Skip to content
Politică

PSD vrea referendum în ziua alegerilor. PNL se bâlbâie SURSE

botosaneanul.ro

Partidul Social Democrat (PSD) dorește referendum chiar pe 11 decembrie – ziua alegerilor parlamentare. În schimb, Partidul Național Liberal (PNL) se bâlbâie pe această temă.

PSD ar dori sa treaca prin Parlament, saptamana viitoare, initiativa cetateneasca prin care se doreste ca familia sa fie definita prin Constitutie drept casatoria intre un barbat si o femeie, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Astfel, initiativa, care a primit deja raport favorabil in comisiile de specialitate, ar urma sa fie votata saptamana viitoare in plen, iar legea ar urma sa prevada organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in paralel cu alegerile parlamentare. PNL ar cocheta cu ideea, dar inca nu este clar daca sustine sau nu organizarea referendumului in paralel cu alegerile. O sursa de la varful PNL a declarat ca nu exista o intelegere cu PSD.

“Exista deja un raport de revizuire a Constitutiei care se va vota saptamana viitoare in plen, care propune organizarea unui referendum. PSD si PNL au cazut de acord asupra lui”, au declarat surse politice pentru site-ul citat.

Contactata de către portalul de știri menționat, Alina Gorghiu a declarat: “Vom discuta tema in biroul politic national de saptamana viitoare”. Unii lideri liberali au declarat ca ar fi o eroare ca PNL sa sustina organizarea. Alte surse din conducerea PNL sustin ca nu agreeaza ideea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu a raspuns pana la aceasta ora solicitarilor HotNews.ro de a exprima un punct de vedere.

Potrivit surselor citate, calculele celor doua mari partide ar fi ca o mai mare participare la vot ar reduce drastic sansele partidelor mici sa intre in Parlament: ALDE, PMP si USR. In plus, USR, care are un public mai emancipat, ar avea dificultati sa sustina o astfel de initiativa, fapt care i-ar putea afecta sansele. Nici UDMR nu este avantajat de o asemenea initiativa, care ar putea creste participarea la vot.

Pe de altă parte, sursele politice din ALDE sunt sceptice in legatura cu sansele initiativei de a trece de Parlament, avand in vedere ca ultima sedinta de plen este teoretic luni, dupa care parlamentarii intra in vacanta in luna dedicata campaniei electorala. Mai mult: se pare că PSD nu a solicitat sprijinul ALDE in acest sens.

De altfel, liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, marti, ca sustine initiativa cetateneasca privind revizuirea Constitutiei, insa nu isi doreste ca alegerile parlamentare sa fie influentate de alte subiecte, prin organizarea unui referendum referitor la modificarea Legii fundamentale in acelasi timp cu alegerile din 11 decembrie.

1 comentariu la “PSD vrea referendum în ziua alegerilor. PNL se bâlbâie SURSE

  1. Curtea Constitutionala a hotarat recent ca este neconstitutinal sa fie referendum si alegeri concomitent. Dar daca modificam Constitutia ar trebui facute toate modificarile necesare, inclusiv desfiintarea imunitatii parlamentarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *