Skip to content
Politică

PSD și zvonurile privind ieșirea de la guvernare. Alfred Simonis: „Sunt discuții în contradictoriu pe anumite teme, e normal să fie așa”

PSD și PNL formează coaliția de guvernare din toamna lui 2021, însă cele două mari partide continuă să aibă viziuni diferite asupra principalelor probleme economice din România. PSD și PNL găsesc cu greu un numitor comun, iar în multe situații social-democrații sunt nevoiți să facă un pas în spate. 

În cazul facturilor la energie electrică și gaze, PSD propunea încă de la începutul lui 2022 reducerea TVA și plafonarea prețurilor pentru consumatori. PSD a fost nevoit să accepte un compromis, propus de ministrul Virgil Popescu, și la 1 aprilie 2022 s-a plafonat prețul la energie electrică și gaze, doar pentru anumite categorii de consumatori. 

Partidul condus de Marcel Ciolacu a propus, în iunie 2022, o taxă de solidaritate aplicată marilor companii din România. Această propunere nu a avut nicio șansă să fie dezbătută, iar PNL nu a acceptat să o introducă pe agenda lor politică. PSD nu a reușit să obțină nici măcar un compromis. 

În privința prețului la carburanți, PSD cerea, în februarie 2022, scăderea accizelor pentru a reduce prețurile din benzinării. Timp de mai multe luni, PNL a ignorat această propunere și coaliția de guvernare nu a luat nicio măsură. În iunie 2022, PSD a propus plafonarea prețurilor la carburanți, iar de această dată PNL a decis să susțină o compensare de 50 de bani/litru, timp de 3 luni. Inclusiv președintele Klaus Iohannis a ieșit cu declarații publice și a spus că plafonarea nu este posibilă. PSD și-a văzut, din nou, propunerea respinsă și a acceptat compromisul. 

Impozitarea progresivă este o altă înfrângere pentru PSD, deoarece această propunere făcută de social-democrați nici măcar nu a intrat în dezbatere în coaliția de guvernare. PNL susține cota unică, iar PSD vrea să se treacă la impozitare progresivă. Tot social-democrații au cerut și o impozitare a pensiilor speciale, pentru a strânge bani la bugetul statului. Ambele propuneri au rămas uitate și, până în prezent, PNL nu s-a arătat dispus la un compromis. 

Coaliția de guvernare din România a început să aibă un ritm atipic: PSD propune, PNL respinge, iar UDMR este spectator. Pe fondul acestor nemulțumiri, au apărut zvonuri că PSD ar putea să părăsească această coaliție de guvernare. 

„Discuții în contradictoriu” în coaliția de guvernare

PNL se teme că PSD ar putea părăsi coaliția de guvernare în această toamnă, au precizat surse politice pentru PS News. Liderii PNL au respins aceste zvonuri, însă inflația, facturile pentru energie electrică și gaze, prețul carburanților, deficitul bugetar sunt în continuare probleme nerezolvate, care pot oricând să afecteze stabilitatea economică și politică a țării. De asemenea, mai mulți experți internaționali în economie avertizează că există riscul recesiunii în UE, mai ales dacă Germania va intra într-o criză de gaz. Deja Germania a făcut primul pas spre recesiune, iar dacă nu va reuși să se salveze în următoarele luni, ar putea să trimită toată Uniunea Europeană într-o criză economică.  Inclusiv experții români în economie anticipează o recesiune în UE, care va afecta inclusiv țara noastră. 

Citiți și: Scenariu negru în PNL: PSD ar putea ieși de la guvernare în această toamnă

Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, a recunoscut că în coaliția de guvernare există „discuții în contradictoriu”, însă a precizat că acest lucru nu afectează colaborarea dintre social-democrați și liberali. 

„În principiu, lucrurile funcționează (n.r. în coaliția de guvernare) așa cum au funcționat de la început, cu discuții în contradictoriu pe teme, e normal să fie așa, dar lucrurile funcționează într-o marjă bună, pozitivă, zic eu”, a declarat Alfred Simonis pentru PS News. 

În urmă cu câteva săptămâni, Cătălin Drulă, președintele USR, anunța că PSD va părăsi coaliția de guvernare: „Eu sunt destul de convins că PSD va fugi de consecințele acestei crize”. În același interviu, Drulă își prezenta și intenția de a guverna, din nou, alături de PNL.  

Deputatul Alfred Simonis a decis să-i răspundă liderului USR, precizând că nu ia în serios declarațiile lui Cătălin Drulă: „Nu pot să iau în serios ce spune domnul Drulă. Domnul Drulă să-și vadă de partidul domniei sale, care are 5% în sondaje, să nu se mai ocupe de PSD și partidele care au responsabilitatea de a conduce țara”. 

Chiar dacă multe dintre proiectele PSD au fost respinse în coaliția de guvernare, sondajele sunt de partea social-democraților. PSD ar obține 37% dacă s-ar vota în această perioadă, iar PNL ar lua doar 23% din voturi, arată un sondaj Avangarde. De când a intrat la guvernare, PSD a reușit să-și recupereze mare parte din electoratul pierdut în 2019. Marcel Ciolacu este liderul de partid în care românii au cea mai mare încredere, depășindu-l pe Nicolae Ciucă. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *