Skip to content
Politică

PSD vs. PNL vs. USR. Un expert în sociologie analizează efectele politice ale referendumului pentru familie EXCLUSIV

Europunkt

Pe 6 și 7 octombrie românii au fost chemaţi la urne pentru a-și spune opinia în legătură cu definirea căsătoriei în Constituție: să fie uniunea dintre un bărbat şi o femeie, cum doreşte Coaliţia pentru Familie, sau dintre soţi, ca până acum. Deoarece prezența finală la vot a fost de 21,10% la nivel național, referendumul a fost invalidat.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu profesorul universitar Georgeta Ghebrea al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București pentru a analiza efectele produse de referendum.

Georgeta Ghebrea predă cursuri de sociologie politică, metode şi tehnici de cercetare, politici sociale, psihosociologia organizaţiilor şi analiza diacronică a politicilor egalităţii de şanse la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Întrebată care este impactul sociologic adus de referendum, profesorul universitar este de părere că „referendumul a confirmat că cetățenii nu agreează pozițiile extreme și polarizarea maximă; cu toate acestea, cred că referendumul a provocat o radicalizare a unor segmente de populație care au fost pro (cele legionaroide) sau contra (activiștii LGBTQ) lui. Altfel, nu sunt schimbări importante în viata cotidiană a cetățenilor.

În ceea ce privește postura pe care și-au luat-o partidele politice înainte de referendum, Georgeta Ghebrea ne-a relatat că ”înainte de referendum, partidele mari erau măcinate de conflicte evidente, dar și mocnite. De asemenea, ele au fost oportuniste, lipsite de principii și valori clare. În politică, abilitatea de a dialoga și negocia e foarte importantă, dar afectarea principiilor de dragul unor câștiguri imediate atrage pierdere de electorat și de credibilitate. E cazul partidelor mari PSD și PNL care de dragul unor ipotetice câștiguri de simpatie din partea poporului au abandonat valorile social-democrate și, respectiv, liberale.

Dacă înainte de război mulți viteji se arată, la final fiecare culege roadele eforturilor depuse. Ca în orice război, avem perdanți, dar și câștigători.

Chestionată care ar fi partidele perdante vs. partidele câștigătoare în urma eșecului referendumului, aceasta a spus:

Depinde la ce câștig sau pierdere ne referim. Putem considera, la limita, acest referendum ca pe un test electoral. PSD își păstrează electoratul captiv, care, în mod tradițional îl votează, (în jur de 2 milioane de alegători) dar își limitează șansele de a atrage noi alegători din categoriile dinamice, educate și creative. PNL cred că a pierdut din electoratul său, dezamăgit de nehotărârea, ambiguitatea și oportunismul acestui partid. Cred că o parte din acest electorat va migra către USR, care a avut o poziție fermă, clară și europeană tot timpul, s-a implicat activ în mobilizarea boicotului și a recrutat mii de observatori. Bineînțeles, la ce alegeri ne referim? Contextele se schimbă, iar configurația actuală ar fi valabilă în special pentru alegerile pentru Parlamentul României. La prezidențiale e vorba și de personalitatea candidaților.”

 În legătură cu un posibil pericol la adresa creștinismului românesc, Georgeta Ghebrea consideră că acesta „nu este mai în pericol acum decât înainte de referendum. Oamenii au nevoie de credință, de ritualuri, de solidaritatea pe care le-o dă creștinismul si nu vor renunța la el, mai ales după secularizarea forțată din timpul comunismului.

Sigur, nu înseamnă că creștinismul românesc e caracterizat prin practicare frecventă și ferventă, oamenilor nu le plac extremele, dar undeva, profund, ei știu că sunt creștini. Cu Biserica Ortodoxa e însă altceva, ea e într-o pierdere de încredere ce se întinde deja pe un deceniu și , probabil, va continua, atât timp cât nu răspunde nevoilor și stilurilor de viață contemporane.”, a conchis Georgeta Ghebrea în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *