Epidemia de coronavirus ne-a adus într-o situaţie de criză care ne-a scos cu totul din zona de confort obişnuită. Cât de pregătiți suntem psihic să facem față acestei crize? Psihologul Aurora Liiceanu, în exclusivitate pentru PSnews.ro, avertizează că viața pe care o considerăm normală nu va mai fi la fel după pandemia de coronavirus: „deja mediul offline este preluat de cel online, se schimbă locul de muncă, relațiile directe în favoarea celor online, relațiile interpersonale, colegialitatea, prieteniile, intimitatea, ceea e dincolo de schimbarea ordinii mondiale, va duce la o schimbare culturală foarte subtilă și foarte diferențiată, dar fără cale de întoarcere”.
”Depresia este de obicei legată de anumite anotimpuri, iarnă și trecerea la primăvară. La această depresie oarecum banală, se adaugă astăzi depresia legată de coronovirus. Desigur, viața este percepută ca ceva incert, dar astăzi trăim un altfel de incertitudine, o incertitudine colectiva și nu una personală. Depresia era asociată cu stresul, dar astăzi trăim un stres constant, permanent și acest lucru modifică psihismele noastre.
Un psiholog mare, român, Vasile Pavelcu, oarecum hăituit de regimul comunist a spus că termenul de psihoză colectivă nu este corect. Psihoza este ceva care ține de individ. Psihoza colectivă ar trebui înlocuită cu termenul de socioză. Raționamentul lui era corect, când de la individ se trece la mulțimi, la colectiv, nu mai putem vorbi de psihoza colectivă ci de socioză. Deci, depresia de astăzi este o depresie societală, care are la baza stresul continuu, care întreține frică, spaima de viitor”, spune Aurora Liiceanu.
10 miliarde de euro – adevărata miză a scandalului politic din Sănătate: Legăturile șefului CNAS cu familia Voiculescu
Culisele discuției dintre Cîțu și Barna pe tema demiterii lui Vlad Voiculescu. De ce nu a acceptat copreședintele USRPLUS interimatul la Sănătate
Vlad Voiculescu s-a bazat pe influența lui Cioloș și s-a trezit fără funcție. Pîrvulescu: A crezut că este foarte bine protejat, dar a fost o eroare
Ludovic Orban crede că Vlad Voiculescu şi-a dat cu stângul în dreptul: Premierul a luat o decizie corectă
Regula ”niciun ministru demis fără acceptul partidului”, cerută de USRPLUS, nu e pe placul liberalilor: ”Ar submina autoritatea premierului”
„E posibil să crească riscul de sinucideri”
„Depresia este asociată cu sinuciderea la nivel personal, dar nu se știe cât este ea asociată cu socioza. Există sinucideri din cauze sentimentale – părăsirea unei relații, gelozia -, dar există sinucidere având drept cauza imposibilitatea de a gestiona supraviețuirea, viața, mai ales din cauze economice. Nu se poate cunoaște gradul în care lumea de astăzi, oamenii, vor putea face față stresului legat de coronavirus și amenințarea la nivel planetar a acestui virus. E posibil să crească riscul de sinucideri datorită incapacității oamenilor de a se confruntă cu incertitudinea viitorului și faptului că societatea nu este pregătită să ajute oamenii ca persoane individuale. Acest lucru rămâne o sarcina a familiei, a relațiilor celor izolați la domiciliu și care depind de un ajutor extern. Este sigur că ceea ce se întâmplă astăzi face să schimbe stilul de viață al individului. Viață, așa cum o credeam noi, normală, nu va mai există, ne vom face altfel de relații, altfel de comunicare, iar ceea ce se spune cum că ordinea mondială va fi schimbată cred că este o realitate pe care trebuie să o acceptăm.
Antropologic vorbind, s-a văzut că popoarele gregare, cum sunt Balcanii, dar și cele latine, Italia, Spania sunt mai atinse de acest virus, pentru că cultura lor este cea a proximității, a atingerii, a unei distanțe sociale mici, ceea ce se demonstrează că duce la o răspândire a virusului. Viața pe care o considerăm normală nu va mai fi la fel, deja mediul offline este preluat de cel online, se schimbă locul de muncă, relațiile directe în favoarea celor online, relațiile interpersonale, colegialitatea, prieteniile, intimitatea, ceea e dincolo de schimbarea ordinii mondiale, va duce la o schimbare culturală foarte subtilă și foarte diferențiată, dar fără cale de întoarcere. Va fi o altă viață, normalitatea se va schimba, adaptarea la supraviețuire va duce la noi forme de existența. N-aș spune de sechele, ci de altceva, ceva nou în istoria speciei umane”, mai adaugă aceasta.