Skip to content
Puterea Știrilor Video

PSD vrea să se implice în campania de vaccinare: Analize medicale înainte de imunizare și explicarea efectelor adverse

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat la Puterea Știrilor, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că PSD ar vrea o revigorare a campaniei de vaccinare, care acum a stagnat, precum și o comunicare mai bună, axată pe explicarea beneficiilor vaccinării, dar și a efectelor secundare posibile.

„PSD are foarte mulți oameni cu expertiză medicală, fie că vorbim de domnul Rafila sau de domnul Streinu Cercel. Ei s-au gândit la redemararea acestei campanii și la îmbunătățirea campaniei de informare, să mergem către oameni să le spunem și beneficiile și dificultățile și eventualele efecte adverse, să le spunem care sunt tipurile de tratament și să le spunem tot procesul, așa cum a fost el gândit inițial. Înainte să vaccinăm să existe analize medicale făcute unor pacienți, mai ales cei care sunt mai reticenți sau cei care au anumite probleme medicale, să implicăm medicii de familie în acest proces pentru a face astfel de recomandări, să existe un control minim înainte de vaccinare. În anumite țări europene și în anumite regiuni din țară chiar se întâmplă lucrurile acestea.

În țară, acest proces chiar se întâmplă și știu acest lucru de la anumiți colegi de-ai mei. Înainte de vaccinare se face un mic control medical: se verifică tensiunea, se discută cu pacientul și ulterior se face vaccinul. Acest proces de 5 minute reduce reticența, reconfortează populația și putem să identificăm foarte clar care sunt cazurile de cetățeni care pot fi vaccinați. Există cazuri, unde pacienții, din cauza unor probleme cardiace nu pot fi vaccinați și atunci trebuie să identificăm foarte clar, implicând personalul medical.

Chiar discutam cu colegii mei din Portugalia, țară care a ajuns la o rată foarte mare de vaccinare, aproximativ 90% și acesta a fost întregul proces, când s-au dus într-o localitate mică, au luat toată localitatea, au făcut și ei investigațiile medicale și să știți că acest lucru nu ne ajută doar pentru gestiunea pandemiei, dar și pentru a identifica starea de sănătate a populației și a veni cu măsuri de prevenție pentru alte boli. E un lucru normal și cred că este o gândire foarte bună care ne va permite să gestionăm această campanie de vaccinare, dar și situația medicală a României”, spune europarlamentarul.

În ceea ce privește reacțiile adverse ale vaccinului anti-Covid-19, social-democratul susține că trebuie pus accent și pe acest aspect.

„Cred că trebuie să vorbim despre toate aceste subiecte, despre reacțiile adverse. Acestea sunt informații pe care le primesc cetățenii. Unii au anumite reticențe și trebuie să le explicăm pe fiecare în parte, să le disecăm, să prezentăm lucrurile așa cum sunt și, fiind onești, oamenii vor înțelege.

În țările din Europa unde s-au reușit campaniile de vaccinare, s-a reușit și o gestiune mai bună a pandemiei, și în toate acele state în care s-a întâmplat lucrul acesta, autoritățile au fost deschise în fața populației și nu au fost ignorate aceste elemente. Cred că acest lucru ar trebui să îl facem și noi și așa vor fi îmbunătățiri și în ceea ce înseamnă campania de vaccinare, dar și în ceea ce privește măsurile de prevenție.

Au fost momente în care oamenii purtau masca mai puțin și aici avem și exemplul unor demnitari care au uitat să poarte masca în zonele obligatorii. Distanțarea socială nu s-a păstrat, am avut acele concerte unde nu s-a respectat nimic și poate că dacă informam oamenii mai bine, aceștia luau deciziile cele mai bune pentru ei”, spune Negrescu.

„Vocea experților nu a fost auzită, ne trebuie profesioniști la Ministerul Sănătății”

În ceea ce privește relaxarea restricțiilor pe timp de vară și înăsprirea acestora pe timp de iarnă, social- democratul susține că totuși „a fost o relaxare cam rapidă și vedem că aici, alte state europene care au avut și ele o scădere a numărului de cazuri au decis mai degrabă să mențină anumite resticții pentru o perioadă mai lungă pentru a accelera campania de vaccinare, pentru a pregăti sistemul medical pentru un nou val”.

„La noi, s-a și relaxat pe tot ce înseamnă parte de restricții, dar nu s-a făcut nimic pentru spitale. A scăzut numărul de păaturi la ATI. Nu am dezvoltat un sistem special pentru pacienții cu alte boli care au eventual nevoie de sprijin medical de urgență, nu am găsit soluții pentru medicii rezidenți și știm această problemă cu numărul de locuri a scăzut, deși avem nevoie de medici. Puteau fi făcute multe lucruri în această perioadă de vară care nu au fost făcute.

A fost un ministru al Sănătății, au fost oamenii care trebuiau să decidă, dar deciziile par a fi fost cele greșite și vocea experților nu a fost auzită în această privință.

Pentru a genera încredere în soluțiile medicale trebuie ca experții să fie prezenți în spațiul public și să susțină inclusiv la nivel decizional ceea ce trebuie făcut pentru a gestiona situația într-o manieră adecvată.

Ne trebuie profesioniști. Avem nevoie de oameni care să înțeleagă fenomenul pe zona lor de competență. Sper că aceasta să fie abordarea și pe zona lor de negocieri.

În PSD am avut mai multe discuții despre profilul viitorilor miniștri, și aceasta a fost concluzia, și cel puțin PSD-ul nu își permite să nominalizeze în aceste funcții, dacă vom ajunge la un consens oameni care nu au experiza necesară pe domeniul medical.eșite și vocea experților nu a fost auzită în această privință. Putem să corectăm ceea ce se poate corecta în această situație, nu putem face miracole, trebuie să fim foarte sinceri în acaestă privință, dar cu siguranță, lucrurile pot fi gestionate altfel.

Eu aș fi vrut să văd minsitrul Sănătății prezent în presă, discutând cu oamenii, discutând cu experții, discutând cu ONG-urile, cu cei cares unt mai reticenți

PSD-ul este un partid viu și dacă vor fi colegi care nu vor performa, nu vom ezita să identificăm soluțiile bune ulterior, găsind alte soluții mai bune. Sper să nu ajungem în acaestă situație. Ne dorim un guvern unde să nu fie foarte multe fluctuații în ceea ce privește arhitectura guvernamentală, să avem miniștrii care să pot duce la îndeplinire ceea ce au de făcut, un mandat destul de scurt, doar 3 ani până la viitoarele alegeri, dar nbu știm niciodată ce se va întâmpla pe parcurs și ce modificări vor avea loc în ceea ce privește zona politică și parlamentară.

În paralel trebuie să identificăm un proiect mai amplu pentru România. Două partide care s-au luptat mereu, astăzi ar putea forma o alianță și ar trebui să profităm de acest context al unei amjorități importante în Parlamentul României pentru a veni cu măsuri de modernizare pentru țară inclusiv în ceea ce înseamnă arhitectura constituțională. Nu este un lucru simplu. Trebuie să explicăm românilor de ce csete nevoie dea ceste măsuri, dar trebuie un proiect mai amplu pentru că sunt lucruri de ameliorat, de la  funcționarea statului până la atragerea bajnilor europeni.

Sunt multe critici, dar sunt și așteptări foarte mari și trebuie să răspundem pozitiv acelor așteptări venite din partea românilor”, conchide Victor Negrescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *