Skip to content
Politică

PSD stă la pândă. Ordonanța Dragnea poate fi înviată de Parlament / EXCLUSIV

fifor.ro

Scandalul privind Ordonanța 13 pare să nu se mai termine deoarece PSD încearcă să găsească întotdeauna o metodă prin care să adopte modificările din Codul Penal și Codul de procedură penală.

Curtea Constituțională a evitat să se pronunțe, joi, pe conținutul Ordonanței 13/2017, precizând că aceasta a fost deja abrogată și nu mai exista „obiect”. Ținând cont de faptul că CCR a refuzat să spună dacă textul Ordonanței este constituțional sau nu, acest lucru le lasă o portiță deschisă celor din PSD.

Parlamentul, factor decisiv

Magistrații de la CCR nu au făcut decât să dea apă la moară pesediștilor, atunci când au respins sesizarea președintelui Iohannis și a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Pentru cei din PSD a fost suficient ca să iasă în fața electoratului și să spună că Ordonanța 13 nu are nimic neconstituțional. În plus, a fost un motiv foarte bun ca social-democrații să-l atace pe șeful statului.

Parlamentul are în mâinile sale atât OUG 13, cât și Ordonanța 14/2017. Majoritatea PSD-ALDE trebuie să adopte, modifice sau să respingă prin lege cele două ordonanțe. O decizie așteptată de toată lumea ar fi aceea de a respinge OUG 13 și să adopte OUG 14, astfel încât să se respecte voința protestatarilor. Totuși, Parlamentul poate îngropa aceste ordonanțe și să uite de ele. La un moment dat, poate reveni oricând la acestea pentru a-și atinge scopurile.

Scenariul cel mai negru

Înainte de a se pronunța pe OUG 14, Parlamentul poate cere părerea Curții Constituționale. De această dată, magistrații vor fi nevoiți să se pronunțe pe conținut și să transmită dacă e constituțională sau nu. Numai că Laura Codruța Kovesi a declarat, joi, pentru presa italiană, că se teme de o posibilă decizie a CCR, care ar putea să declare neconstituțională OUG 14.

În acel moment, Parlamentul va respinge Ordonanța declarată neconstituțională și automat va intra în vigoare OUG 13. Nu este nevoie de nicio altă decizie sau factor decizioal. Chiar și o oră dacă va rămâne în picioare ordonanța care aduce modificări la Codul Penal, ea își va atinge scopul și va șterge multe dosare penale.

După această lovitură, va fi tot mai greu de remediat greșeala Parlamentului. Va fi nevoie de o altă sesizare la CCR pe OUG 13. În cazul în care Curtea va spune că e neconstituțională, Guvernul va fi nevoit să vină cu o altă ordonanță care să aducă modificări.  Un proiect de lege va îngreuna și mai mult socotelile.

*

Războiul pe aceste ordonanțe nu s-a terminat. Până acum, am asistat doar la mici victorii ale protestatarilor. PSD nu va renunța la intenții și în Parlament va încerca, pe ascuns, să-și atingă obiectivul. Pesediștii au intrat într-un conflict în care au pierdut foarte mult la capitolul imagine și încredere, iar un pas înapoi nu le va aduce niciun câștig.

1 comentariu la “PSD stă la pândă. Ordonanța Dragnea poate fi înviată de Parlament / EXCLUSIV

  1. Presedintele CCR a explicat foarte clar: chiar daca ar pica OUG 14,OUG 13 tot nu ar avea efecte,pentru ca nu a fost in vigoare! Luluta,ori nu stie carte,ori dezinformeaza! Pentru asta au serviciile nevoi d emulti bani,ca sa-si plateasca sefii interviuri in strainatate si sa minta fara rusine( si ea ,si Lazar se intrec in a da interviuri,iar austriecii ne chelesc muntii!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *