemele de politică internă, pe care a menținut-o în ultima vreme în cadrele constituționale permise de fișa postului și din ce în ce mai coerent, ceea ce place publicului de centru-dreapta din aceasta țară, care este, totuși, mai mare decât publicul de stânga”, a conchis profesorul de la SNSPA.

1 comentariu la “PSD și Orban – una caldă, una rece în sondajele lui Pieleanu. Iohannis e pe val EXCLUSIV

  1. Sasu` are …exact 145 % – pe partea dreapta ! Ca pe stanga……e pe zero ! Per…total, media ar`metica va da…. in jur de 20-25 % !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *