Skip to content
Societate

PSnews.ro a adus laolaltă cele mai autorizate voci în Energie: Conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României

psnews.ro

Redacția PSnews.ro, în parteneriat cu Hidrolectrica, a organizat vineri, 15 martie, conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”.

Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Politehnică București, cea mai veche și mai prestigioasă școală de ingineri din România.

Conferința a avut drept scop așezarea la masa dezbaterilor nume cu rezonanță în domeniul energiei, precum Bogdan Nicolae BADEA, Presedinte Directorat, Hidroelectrica S.A, Claudiu Dumbrăveanu, Director General, ANRE, respectiv Securitatea cererii de energie, Virgil Popescu, Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputatilor– Vicepreşedinte, Tomac Petcu, fost ministru al Energiei.

Evenimentul a pus în dezbatere potențialul energetic al României în contextul securității naționale. Zăcămintele din Marea Neagră ascund rezerve extrem de importante, evaluate la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi în acest moment, doar pe zonele unde s-au făcut lucrări de explorare. Nevoia de energie din import a României a fost de numai 7,2 milioane de tone, echivalent în petrol.

Totodată, legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre situate în largul Mării Negre, cunoscută și ca ”Legea off-shore”, s-a aflat printre subiectele fierbinți ale conferinței.

”Ministerul Energiei dorește să ofere partenerilor săi stabilitate, predictibilitate și încredere, pentru proiecte pe termen lung, de 20-30 de ani”

Robert Tudorache, secretar de stat în ministerul Energiei a ținut să precizeze că, în Marea Neagră, competiția nu este deloc de neglijat, în privința extracției de gaze naturale. În afară de România, Bulgaria și Turcia investesc serios în prospectarea zonelor unde s-a putea găsi zăcăminte importante de gaze.

”Vecinii de la Sud de Dunăre au oferit deja două perimetre off shore pentru explorare, către consorțiul britanic-olandez Royal Dutch Shell pe de o parte, cât și pentru OMV, Total și Repsol, de cealaltă parte, valoarea studiilor făcute de companiile interesate depășind 18,5 milioane de euro.

În România, autoritățile din domeniu au creat cadrul legislativ necesar operațiunilor de prospectare și exploatare pentru gazele din Marea Neagră, ceea ce reprezintă primul pas pentru ca țara noastră să profite de importantele ei resurse naturale din zăcămintele off shore.

Ministerul Energiei dorește să ofere partenerilor săi stabilitate, predictibilitate și încredere, pentru proiecte pe termen lung, de 20-30 de ani”, a subliniat secretarul de stat.

Totodată, Bogdan Badea, președintele Hidroeletrica a atras atenția că ”este foarte important să punem în valoare resursele pe care le avem în Marea Neagră, pe de altă parte să reușim să facem această tranziție între cele două resurse, pentru că vrem, nu vrem România este parte din UE. Această legislație braconică pe mediu și presiunea care s-a pus, în special pe zona de cărbune, creșterea prețului la emisiile de carbon, a condus la o creștere în toată Europa,  e o chestiune asumată la nivel european”.

”Ce treabă au resursele energetice din Marea Neagră cu piața de electricitate? Au foarte multă treabă. Practic e felul în care vom înțelege cum să ne exploatăm resursele, pentru că așa cum știm suntem o țară binecuvântată cu multe resurse. Ține clar de noi să ni le exploatăm într-o manieră eficientă și ce mi-aș dori să fim mai pragmatici și mai încrezători în propriile forțe. Deja o paradigmă a fost schimbată, companiile de stat nu pot fi administrate de stat și atunci trebuie să le vindem bani mai mulți sau mai puțini. Această paradigmă a fost depășită, este important ca după aceea, să începem să privim mai pragmatic lucrurile să simplificăm foarte mul birocrația pe care ne-o creem așa zi de zi, în foarte multe situații și să privim chestiunea atât din perspectiva legislației europene, cât și din perspectiva interesului național” a mai spus Bogdan Badea.

Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE atrage atenția: Piața internă a gazelor naturale este dominată de un duopol

În acest context, Claudiu Dumbrăveanu, Director General în ANRE, a atras atenția că ”liberalizarea pieței gazelor naturale a fost un pic pripită, pentru că în 2017 România încă nu implementase Codul rețelei pentru Sistemul național de transport al gazelor naturale”.

Suntem una dintre puținele țări din Europa care nu este dependentă într-o proporție semnificativă de import. Dar 95% din producție este realizată de doar doi producători – Romgaz și Petrom, ceea ce face ca piața internă a gazelor natural să fie dominate de un duopol.

Acest lucru a făcut ca după liberalizare, singura competiție de pe piață a fost legată de creșterea prețurilor. Piața internă a gazelor naturale nu este o piață matură, nu au fost setate corect regulile de piață, cee ace a condus la o majorare abruptă a prețului. Astfel, dacă la 1 aprilie 2017, prețul unui contract negociat era de 65 de lei, în noiembrie-decembrie 2018 crescuse la 135 de lei, adică mai mult decât dublu.

Iar prețul de închidere pentru ziua următoare pe piața din România a ajuns la un moment dat mai mare decat pe piața din Viena. Acum prețul este în scădere, în jur 90 de lei, dar semificativ peste prețul din 1 aprilie 2017, data liberalizării pieței”, a subliniat acesta.

Dorinel Ursărescu, consilierul personal al președintelui ANRM – Agenția Națională de Resurse Minerale, a precizat în cadrul evenimentului că potrivit unui raport al Curții de Conturi, neactualizarea prețului de referință la gazele naturale a adus statului român o pierdere 7 miliarde lei, până în 2015, adică aproximativ jumătate din valoarea redevențelor pe care ar fi trebuit să le încaseze. Mai mult, făcând referire la controversata OUG 114, consilierul personal al președintelui ANRM a atras atenția că ” nu este cea mai fericită soluție, dar nu s-a putut stabili un dialog între toate părțile implicate”.

”Mai degrabă trebuia umbla la impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze, decât să se apeleze la o taxă pe active”, a spus Dorinel Ursărescu.

Analistul Petrișor Peiu: Stăm și ne uităm cum avem a 5-a rezerva de cărbune din Uniunea Europeană și nu exploatăm

Analistul Petrișor Peiu, specialist economic și doctor al Universității Politehnica din București, a atras atenția că ”România trebuie să își ia gândul că va putea concura vreodată competitiv Rusia în privința exportului de gaze naturale”.

În opinia sa, singura soluție pentru valorificarea eficientă a gazelor naturale din producția proprie este cererea internă.

”Noi păcătuim în mod excesiv prin lipsa de strategie și prin neîncrederea în noi înșine. Iată un exemplu foarte simplu: România are un zăcământ de huilă care ne-ar ajunge pentru vreo 200 de ani și aproape toate minele de huilă sunt închise. S-a concluzionat, la un moment dat, că e foarte scump să extragem acea huilă. Or, la concluzia asta s-a ajuns acum 20 de ani. De atunci, tehnologia a avansat foarte mult.

În al doilea rând, avem lignit. Toată lumea știe că lignitul se exploatează la suprafață.În schimb, a venit puterea executivă din România și a dat o lege prin care foarte greu se mai pot face exproprieri din zona în care se află zăcămintele de lignit. Ca atare, nu mai există fond de lucru. Noi nu mai exploatăm nici lignitul azi, nici huila. Stăm și ne uităm cum avem a 5-a rezerva de cărbune din Uniunea Europeană și nu exploatăm.

Mie tare îmi e frică să nu ajungem cu gazul în aceeași situație. Vorbim de BRUA – haideți să fim serioși, oameni buni!BRUA are o dimensiune de 1,75 miliarde metri cubi – păi noi nu contăm pe piață cu așa ceva! Adică Turkstream-ul va aduce în Bulgaria 31 de miliarde metri cubi, pentru că va prelua și Bluestream-ul, și va ocoli prin Serbia, Ungaria. Nordstream-ul va avea 110 miliarde metri cubi, deci însumat 150-160 de miliarde metri cubi, din cei 200 pe care îi importă Uniune Europeană din Rusia. Nu prea va mai rămâne mare lucru”, a spus acesta.

Vicepreședintele Comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților, Virgil Popescu: În BRUA suntem loviți în plin de către Ungaria!

Virgil Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților, membru în Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, a avertizat că ”fereastra de oportunitate pentru ca România să profite de rezervele sale de gaze naturale este destul de mică”.

România trebuie să își securizeze producția, în consecință oferta de energie. Abordările reprezentanților instituțiilor Statului, deci ale Puterii, sunt un pic optimiste, în ceea ce privește situația producției de energie din țara noastră. În plan european, am observat un succes al Președinției României a UE în închiderea discuțiilor referitoare la dosarul Nord Stream. A trecut însă neobservată discuția că Turk Stream a primit undă verde, pentru a duce gazul în Uniunea Europeană, ocolind România.

Acesta este ”succesul” real al lichidării dosarului Nord Stream: ne-am uitat într-o parte și alții și-au rezolvat problema. Nu mai puțin de 31 miliarde metri cubi sunt transportate prin Bulgaria, prin Serbia, pe lângă România și am vazut declarații foarte bucuroase ale ungurilor și austriecilor că ajung gaze naturale în Austria, pe lângă România. Or, după părerea mea, lucrul ăsta trebuia să îi preocupe mai mult pe decidenții români, mai ales în contextul deținerii președinției rotative a Uniunii. Dacă am avea o hartă a gazodoctelor care străbat Europa, am veda că România este practic ocolită de toate rutele mari de transport. BRUA este singura noastră șansă pentru a intra, cât-de-cât, în aceste rute mari de transport.

Doar că în BRUA suntem –să nu spun sabotați, dar suntem loviți în plin de către Ungaria, care nu face absolut nimic: Ungaria nu își construiește partea de BRUA, confrom înțelegerii, în zona maghiară, pentru a lega România de Austria. Acest lucru face ca România, cel puțin pe moment, să rămână în continuare în afara rutelor de transport europene. România are rezerve de gaze, are perimetrele off shore, ne-a mai rămas o fereastră de oportunitate pentru exploatarea acestor rezerve care, după părerea mea, este destul de mică. Acum vreo două săptămâni am văzut o știre care după părerea mea a trecut ușor neobservată: Exxon a decoperit un zăcământ uriaș, în apele teritoriale ale Ciprului, de trei ori mai mare decâ al nostru, și dacă nu suntem suficient de inteligenți încât să rezolvăm o dată problema aceasta legislativă în România, ne vom trezi că și Exxon, care este un gigant petrolier, cu know-how și care poate susține financiar o exploatare în Marea Neagră, va alege să își folosească resursele în acea zonă din Cipru.

Dacă nu ne duce mintea să oferim predictibilitate și stabilitate și să nu mai punem piedici în calea investițiilor, România nu va avea deloc producție de gaze naturale”, a spus liberalul.

 

 

 

 

Conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”, organizată de PSnews.ro, partner principal Hidroelectrica

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *