Skip to content
Politică

PSD: USR minte în încercarea de a se delimita de propriul său amendament privind incriminarea instigării la ură pe criteriul apartenenţei politice

PSD Inquam Photos / Octav Ganea

PSD respinge categoric afirmaţiile mincinoase şi manipulatorii ale USR cu privire la faptul că parlamentarii social-democraţi ar fi introdus în legislaţie incriminarea penală a instigării la ură pe criterii politice, arată un comunicat de presă al partidului. USR are obligaţia de a-şi cere scuze opiniei publice pentru această tentativă ruşinoasă de mistificare a realităţii, mai spune sursa citată.

„USR nu minte doar cu privire la originea acestei modificări a Codului Penal, ci şi în legătură cu autorul real al amendamentului criticat. În realitate, modificările contestate acum de USR au fost propuse chiar de fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, iar apoi însuşite ca amendament de senatorul USR-Plus Elena Simona Spătaru, atunci când subiectul a fost dezbătut pentru prima oară în Comisia Juridică a Senatului”, arată comunicatul de presă al PSD.

Sura menţionată mai spune că introducerea de către USR a acestui amendament a fost motivată atunci de Decizia-Cadru 2008/913/JAI a Consiliului Uniunii Europene, care la art. 1, alin. (1), lit. a, cerea statelor membre să-şi adapteze legislaţiile penale naţionale astfel încât să fie incriminată „instigarea publică la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane”, cu precizarea explicită a criteriilor de discriminare. În acest sens, amendamentul propus de ministrul USR al Justiţiei şi însuşit de reprezentanţii USR din Comisia Juridică a Senatului, a preluat integral criteriile existente deja în Codul Penal, la circumstanţele agravante de la Art. 77, lit. h, printre care se regăseşte şi criteriul „apartenenţei politice”.

Aşadar „astfel de prevederi nu au fost introduse de reprezentanţii PSD, ci existau de mult timp în Codul Penal. Contrar celor afirmate de USR, reprezentanţii PSD din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor nu au extins criteriile de discriminare, ci au eliminat din amendamentul USR sintagma imprecisă „ori pentru alte criterii de acelaşi fel”, care ar fi condus la o aplicare arbitrară a legii”, mai arată sursa amintită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *