Skip to content
Politică

PSnews.ro vă prezintă topul celor mai influente cinci personalități în 2014. Cine, ce și cum a influențat viața politică a României

2014 a fost un an tumultos din toate punctele de vedere. Agitația din spectrul politic și cele două scrutinuri electorale au transformat anul care tocmai se încheie în probabil cea mai spectaculoasă și mai animată perioadă din întreaga istorie postdecembristă.

A fost un an ”all- inclusive” pentru români. O competiție prezidențială extrem de intensă, arestări cu nemiluita la cel mai înalt nivel, dezvăluri care au șocat scena politică și electoratul, povești cu ofițeri acoperiți și nu în ultimul rând mișcări politice surpriză, prin care unii au devenit adevărați eroi, alții dezămăgiri ce vor rămâne în istorie au fost elemente care au transformat anul 2014 într-ul care va rămâne un reper în istoria politică.

PSnews.ro a decis, acum, la sfârșit de an, să vă prezinte topul celor mai influente cinci personalități din spațiul public în anul 2014, care prin acțiunile lor au produs schimbări sau efecte spectaculoase în plan politic.

1. Topul realizat de PSnews.ro este condus, fără niciun fel de dubiu, de Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție. Este personajul a cărei activitate a schimbat destinele unui număr impresionat de politicieni din România și nu numai.Unii și-au terminat definitiv carierele politice datorită vigilenței DNA, alții au beneficiat, direct sau indirect, de activitatea intensă a procurorilor DNA, așa cum a fost Klaus Iohannis. Poate cel mai bun exemplu în acest sens este cum s-a inoculat, în mentalul colectiv, ideea că PSD este un partid deținut și controlat de un lot de baroni penali, mulți ajunși în spatele gratiilor, prin prisma activității DNA. După numărul uriaș de lideri ai PSD care s-au ”abonat” în 2014 la DNA, discursurile anti- baroni și anti- corupție ale lui Klaus Iohannis s-au mulat perfect pe ce așteptau românii să audă. Stigmatul de partid al corupților ”câștigat” de PSD în 2014 s-a produs cu largul concurs al DNA. În tot acest timp și numeroși grei ai PNL au dat piept cu procurorii DNA, unii fiind și reținuți. Totuși, Iohannis, chiar și cu o serie de personaje din preajma sa aflate acum în spatele gratiilor, a beneficiat direct de pe urma activității DNA din 2014. Unii chiar au îndrăznit să spună că DNA a fost cel mai activ agent electoral în favoarea lui Iohannis. Alții au fost de părere că un personaj precum Laura Codruța Kovesi, dacă ar candida la Președinția României după activitatea din 2014, ar câștiga detașat. Oricum ar fi și oricine ar avea dreptate, un lucru e cert: Kovesi și DNA au fost actorii principali în filmele politice ale anului 2014. Probabil că, așa cum indică anumite elemente, Kovesi va fi actorul principal și în anul 2015, în care românii vor continua să vadă filme cu arestări spectaculoase, politicieni corupți sau personaje aparent intangibile care vor ”vizita” sediul DNA. Cu siguranță, audiența filmelor în care Kovesi joacă rolul principal va fi una uriașă.

