Skip to content
Opinii & Analize

PSD va depune moțiune de cenzură pentru a bloca viitorul Guvern PNL

Moțiunea de cenzură îi va ajuta foarte puțin pe cei din PSD la viitoarele alegeri deoarece partidul pare blocat în sondaje și nici nu generează mesaje sau dezbateri noi. Prin urmare, PSD pare captiv în discursul lui Iohannis-PNL și nu reușește să se impune pe scena politică.

Un alt adevăr este acela că PSD va pierde majoritatea parlamentară după alegerile din acest an. PSD trebuie să se adapteze în opoziție și deja pregătește terenul pentru următorii patru ani.

Dar moțiunea de cenzură are un alt mare interes – blocarea guvernului pentru luna septembrie. De ce acest moment este important? Nu pentru alegeri, pentru că asta depinde și de Parlament. PSD vrea să-i ia guvernului condus de Ludovic Orban șansa să mai dea Ordonanțe de Urgență și să devină un fel de notar al Parlamentului. Un guvern interimar își pierde puterea de a se opune legilor venite din Parlament.

Fără Ordonanțe de Urgență, guvernul va fi obligat să găsească bani pentru majorarea pensiilor cu 40%, dublarea alocațiilor și creșterea salariilor profesorilor. La 1 septembrie 2020 toate acestea trebuie adoptate. Dacă s-a uitat cumva, salariile profesorilor vor fi mărite, la 1 septembrie 2020, la nivelul din 2022. Numai pentru salariile profesorilor, Ministerul Educației estima că impactul bugetar va fi de 166 de milioane de lei pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie.

În condițiile în care România va avea la sfârșit de an un deficit de circa 10%, o rată a șomajului uriașă și mai ales cu toate împrumuturile solicitate lunar de ministrul Finanțelor, se anunță deja patru ani de guvernare PNL de coșmar.

Dacă toate aceste măsuri sunt adoptate în septembrie 2020, acest lucru va însemna că în 2021 urmează ori reduceri de cheltuieli de la bugetul statului – tăieri de salarii sau concedieri – ori împrumuturi mult mai mari – care oricum vor duce la reduceri ale cheltuielilor statului.

Strategia PSD e să îngroape viitoarea guvernare PNL și s-o constrângă să adopte măsuri de austeritate începând cu 2021. În cazul în care PNL va cădea în această capcană, se anunță o guvernare aproape imposibilă până în 2024.

Deja România funcționează pe datorie și într-o continuă gaură neagră. Cheltuielile statului au crescut foarte mult și inclusiv guvernul condus de Ludovic Orban a contribuit la acest lucru, angajând din ce în ce mai mulți bugetari într-un sistem deja sufocat de funcționari ai statului care nu sunt eficienți pe măsura salariilor primite. Deși instituțiile sunt sufocate de bugetari de partid, avem domenii esențiale precum domeniul medical sau de educație, în care ne confruntăm cu un deficit de personal.

PSD e nevoit să joace cu strategii pe termen lung pentru că cele pe termen scurt nu sunt deloc optimiste. Și singura șansă să crească în opoziție cât mai repede e aceea de a constrânge viitorul guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *