Skip to content
Coronavirus

Psihologul Aurora Liiceanu: Viața pe care o considerăm normală nu va mai fi la fel

Epidemia de coronavirus ne-a adus într-o situaţie de criză care ne-a scos cu totul din zona de confort obişnuită. Cât de pregătiți suntem psihic să facem față acestei crize? Psihologul Aurora Liiceanu, în exclusivitate pentru PSnews.ro, avertizează că viața pe care o considerăm normală nu va mai fi la fel după pandemia de coronavirus: „deja mediul offline este preluat de cel online, se schimbă locul de muncă, relațiile directe în favoarea celor online, relațiile interpersonale, colegialitatea, prieteniile, intimitatea, ceea e dincolo de schimbarea ordinii mondiale, va duce la o schimbare culturală foarte subtilă și foarte diferențiată, dar fără cale de întoarcere”.

Depresia este de obicei legată de anumite anotimpuri, iarnă și trecerea la primăvară. La această depresie oarecum banală, se adaugă astăzi depresia legată de coronovirus. Desigur, viața este percepută ca ceva incert, dar astăzi trăim un altfel de incertitudine, o incertitudine colectiva și nu una personală. Depresia era asociată cu stresul, dar astăzi trăim un stres constant, permanent și acest lucru modifică psihismele noastre.

" "
" "

Un psiholog mareromân, Vasile Pavelcu, oarecum hăituit de regimul comunist a spus  termenul de psihoză colectivă nu este corect. Psihoza este ceva care ține de individ. Psihoza colectivă ar trebui înlocuită cu termenul de socioză. Raționamentul lui era corect, când de la individ se trece la mulțimi, la colectiv, nu mai putem vorbi de psihoza colectivă ci de socioză. Deci, depresia de astăzi este o depresie societală, care are la baza stresul continuu, care întreține fricăspaima de viitor”, spune Aurora Liiceanu.

„E posibil să crească riscul de sinucideri”

„Depresia este asociată cu sinuciderea la nivel personal, dar nu se știe cât este ea asociată cu socioza. Există sinucideri din cauze sentimentale – părăsirea unei relații, gelozia -, dar există sinucidere având drept cauza imposibilitatea de a gestiona supraviețuireaviațamai ales din cauze economice. Nu se poate cunoaște gradul în care lumea de astăzi, oamenii, vor putea face față stresului legat de coronavirus și amenințarea la nivel planetar a acestui virus. E posibil  crească riscul de sinucideri datorită incapacității oamenilor de a se confruntă cu incertitudinea viitorului și faptului  societatea nu este pregătită  ajute oamenii ca persoane individuale. Acest lucru rămâne o sarcina a familiei, a relațiilor celor izolați la domiciliu și care depind de un ajutor extern. Este sigur  ceea ce se întâmplă astăzi face  schimbe stilul de viață al individului. Viațăașa cum o credeam noi, normală, nu va mai există, ne vom face altfel de relații, altfel de comunicare, iar ceea ce se spune cum  ordinea mondială va fi schimbată cred  este o realitate pe care trebuie  o acceptăm.

Antropologic vorbind, s-a văzut  popoarele gregare, cum sunt Balcanii, dar și cele latine, Italia, Spania sunt mai atinse de acest virus, pentru  cultura lor este cea a proximității, a atingerii, a unei distanțe sociale mici, ceea ce se demonstrează  duce la o răspândire a virusului. Viața pe care o considerăm normală nu va mai fi la fel, deja mediul offline este preluat de cel online, se schimbă locul de muncărelațiile directe în favoarea celor online, relațiile interpersonale, colegialitatea, prieteniile, intimitatea, ceea e dincolo de schimbarea ordinii mondiale, va duce la o schimbare culturală foarte subtilă și foarte diferențiată, dar fără cale de întoarcereVa fi o altă viață, normalitatea se va schimba, adaptarea la supraviețuire va duce la noi forme de existența. N- spune de sechele, ci de altceva, ceva nou în istoria speciei umane”, mai adaugă aceasta.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *