Skip to content
Politică

PSD, singur împotriva tuturor în Parlament. Urmează 4 ani de opoziție pentru Ciolacu&Co

Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Prima ședință a noului Parlament ne-a arătat tuturor un PSD care a ajuns să fie singur împotriva tuturor și nu mai reușește să construiască majorități, chiar dacă a câștigat alegerile parlamentare de pe 6 decembrie. Deși se bucură de câteva funcții în conducerea Parlamentului sau de câteva comisii, pentru PSD și Marcel Ciolacu urmează 4 ani grei de opoziție, în care vor încerca să erodeze colaborarea PNL-USRPLUS-UDMR.

În urma negocierilor cu celelalte partide, PSD a obținut 7 comisii de specialitate în Camera Deputaților: Economică, Agricultură, Administrație, Învățământ, Abuzuri, Regulament, Afaceri Europene. În afară de cea Economică, toate celelalte sunt lipsite de importanță. Comisii importante precum buget, apărare, juridică, politică externă au ajuns la partidele din coaliția de guvernare.

Nici la Senat, PSD nu se bucură de comisii foarte bune, obținând: Politică externă, Afaceri europene, Constituționalitate, Ape și păduri, Sănătate, Comunicații, Drepturile omului și Regulament.

În ambele situații, PSD păstrează Comisia pentru Regulament, de unde ar putea să le pună anumite probleme celor doi președinți ale Camerelor din Parlament. Senatoarea Anca Dragu, instalată de USRPLUS la conducerea Senatului, ar putea fi chiar o victimă ușoară pentru un PSD obișnuit de 30 de ani cu jocurile de culise din Parlament și având numeroși senatori care cunosc foarte bine toate pârghiile din regulament.

Modul în care partidele și-au negociat comisiile arată atât raportul de putere din Parlament, dar și interesele fiecăruia. PNL se va concentra pe buget, dorindu-și să aibă comisii favorabile, în timp ce USRPLUS mizează pe comisia juridică, ceea ce ne spune că pregătește modificări la Codul Penal.

PSD este partidul care va avea și cei mai mulți oameni în conducerea celor două Camere, datorită rezultatului obținut la alegerile parlamentare. Astfel, PSD va avea 3 vicepreședinți la Senat: Robert Cazanciuc, Leonard Azamfirei și Radu Oprea. PNL o va avea pe Alina Gorghiu vicepreședinte. PSD va mai avea un secretar – Ion Mocioalcă – și un chestor – Mircea Siminică – în conducerea Senatului.

La Camera Deputaților, PSD are doi vicepreședinți – Alexandru Rafila și Marius Budăi -, un secretar – Daniel Suciu – și un chestor – Alexandra Presură.

Vicepreședinții, secretarii și chestorii din conducerea celor două Camere sunt aleși doar pentru actuala sesiune ordinară, în timp ce președinții Camerei Deputaților și Senatului sunt aleși pe durata întregului mandat al noului Parlament.

Doar că aceste funcții de conducere nu sunt suficiente pentru PSD pentru a avea o majoritate în conducerea Camerelor din Parlament. Pesediștii vor fi spectatori la ceea ce vor face PNL-USRPLUS-UDMR în Parlament și nici măcar voturile AUR nu-i ajută să schimbe forțele parlamentare.

Partidul lui Marcel Ciolacu va trebui să aștepte primele scandaluri în majoritate parlamentară actuală și să încerce să profite la momentul potrivit. Deja Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că partidul nu va merge nici măcar la consultările cu președintele Klaus Iohannis și vor intra „total în opoziție”.

Singura șansă pentru ca PSD să revină la putere este ca actuala coaliție de guvernare să nu se înțeleagă și să rupă colaborarea. De asemenea, PSD va profita de nemulțumirile cetățenilor care se vor înmulți la adresa Guvernului și ar putea promova proteste împotriva miniștrilor sau premierului pentru a forța plecarea acestora de la Palatul Victoria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *