Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat joi că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar trebui să se restructureze, astfel încât să poată realiza controale eficiente la marile companii.
El s-a arătat nemulțumit de faptul că de doi ani așteaptă, dar nici acum nu poate să meargă o echipă ANAF la o megasocietate, pentru a se bate cu specialiștii de acolo, în identificarea neregulilor fisclae.
PSNews a prezentat acum mai bine de două săptămâni o poziție foarte avizată, venind din zona mediului de afaceri, care atrăgea atenția că ANAF nu are inspectori capabili să controleze marile firme și că se mulțumește în schimb să ”numere facturile” micilor comercianți.
Astfel, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România – AOAR, ne declara, în exclusivitate, pe 14 decembrie:
”Evaziune fiscală se face și la companiile mari, și la cele mici. Problema este însă că la cele mari se face o evaziune mai sofistificată, denumită optimizare fiscală – legea este folosită mult mai inteligent decât poate să o facă un S.R.L. E nevoie deci de inspectori capabili, pantru a identifica abaterile, de care ANAF nu dispune, apreciem noi.
Și atunci le e mai simplu să controleze firmele mici, ”să le numere facturile””.
”Controalele Fiscului sunt îndreptate cu predilecție către firmele mici, abuzâncu-se de poziția de forță a autorităților. Una e să controlezi o companie care are colaborare cu firme de audit fiscal, financiar, și așa mai departe, și alta e să te duci la cele 400.000 de firme care au între 1 lși 10 salariați, care au un contabil mia mult sau mai puțin experimentat, la care controlorii ANAF pot stabili aproape întotdeauna o neregularitate”, a adăugat el.
Mai mult decât atât. Reprezentantul patronatelor spune că ANAF nici nu este interesată să lupte, cu adevărat, cu evaziunea:
”După părerea noastră, cei de la Finanțe nu sunt cu adevărat interesați în combaterea evaziunii fiscale.
Avem patru mari zone de evaziune fiscală știute, recunoscute și toată ziua comenate: tutunul, băuturile alcoolice, produsele petroliere și produsele agricole. Toată lumea știe și recunoaște că aici sunt cele mai multe tentative de evaziune fiscală.
Patronatele cer de ani de zile ca Fiscul să facă echipe de control specializate, cu profesioniști în domeniu, că nu poți să îl iei pe ăla care controlează trei ciorapi, să îl trimiți la rafinărie, sa controleze, că nu are suficiente cunoștințe.
Trebuie așadar echipe formate din profesioniști remunerați pe măsură, pentru că miza este formidabilă, pentru a institui controale eficiente pe domeniile de maximă evaziune fiscală.
Din păcate, nu s-a vrut. Propunem de doi ani de zile un centru de control vamal, neutru, folosind tehnologiile moderne, astfel încât vameșii să fie supravegheți dintr-un centru unic. Deși soluția este pe masa ministerului de Finanțe, nici această măsură pentru combaterea evaziunii fiscale nu s-a vrut să fie adoptată.”