2. Crin Antonescu pe locul doi în topul realizat de PSnews.ro. Fostul șef al PNL este personajul care a avut o influență decisivă pe scena politică a lui 2014, care prin gesturile sale politice a devenit extrem de rapid și în același timp ireversibil, dezămăgirea politică a acestui an. Deși a început anul în postura de prezidențiabil al USL, poziție care i-ar fi asigurat o victorie fără dubiu la scrutinul din noiembrie, poate chiar din primul tur, finalul anului 2014 îl găsește pe Crin Antonescu complet în afara scenei politice. Fostul candidat la prezidențiale al USL și PNL va fi în 2015 în afara oricărui joc politic, ba mai mult, acesta pare să fi spus deja adio scenei politice unde, pentru o bună perioadă, a strălucit cu adevărat. Ruperea USL și războiul pe care l-a dus cu fostul său prieten și partener, Victor Ponta, și care l-a erodat atât de tare încât cota de încredere a celui care a vrut să înfăptuiască revoluția bunului simț în 2009 a ajuns sub o limita de bun simț de 10%, sunt deciziile fatale ale lui Crin Antonescu din 2014. Momentul alegerilor europarlamentare și demisia din fruntea PNL ca urmare a neîndeplinirii targetului de 20% asumat de Antonescu sunt încă două elemente care l-au transformat pe fostul prezidențiabil al PNL și USL în probabil liderul politic cu cea mai mare și mai rapidă decădere politică. Mai trebuie amintit și faptul că Antonescu, din omul politic care a fost cel mai sincer și mai dedicat luptător împotriva regimului Băsescu și care promitea că nu se va întâlni niciodată acesta s-a transformat în omul politic care ”dacă se face al dracului se întâlnește și de 120 de ori” pe zi cu Băsescu. Acestea sunt doar câteva din elementele care l-au transformat pe Crin Antonescu în ”Crinch, președintele care ne-a furat Crăciunul”. În finalul lui 2014, Crin Antonescu a văzut cu ochii săi că nu mai contează și nu mai are niciun cuvânt de spus nici măcar în interiorul PNL. L-a susținut pe Ludovic Orban în lupta internă pentru șefia PNL, iar acesta a pierdut la scor în fața contracandiatului Alina Gorghiu. Implicarea în această luptă internă, în care Crin Antonescu a jucat ultima carte și a încercat pentru ultima oară să vadă ce cotă de încredere mai are, a fost cel mai probabil ultimul episod în care cel mai iubit președinte al PNL și-a luat adio de la scena politică. Cel puțin, nu s-a filmat în fața unei perdeluțe din sufragerie.

3. Din procesul accelerat și ireversibil de decădere al lui Crin Antonescu a profitat tocmai cel pe care fostul președinte al PNL l-a luat personal de mână de la Sibiu și l-a adus la București să vadă cum e cu politica mare și cum e cu jocul politic la cel mai înalt nivel. Și vedem că Antonescu l-a învățat atat de bine cum e cu politica mare, încât Klaus Iohannis a ajuns în fotoliul de la Cotroceni. Klaus Iohannis este personajul politic al anului 2014. Acesta a reușit în doar câteva luni și în ciuda tuturor dificultăților pe care le-a avut de înfruntat, să facă pasul dintr-un oraș de provincie direct în Palatul de la Cotroceni. A fost probabil evoluția politică cea mai spectaculoasă din întreaga istorie politică a României. Iohannis a fost personajul care, deși este evident poate cel mai slab comunicator de la vârful politicii românești, a reușit, culmea, cu ajutorul unei comunicări online excelente să iasă președinte al României. Rămâne de văzut cum se va descurca în poziția de șef de stat din punct de vedere al comunicării publice, unde nu va exista facebook, ajutorul nesperat al diasporei sau vreo echipă de strategi care să îi șoptească în cască răspunsuri la întâlnirile cu alți șefi de stat. Indiferent de criticile aduse și de acuzațiile ce au planat în jurul acestuia, Klaus Iohannis, prin victoria sa în alegerile prezidențiale, a reușit să schimbe una din paradigmele alegerilor prezidențiale: un neortodox, etnic german, fără copii a reușit să se impună și să devină preferatul electoratului tradiționalist, cu tendințe conservatoare, din România.

4. Vasile Blaga este și el în careul de ași al personalităților politice ale anului 2014. La începutul acestui an, Blaga s-a confruntat probabil cu cea mai grea situație politică cu care s-a întâlnit vreodată: ruperea PDL-ului după plecarea Elenei Udrea din partid și startul unui război mocnit cu fostul său camarad și prieten, Traian Băsescu. Deși la alegerile europarlamentare, PDL, condus de Blaga, a obținut un scor dezastruos, confruntându-se totodată cu un val de critici prin care îi era solicitată demisia, liderul democrat- liberal a supraviețuit politic și a devenit artizanul proiectului de fuziune al PNL cu PDL. Această mișcare, greu de crezut la începutul lui 2014, coroborată cu victoria prezidențială a lui Iohannis, al cărui șef de campanie a fost, l-a propulsat din nou pe Blaga în topul celor mai importanți lideri politici ai României. Poziția de șef de campanie pentru Iohannis și victoria obținută în urma strategiei gândite de liderul PDL au dovedit capacitățile veritabile de politician deținute de Vasile Blaga. De asemenea, faptul că a știut cum să negocieze fuziunea cu partenerii din PNL, când să renunțe la orgoliul politic (faptul că a renunțat la numele de PDL și a acceptat titulatura de PNL este poate cel mai elocvent exemplu) și apoi ce să ceară la schimb ( de exemplu imnul PDL pentru noul PNL), îl transformă pe Blaga, în acest moment, într-un personaj politic de studiat la cursurile de politologie. Vasile Blaga este un personaj cu rezultate unice în politica românească: este cel care a condus trei campanii prezidențiale și pe toate le-a câștigat. Este o performanță pe care probabil niciunul din liderii politici existenți nu pare să aibă capacitatea să o mai atingă.

5. În topul realizat de PSnews.ro nu are cum să lipsească Traian Băsescu. Fostul președinte al României este cel care a influențat semnificativ scena politică din România prin ieșirile sale publice, în special cele de la ora 18:30, cele care probabil au contat extrem de mult în eșecul prezidențial al lui Ponta. Dezvăluirile șocante, amenințările voalate la adresa adversarilor politici, implicarea directă în lupta prezidențială, favorizându-l indirect pe Klaus Iohannis, au fost acțiunile preferate ale șefului statului din 2014. Doar dacă ne gândim la dezvăluirea că Victor Ponta ar fi fost ofițer SIE în perioada 1997-2001 și cum l-a afectat acest lucru pe prezidențiabilul PSD ne putem imagina influența pe care președintele- jucător a avut-o în competiția prezidențială. Până la urmă, având în vedere ce a însemnat Traian Băsescu în ultimii 10 ani, era extrem de greu ca acesta să fie un non- subiect în competiția prezidențială din 2014. Tot în acest an, Băsescu a încercat și parțial a reușit să încropească un partid care trece de pragul electoral. La ieșirea din mandatul prezidențial, acesta a anunțat că se va alătura PMP și Elenei Udrea în acest proiect politic. Probabil, Băsescu va pune bazele unui proiect politic extrem de serios și de solid. Are toate capacitățile să reușească. Eliberat de constrângerile constituționale, Băsescu va ieși la o adevărată vânătoare politică în 2015 și va începe în forță prin a rupe, foarte probabil, o importantă bucată din vechiul PDL. De asemenea va atrage în politică, de partea sa, un număr semnificative de persoane care îl idolatrizează fostul șef de stat și care se vor implica în politică exclusiv datorită acestuia. Traian Băsescu va pune cu siguranță bazele școlii politice, proiect la care visează deja de ani buni și pe care are toate șansele să îl implementeze cu succes. Astfel, Băsescu are capacitatea de a dovedi că nu este doar jucător, ci și un personaj cu reale veleități de antrenor politic. De aceea, cel mai probabil, și la sfârșitul anului viitor, îl vom regăsi pe Traian Băsescu în orice topuri legate de puterea și influența liderilor politici din România.

4 comentarii la “PSnews.ro vă prezintă topul celor mai influente cinci personalități în 2014. Cine, ce și cum a influențat viața politică a României

  1. Intre ei e o stransa legatura.Basescu a elaborat baseala,boala grea .Codruta s-a repezit la arestari de papagali mici,fara anvergura,mai ales PSD si PNL,neatingand niciun fir de par din capul marilor escroci care au devalizat tara.Lista o puteti face singuri.Astia,adica marii escroci ai neamului ,cei mai nenorociti din toata istoria Romaniei,s-au grupat sub umbrela tradarii lui Antonescu,cel incalecat de nevasta ,care va zice”pa”politicii,si ,spalati,coafati,machiati ,o fac pe ingerasii din spatele unui ins ,escroc minor ,usor de santajat si dinauntru si din afara tarii.Vai de capul ei de tara,vai de capul lui de neam!

  2. Anul tumultos se-ncheie si pentru aceste personaje , legate de un fir rosu–care ar putea face interesanta scena politica pentru 2015 . Si cum romanul se bucura ca mai imbatraneste cu un an—-Busuioc verde pe masa ,—-Ramai gazda sanatoasa— ANUL NOU ce-ati asteptat— Sa va fie imbelsugat—MULTI ANI SA TRAITI—MULTI ANI FERICITI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *