Skip to content
Societate

Psihiatrul Gabriel Diaconu spune cum poate fi împiedicat suicidul: Falsele pudori și timiditatea conversațională fac mai mult rău

Facebook Gabriel Diaconu

Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit despre suicid, în contextul numeroaselor cazuri identificate în România în ultima săptămână, el spunând că în țara noastră aproximativ 5.000 de oameni recurg la acest gest extrem în fiecare an.

În fiecare an în România mor prin suicid undeva la aproximativ 5.000 de oameni. Probabil că în oricare zi a anului se suicid undeva la 15-20 de persoane. Asta se întâmplă în contextul unei stări stări modificate a sănătății mintale a populației  și a sistemului psihiatric care este mai mult sau mai puțin cenușăreasă.

Moartea prin suicid este o dublă traumă. Este o faptă în spatele căreia se ascunde un grad de absurd. Nu știi de ce face asta, nu știi ce rost a determinat-o să facă ceea ce noi numim pasaj la act și îndoiala rămâne în mintea oamenilor ulterior, dacă ei ar fi putut să facă ceva să intervină. Răspunsul este tardiv în astfel de situații, dar trebuie să îl dăm.

Sunt situații în care se poate face ceva. Poți să fii mai atent la dispoziția persoanei. Cât de bine se ancorează în realitate, dacă are stări depresive, adicții, dacă are evenimente adverse dramatice de viață recente. Cel mai mult contează dacă cumva verbalizează spontan că se gândește la moarte sau la suicid. (…)

Sprijinul persoanelor apropiate contează foarte mult. O abordare directă și onestă este preferabilă politeții. Falsele pudori și timiditatea conversațională fac mai mult rău. Oamenii au fost învățați că dacă pronunță cuvântul suicid persoana o să acționeze ca prin magie. Dimpotrivă. Dacă vorbești calm și onest despre gânduri negre s-ar putea ca oamenii să coopereze și să se deschidă. (…)

Persoana poate să fie încurajată, ba chiar să îi fie facilitat accesul la un psiholog. Dacă lucrurile sunt mai serioase, poate că merită văzut u psihiatru. Nu mai este o stigmă să vezi un psihiatru cum era acum 10-15 ani.”, a explicat Gabriel Diaconu la Antena 3.

Ieri dimineață, o femeie din Timișoara s-a aruncat de pe un bloc de 10 etaje cu cei doi copii ai săi, iar toți trei au decedat în urma impactului. Apropiații acesteia spun că nu femeia nu a dat semne de depresie ci, dimpotrivă, era o persoană optimistă.

Tot în această săptămână, o altă femeie de 35 de ani din Craiova a recurs la același gest, însă nu a putut fi salvată, iar doi soți din județul Timiș au decis să își pună capăt zilelor în propria locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *