Skip to content
Politică

PSD vrea marea victorie în 2020: fără primari în 2 tururi și fără alegeri anticipate

Inquam Photos / Octav Ganea

Scăderea PSD în sondaje este evidentă, dar pentru a opri această scurgere de voturi, PSD vrea o victorie înainte să se ajungă la urnă – fără primari în 2 tururi și fără alegeri anticipate. Fără o majoritate parlamentară evidentă aceste obiective sunt greu de atins.

Sondajele de la începutul anului 2020 arată că PSD a ajuns la 18,5%, iar PNL a crescut până la 45%. Dacă se mențin aceste procente, PSD va pierde oricum indiferent cum se vor organiza alegerile, însă organizarea alegerilor este importantă pentru a reduce pierderile. Evitarea alegerilor anticipate în prima jumătate a anului este un obiectiv major pentru PSD, pentru a încerca să întârzie cât mai mult și PNL să mai piardă din avantaj, fiind arhicunoscut faptul că orice partid aflat la guvernare decontează deciziile miniștrilor.

Fără alegerea primarilor în 2 tururi și fără anticipate, PSD va pierde oricum din forța politică pe care o are în acest moment. PSD are peste 1.200 de primari în toată țara din 3.186 de mandate.

Din moțiunea depusă de PSD, aflăm că peste 70% dintre primari și-au câștigat mandatul cu peste 50% din voturi într-un singur tur. Spune PSD că alegerile locale în 2 tururi nu ar schimba foarte mult socotelile, însă cel mai mult ar putea ajuta partidele mai mici care vor negocia în al doilea tur diferite avantaje politice pentru a oferi sprijinul unui candidat. Atunci de ce se opune PSD alegerii primarilor în 2 tururi?

Pentru că socotelile din 2016 nu mai sunt valabile în 2020. PSD prezintă statistici din 2016, dar ignoră realitatea politică din 2020. Înfrângerile electorale pe care le-a suferit PSD în ultimul an, nu le vor mai permite primarilor să obțină 50% din primul tur. Electoratul a devenit mai fragmentat și partidele tind să aibă rezultate mai apropiate, așa cum s-a observat la alegerile europarlamentare din mai 2019. Până în ziua alegerilor locale, procentele din sondaje vor continua să se schimbe.

Pe o scenă politică în care partidele au rezultate relativ apropiate, alegerea primarilor în 2 tururi va decide câștigătorii în multe localități. Primarii PSD care în 2016 au obținut peste 50%, acum vor coborî sub acest rezultat și dacă vom avea alegeri în 2 tururi, vor intra în competiție cu candidatul altui partid. Va exista o pierdere naturală pentru PSD, nu toți primarii vor reuși să-și apere rezultatul, mai ales în localitățile în care în 2016 rezultatul a fost apropiat între primele două partide, cât și o pierde provocată de traseiștii din PSD care vor fugi la PNL.

Primarul PSD care coboară sub 50% are șanse mari să-și piardă mandatul dacă alegerea primarilor se va face în 2 tururi, deoarece PSD nu are parteneri politici pentru al doilea tur, partidul rămâne izolat pe scena politică și chiar și pe plan local. Pentru al 2-lea tur, se așteaptă o alianță USR-PNL ceea ce va spulbera PSD în multe localități, mai ales în orașele mari.

Marea victorie sau marea înfrângere

Dacă moțiunea de cenzură va trece, atunci PSD va evita – cel puțin teoretic – alegerea primarilor în 2 tururi. PNL ar putea modifica legea electorală prin OUG, dar este o decizie care poate afecta credibilitatea României pe plan extern și un risc prea mare.

Totuși, rămâne amenințarea alegerilor anticipate. Președintele Iohannis și premierul Orban sunt deciși să meargă la anticipate dacă va fi demis actualul guvern. Dacă PSD va strânge suficiente voturi pentru o nouă majoritate parlamentară, atunci vor fi evitate alegerile anticipate.

Partidul condus de Marcel Ciolacu mizează pe faptul că până în decembrie 2020, atunci când va fi termenul alegerilor parlamentare, PNL va pierde din avantajul pe care îl are în prezent.

În cazul în care PSD va reuși să evite și alegerile anticipate și va impune un guvern de tranziție, atunci putem vorbi de o mare victorie înainte de alegeri. Totodată, moțiunea depusă de PSD ne va arată dacă parlamentarii își doresc într-adevăr alegeri anticipate.

Traian Băsescu a avertizat că organizarea alegerilor anticipate împreună cu alegerile locale ar putea fi un avantaj pentru PSD, deoarece rezultatul ar depinde de mobilizarea primarilor.

„Dacă cineva a făcut socoteli de suprapunere (a alegerilor anticipate – n.r.) pe locale a greşit-o rău de tot, pentru că PSD-ul se mobilizează cel mai bine la locale. Acolo fiecare primar, fiecare consilier PSD, şi ei sunt două treimi, se mobilizează pentru ei şi, dacă tot se mobilizează pentru ei, pune ştampila şi pe partidul lui la legislative”, a explicat fostul președinte.

CITIȚI ȘI: Băsescu: Dacă cineva a făcut socoteli de suprapunere a anticipatelor pe locale, a greşit-o rău de tot

PSD nu mai poate spera victoria la alegerile din 2020, unde are șanse mici la victorie, însă vrea să-și conserve cât mai mult din puterea politică în următorii 4 ani pentru a fi puternic în opoziție și pentru a încerca peste câțiva ani o moțiune de cenzură. Marea victorie pentru PSD, în 2020, va fi atunci când va respinge proiectul pentru alegerea primarilor în 2 tururi și când va împiedica alegerile anticipate, în cazul în care o să fie demis guvernul prin moțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *