Skip to content
Politică

PSNEWS.RO îi solicită EXPLICAŢII lui Carmen Dan, în urma incidentelor din Piaţa Victoriei

prosport.ro

Internetul se umple de imaginile care au făcut înconjurul lumii

Redacția PSNEWS.RO îi solicită explicaţii ministrului Internelor, Carmen Dan, ca urmare a incidentelor de sâmbătă noaptea, în Piața Victoriei, prin declanșarea unei acțiuni disproporționate care s-a soldat cu 440 de răniți (aceasta este o cifră preliminară!

Ca și la Kiev protestul a început pașnic, apoi a degenerat după ce au intrat în scena huliganii Cine sunt? Cine i-a adus? Pentru că ca erau organizați, cunoșteau exact metodele pe care jandarmi la folosesc, s-au comporta ca niște trupe paramilitare. După ora 19 mitingul diasporei a fost confiscat de huligani, totul a degenerat într-o bătaie generală, nu a mai fost vorba de un protest civic. Imaginile filmate arată că scutierii și echipele de intervenție ale Jandarmeriei au fost atacate cu pietre, bucăți din carosabil, petarde, sticle incendiare, dispozitive cu electroșocuri. Huliganii au aruncat asupra jandarmilor cu pungi de urină și excremente. Forțele de ordine au reacționat dur folosind gaze lacrimogene și tunul cu apă rănind în marea lor majoritate protestatari pașnici !!!

Un al moment-cheie al conflictului a fost generat de încercarea unor manifestanți violenți să rupă cordonul de securitate și să pătrundă în Palatul Victoria. Muniția folosită de Jandarmerie dar și amploarea intervenției arată că violențele din Piață au atins un punct extrem de critic. Huliganii au vandalizat clădiri, mașini și chiar tomberoane iar un autoturism parcat în zona adiacentă Pieței a fost incendiat.

În această ordine de idei, redacția PSNEWS.RO consideră că punctele de vedere și aprecierile exprimate în conferința de presă a Jandarmeriei Românie (sâmbătă, ora 10:15) sunt total insuficiente, acestea neputând explica următoarele trei aspecte:

1.De ce Jandarmeria Română nu a fost capabilă să-i sustragă dintre protestatarii pașnici pe ce turbulenți, până în jurul orei 23.15, când s-a declanșat acțiunea de dispersare în forță? Să nu uităm că prima altercație cu jandarmii s-a desfășurat în jurul orei 16.20, ceea ce înseamnă că specialiștii instituției (pregătiți pentru astfel de situații, așa cum o cere chiar fișa postului) au avut la dispoziție cel puțin șase ore (!) de-a lungul cărora ar fi putut lua toate măsurile care se impuneau, în conformitate cu legile în vigoare, pentru izolarea celor agresivi și detensionarea situației.

2.De ce Jandarmeria Română – care a operat numeroase rețineri și arestări, așa cum o probează, din nou, imaginile filmate la miting – întârzie să ne informeze, în mod oficial, cu privire la identitatea celor care au comis violențe la protest? Cine i-a adus pe huligani? Astfel, dacă s-a ştiut că vor fi violenţe, dacă persoanele violente se vedeau clar cum aruncă cu peturi, pietre, ulterior, cum dau foc etc, care este explicaţia pentru care nu au fost identificaţi? Să nu uităm un lucru semnificativ: purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus la un moment dat „persoane necunoscute“; deci, ei ştiau cine participă, dar că au fost şi unele persoane pe care instituţiile de forţă nu le cunoşteau. Dacă ştiau cine sunt cei violenţi, de ce nu au luat măsuri împotriva lor? De ce le-au permis să se manifeste?

3.De ce ministrul Internelor nu a emis un punct de vedere oficial nici până la această oră, în pofida tuturor acestor grave incidente fără precedent? Ministrul trebuie să justifice atât uriașa etalare și uzitare de forțe (tunul cu apă, lacrimogene din 15 în 15 minute, caii, câinii, grenade, numeroasele provocări filmate), cât și decizia de dispersare în forță a Pieței Victoriei, operațiune declanșate în jurul orei 23.00 și soldată cu sute de victime nevinovate.

Multe întrebări fără răspuns deocamdată, la care Carmen Dan trebuie să ofere explicaţii.

Marinela Angheluş, redactor-şef PSnews.ro                                                                                                                                                                                                                                                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *